Kako poteka rentgen hrbtenice?

Rentgen (RTG) hrbtenice je diagnostični postopek, ki omogoča zdravnikom natančen vpogled v stanje hrbtenice in sosednjih struktur. Ta postopek je ključen pri diagnosticiranju različnih težav, vključno z zlomi vretenc, degenerativnimi spremembami, vnetji in drugimi stanji, ki vplivajo na hrbtenico. Ker na rentgenskem slikanju pacient prejme minimalno dozo sevanja, velja pri napotitvi na samo preiskavo in njenem izvajanju nekaj previdnostnih ukrepov.

Na RTG slikanje pacienta lahko napoti samo zdravnik, brez tega pacient ne more opraviti RTG slikanja. 

”V praksi se velikokrat srečamo s situacijo, ko npr. pacient nekaj dni po padcu in vztrajanju bolečine želi opraviti RTG slikanje in preveriti, da ni utrpel zloma, vendar brez predhodnega obiska zdravnika.” pojasnjuje  Doc. dr. Mitja Benedičič, dr. medicine, specialist nevrokirurgije, ki deluje v Ambulanti Zdravje. V takšnih primerih pacienta najprej pregleda ortoped ali travmatolog in glede na izid kliničnega pregleda odloči o smotrnosti RTG slikanja.

Postopek RTG slikanja hrbtenice

  1. Priprava pacienta

Pacient se mora sleči oblačila na območju, kjer bo izveden rentgenski posnetek. Včasih mu bomo dali poseben bolniški plašč za zaščito drugih delov telesa pred sevanjem. Pomembno je tudi, da pacient odstrani vse nakit, ki bi lahko zmanjšal kakovost slik.

  1. Natančna postavitev

Inženir radiološke tehnologije bo pacienta postavil v natančen položaj, ki je odvisen od tega, kateri del hrbtenice se slika Običajno se pacient postavi v stoječ položaj ali leži na posebni mizi. Zaradi kvalitete slike je pomembno, da pacient ostane čim bolj nepremičen med samim postopkom.

  1. Zaščita pred sevanjem

Preden se izvede rentgenski posnetek, se izpostavljenost sevanju minimizira. To pomeni, da se uporabi minimalna količina sevanja, ki še vedno zagotavlja kakovostno sliko. Radiološki inženir bo pacientu postavil zaščitno predpasnik ali svinčeno predpasnik, da zaščiti druge dele telesa pred sevanjem. Prav tako bo vsak, ki ni vključen v postopek, zapustil sobo, da se izogne nepotrebnemu izpostavljanju sevanju.

  1. Izvajanje rentgenskega slikanja

Ko je pacient pravilno postavljen in zaščiten, bo radiološki inženir uporabil rentgenski stroj, ki bo oddal majhno količino ionizirajočega sevanja skozi telo pacienta. To sevanje bo prešlo skozi hrbtenico in zadelo občutljive senzorje na drugi strani, ki bodo beležili, kako se sevanje absorbira. Te informacije se nato uporabijo za ustvarjanje rentgenske slike hrbtenice.

  1. Ponavljanje slikanja

 V nekaterih primerih je morda treba narediti več kot en rentgenski posnetek iz različnih kotov ali položajev, da bi dobili popolno sliko hrbtenice. To se lahko zahteva pri kompleksnih diagnostičnih primerih.

  1. Izvid

Po izvedenem rentgenskem slikanju bo zdravnik pridobil slike in jih podrobno pregledal. Na podlagi teh slik bo zdravnik lahko diagnosticiral stanje hrbtenice in izbral ustrezno zdravljenje.

Rentgensko slikanje hrbtenice je hitro in učinkovito diagnostično orodje, ki pomaga pacientom z različnimi težavami s hrbtenico. S tem postopkom zdravniki lahko natančno diagnosticirajo težave in zagotovijo najustreznejšo skrb za paciente. 

Prispevek je pripravljen v sodelovanju z doc. dr. Mitjem Bedenčičem, dr. med., specialistom nevrokirurgije

Meni