Žilna obolenja: Redni pregledi lahko preprečijo razvoj hujših bolezni

KATERA SO NAJPOGOSTEJŠA ŽILNA OBOLENJA?

Žilna obolenja v grobem delimo v dve večji skupini: bolezni žil odvodnic (arterije) in bolezni žil dovodnic (vene). Glede na to, katere žile obravnavamo, lahko naletimo na različne žilne težave.

Najpomembnejša dejavnika pri nastanku žilnih obolenj sta dednost in življenjski slog. Živimo v času, ki ni najbolj naklonjen našemu ožilju, saj je naša prehrana zelo bogata, večino časa pa preživimo v dolgotrajnih, sedečih položajih. Dodatno so obremenjene ženske, saj so genetsko bolj nagnjene k žilnim obolenjem, poleg tega pa lahko specifično krčne žile povzroči tudi nosečnost.

Arterijske bolezni

Najpogostejša bolezen arterij je ateroskleroza, ki napreduje počasi in je po navadi diagnosticirana pozno v življenju posameznika. Ateroskleroza nastane zaradi nalaganja holesterola na notranji strani žilne stene, kjer nastanejo obloge ali aterosklerotične lehe. Te obloge se lahko nalagajo toliko časa, dokler je prehod krvi nemogoč in se žila zamaši. Občasno se obloge tudi trgajo in spremenijo v strdek, ki je še toliko bolj nevaren. Strdek lahko povzroči srčni infarkt, možgansko kap ali delno oz. celotno odmrtje okončin.

Venske bolezni

V ambulanti Zdravje AS smo se specializirali za zdravljenje popuščanja ven nog ali krčnih žil. Krčne žile nastanejo, ko stene ven v nogah z leti popustijo, posledično pa je pretok krvi oslabljen. Kri se začne nabirati in zastajati v spodnjih okončinah, žile pa zaradi tega nabreknejo ali popokajo. Če nastanek krčnih žil ne spremljamo in ne ukrepamo pravočasno, lahko pride do hudih otekanj nog, bolečin, žilne tromboze ali nepovratnih razjed.

KAKO LAHKO PREPREČIMO NAPREDOVANJE BOLEZNI?

Najpomembnejša je zgodnja diagnostika žilnih obolenj, saj lahko pri zgodnjem odkrivanju obolenja preprečimo njen nadaljnji razvoj. V primeru, da je bolezen že napredovala, nam nadaljnji potek zdravljenja svetuje splošni kirurg.

CELOSTEN PREGLED OŽILJA NOG

Za odkrivanje morebitnih bolezenskih stanj ožilja nog je treba temeljito pregledati celotno ožilje nog. Celoviti pregled ožilja nog, ki ga v ambulanti Zdravje AS z ultrazvočno vodeno dopplersko preiskavo izvajata Tamara Klarić, dr. med., specialistka splošne kirurgije, in Primož Praček, dr. med., specialist splošne kirurgije, je hiter in neboleč poseg.

Preiskava traja le 30 minut in vključuje:

  • UZ pregled povrhnjih, notranjih in globokih ven nog, s katerim se ugotavljata morebitno vensko popuščanje ter prisotnost venske tromboze (strdka);
  • UZ pregled glavnih arterij nog, s katerim se ugotavljajo prehodnost oz. odsotnost oblog (plakov) v arterijah nog in morebitne motnje pretoka krvi v arterijah;
  • meritev gleženjskega indeksa s sodobno in zanesljivo medicinsko napravo slovenskega podjetja MESI, s katero se ugotavlja morebitna periferna arterijska bolezen.

Od prvega klica do storitve že v 10 dneh.

Oglejte si naše čakalne dobe za samoplačniške storitve
Meni