Aktualno

Odkriti pravočasno, zdraviti smiselno: Krčne žile in ateroskleroza

Težave z vratnimi žilami in ožiljem nog so zelo pogoste v zrelih letih, včasih tudi pri mlajših posameznikih. Zakaj je pravočasno odkrivanje ključno in kakšna zdravljenja priporočamo v Ambulanti ZDRAVJE, vam pojasnjujemo v nadaljevanju.

UZ Doppler preiskava in meritev gleženjskega indeksa po znižani ceni

Zaradi izredno pozitivnega odziva na našo junijsko diagnostično ugodnost, smo se tudi v juliju odločili za izvedbo podobne akcije. Do 14. 7. imamo za naše stranke na voljo 1+1 gratis preglede ožilja nog. Več v prispevku.

ŽILNA OBOLENJA: REDNI PREGLEDI LAHKO PREPREČIJO RAZVOJ HUJŠIH BOLEZNI

Žilna obolenja so prisotna pri večini zahodnega prebivalstva, pogosto pa nanje pozabimo, dokler ni prepozno. Kako odkrivamo žilna obolenja in ukrepamo ob pojavu bolezni?

NOVOST! E-POSVET S FIZIOTERAPEVTOM

Zaradi trenutne epidemiološke situacije v ambulanti Zdravje AS ne moremo sprejemati strank v ambulanti, zato smo pripravili rešitev ePosvet, ki omogoča fizioterapevtsko obravnavo na daljavo.

Nujno obvestilo o delovanju specialističnih ambulant Zdravje AS

Z namenom zaščite zdravja naših strank in zaposlenih ter preprečevanja širjenja okužb s koronavirusom v omejenem časovnem obdobju ne bomo izvajali ambulantnih pregledov in operacij na lokaciji Bohoričeva 5. Stranke bodo obveščene o spremembi terminov.

OBVESTILO ZA STRANKE, NAROČENE NA FIZIOTERAPEVTSKE OBRAVNAVE

Z namenom omejitve širjenja okužbe s koronavirusom, smo sprejeli nekatere ukrepe.

Rehabilitacija poškodovane hrbtenice

Dolgotrajne bolečine v hrbtenici so lahko znak poškodbe ali obrabe hrbtenice. Kaj storiti v primeru bolečine, ki ne pojenja, svetuje fizioterapevtka Ana Jeras.

Preventiva in kurativa pri poškodbah kolena

Koleno sodi med velike sklepe in nosi največje obremenitve. Zaradi teh obremenitev je, poleg gležnja, najpogosteje poškodovan sklep v našem telesu. Preberite vse o zdravljenju težav s koleni v pogovoru s fizatrom dr. Iztokom Pilihom.

Družinski zdravnik svetuje o rabi antibiotikov

Raba antibiotikov je zelo razširjena. Žiga Hladnik, dr. med., spec. družinske medicine svetuje, naj se o pravilni rabi antibiotikov dobro pozanimamo, saj si lahko sicer z jemanjem teh zdravil tudi škodujemo.

So kozmetični izdelki škodljivi ali koristni?

Kako izbrati primerno kozmetiko ter kdaj zavreči tisto, ki nam škoduje, svetuje dermatologinja Tamara Levičnik, dr. med., spec. dermatovenerologije.

To so prednosti laserske operacije krčnih žil

V ambulanti Zdravje AS opravljamo najsodobnejšo lasersko operacijo krčnih žil, katere uspešnost je kar 97-odstotna.

Koga obiskati, fizioterapevta ali fiziatra?

Ob bolečinah v sklepih, križu ali mišicah, se večkrat vprašamo, kdo nam lahko pomaga in kako. V naših specialističnih ambulantah nudimo za takšne primere bolečin in težav preglede pri specialistih ortopedih, fiziatrih in fizioterapevtih.

Pomembnost pravilne hoje za zdravo življenje

Pravilna hoja in učinkovito gibanje sta izrednega pomena za kakovostno življenje. Naša fizioterapevtka Ana Jeras je na to temo širše spregovorila.

Spremembe na koži je treba jemati resno

Preberite, kako smo Mateji pomagali do hitrega obiska dermatologa in izreza potencialno nevarnega znamenja.

Fizioterapija na novi lokaciji

Od ponedeljka, 2. septembra 2019 dalje, se fizioterapevtske obravnave opravljajo na novi lokaciji, v prostorih Zavoda za varstvo pri delu, na Chengdujski cesti 25, Ljubljana – Polje.

Ambulanta Zdravje AS na novi lokaciji

Od ponedeljka, 5. avgusta 2019, specialistične ambulante, diagnostične preiskave in ambulantne posege opravljamo na Bohoričevi 5 v Ljubljani, v prostorih Sanatorija MD Medicina. Na obstoječi lokaciji, Vojkovi 48 v Ljubljani, ostanejo fizioterapevtske obravnave in diagnostični rentgen.

Varno na sonce

Koža je naš največji organ. Je ovoj, ki obdaja celo naše telo in ima zelo pomembno zaščitno vlogo. Ima sposobnost, da se ščiti sama, vendar v primeru izpostavljanja sončnim žarkom to ni dovolj. Kako jo ustrezno zaščititi in preprečiti neprijetne posledice, si oglejte v video nasvetih dermatologinje Tamare Levičnik.

Karpalni kanal ali sindrom zapestnega prehoda

Vas mučijo bolečine v zapestju, mravljinčenje dlani, morda celo otrplost in otrdelost dlani? V zapisu preverite, ali ne gre morebiti za težave s sindromom karpalnega kanala. Predolgo čakanje na pregled pri zdravniku specialistu lahko povzroči trajno nepopravljive posledice.

Ateroskleroza – kaj lahko storimo sami?

Veliko dobrega za svoje srce in žile lahko storimo sami. Ker temeljnega vzroka nastanka ateroskleroze ne poznamo, lahko le lajšamo njene posledice in odpravljamo obvladljive dejavnike tveganja.

NOVO! Posvet z družinskim zdravnikom

V ambulanti Zdravje AS lahko opravite posvet z zdravnikom specialistom družinske medicine, ki vam bo pomagal pri razumevanju zdravstvenih težav ter podal pomembne informacije o bolezni in najboljšem možnem zdravljenju.

Izobraževanja za bodoče uporabnike EVLA laserja

Ambulanta Zdravje AS je referenčna ambulanta, v kateri poteka praktični del izobraževanj uporabe sistema za endovensko lasersko ablacijo (EVLA) slovenskega podjetja Fotona, s katerim se opravljajo tudi operacije krčnih žil. Izobraževanja potekajo pod strokovnim vodstvom kirurginje Tamare Klarić.

Najhitrejša pot do hitrega okrevanja vrhunskega športnika

Ob poškodbi vrhunskega športnika je potrebno ukrepati hitro in zagotoviti zdravljenje v najkrajšem možnem času. Ambulanta Zdravje AS je skupaj s partnerji nosilec naziva Olimpijskega referenčnega športno medicinskega centra, ki je vrhunski rokometašici RK Krim, Poloni Barič, omogočil karseda hitro okrevanje in vrnitev na igrišče.

Nega kože po dermatoloških posegih

Koža je naš prvi stik s svetom in si zasluži našo pozornost in nego, če jo želimo ohraniti zdravo, gladko in sijočo. Po estetskih dermatoloških posegih je koža občutljiva in razdražena. Prvih nekaj dni oziroma tednov po posegu je ključno, da kožo zaščitimo in negujemo ter ji tako pomagamo k čimprejšnji regeneraciji.

Rekreativni tek in vnetje Ahilove tetive

Tek postaja vse bolj priljubljena oblika rekreacije, tako med mladimi kot med starejšimi. Z vadbo je treba pričeti postopoma, da se izognemo poškodbam. Preberite Andrejevo zgodbo s poškodbo Ahilove tetive in nasvete za varno tekaško sezono.

Flebektomija – ambulantna operacija krčnih žil

Težave s krčnimi žilami se pojavljajo v različnih stopnjah in oblikah. Ko je potrebno operativno zdravljenje, se najpogosteje uporabljata dve metodi. Tokrat v videu predstavljamo flebektomijo.

Krčne žile – ukrepajte pravočasno in preprečite nepopravljive posledice

Ste med polovico odraslih posameznikov, ki jih po oceni strokovnjakov pestijo bolezenske spremembe na venah nog?

Suho iglanje v fizioterapevtski obravnavi

V fizioterapevtski obravnavi imamo ves čas v mislih, kaj je dobro za stranko, kako ji lahko pomagamo do hitrejšega okrevanja in izboljšanega počutja. V ta namen se uporabljajo različne tehnike. Ena izmed starodavnih, vendar še vedno sodobnih in učinkovitih tehnik, je suho iglanje (»dry needling«).

Okrevanje po poškodbi križne vezi pri deskanju na snegu

Poškodbe so sestavni del deskanja na snegu. Te so nekoliko drugačne od tistih pri smučanju, predvsem zaradi drugačne tehnike, položaja telesa in vpetja nog na desko. Najpogosteje si deskarji poškodujejo roke v predelu zapestja, komolca, dlani in prstov, sledijo poškodbe glave, kolen, gležnjev in hrbtenice.

Sodobno zdravljenje bolečin v sklepih s trombocitno plazmo

V katerih primerih ustrezni specialist (fiziater, kirurg, ortoped, trvamtolog) priporoča zdravljenje s trombocitno plazmo?

Hitrejše celjenje zlomov v domači oskrbi

Pri zlomih največje težave ne predstavlja celjenje, temveč čas, ki je za to potreben. Med celjenjem ne moremo delati, biti aktivni ali normalno početi vsakdanjih opravil, saj nas ovirata mavec ali opornica, pa tudi bolečina. Z napredkom tehnologije obstaja rešitev, ki lahko čas zdravljenja zmanjša za tretjino.

Akcija! Preverite stanje ožilja nog

Vas bolijo noge, a ne poznate pravega vzroka bolečin? Bi radi hitro izvedeli vzrok bolečin in ovrgli skrbi? V ambulanti Zdravje AS celovito preverimo stanje ožilja vaših nog, hitro  in brez čakalne dobe. Preverite aktualno ponudbo, ki je na voljo do 31. 3. 2019.

Fizioterapevtska prisotnost v timu mladega športnika je ključnega pomena

Fizioterapevtsko delo je v profesionalnem in amaterskem športu postalo stalna praksa. Pomen fizioterapije v razvojnem timu mladega športnika sta mlajšim športnim generacijam predstavila fizioterapevta Ali Nassib in Neža Šparovec iz ambulante Zdravje AS.

»Moj cilj je, da sem hitro spet na kolesu«

Oglejte si video zgodbo rekreativnega kolesarja Mira, ki si je s pomočjo fizioterapevtske in kineziološke obravnave povrnil celotno gibljivost poškodovanega sklepa in se kmalu po operaciji vrnil na kolo.

Kako se izogniti poškodbam pri visoko intenzivnih vadbah

Pogosto se zgodi, da v kratkem času vadimo preveč intenzivno, in soočimo se z bolečinami in poškodbami. Kako začeti z vadbo, da se ta ne bo prehitro končala, svetujeta fizioterapevt in kineziologinja.

Bolečine po napornem teku? Izkoristite ugodnost v ambulanti Zdravje AS!

O pozitivnih učinkih teka na telo ni dvoma. Za resnejše tekaške preskušnje, kot je maraton, pa je potrebna temeljita priprava, po dolgotrajnem teku pa tudi ustrezna regeneracija. Vsi tekači lahko v  času največje slovenske tekaške preskušnje izkoristijo posebno ponudbo – dodatne meritve ob fizioterapiji ali pregledu krčnih žil.

Diagnostični ultrazvok kot fizioterapevtov pripomoček pri diagnosticiranju in obravnavi bolnika

Ali Nassib iz ambulante Zdravje AS je opravil prvo stopnjo dodatnega izobraževanja iz uporabe diagnostičnega ultrazvoka, ki fizioterapevtu pomaga pri ocenjevanju uspešnosti obravnave.

Pomoč športnikom pri načrtovanju učinkovitejšega treninga, pri preobremenitvah in po poškodbi

TMG meritve so priročen in merljiv način za pridobivanje informacij o tem, ali športnik trenira v pravi smeri.

S sodelovanjem fizioterapevtov, psihoterapevtov in drugih specialistov do izboljšave psiho-fizičnega počutja

Preberite, kako v ambulanti Zdravje AS rešujejo težave bolnikov, pri katerih vzrok bolečine ni samo fizične narave.

Kdaj je pravi čas za pregled krčnih žil?

Poletje se poslavlja, z njim pa tudi visoke temperature, ki marsikomu povzročajo zdravstvene težave. Govorimo o občutku težkih nog in otekanju, ki lahko nakazuje na bolezni ven. Laično pojav poznamo kot krčne žile, ki so moteče tako estetsko kot tudi z zdravstvenega vidika.

Kako si olajšati bolečine s K-laserjem in diatermijo

V ambulanti Zdravje AS fizioterapevti pri svojem delu poleg najsodobnejših manualnih tehnik uporabljajo tudi visoko tehnološke naprave, kot sta visoko energijski K-laser in globinska diatermija.

Ekipa ambulante Zdravje AS na MigiMigi izzivu

Ekipa ambulante Zdravje AS večino časa preživi s pacienti. Tokrat so dan preživeli drugače. Sprejeli so MigiMigi izziv in poiskali svoja jezera.

Novo! Psihosocialno svetovanje

V pogovoru se velikokrat izkaže, da za fizično bolečino tiči tudi čustvena ali emocionalna bolečina. V ambulanti Zdravje AS se je o možnih vzrokih za bolečino mogoče odslej pogovoriti tudi s psihoterapevtom.

Brezplačne meritve za obiskovalce Arboretuma Volčji Potok

Sončen sobotni dan je v Arboretum Volčji Potok privabil veliko obiskovalcev. Preberite, kako je obiskovalcem pomagala ekipa ambulante Zdravje AS.

Fizioterapevt Marko Macuh na Sredozemske igre 2018

Marko Macuh, član fizioterapevtske ekipe v ambulanti Zdravje AS, se pod okriljem Olimpijskega komiteja Slovenije odpravlja na sredozemske igre v špansko Tarragono, ki se bodo odvijale od 22. junija do 1. julija 2018.

Z ekipo Zdravje AS do boljših rezultatov na najzahtevnejši kolesarski preizkušnji

Ekipa ambulante Zdravje AS je za udeležence Maratona Franja 2018, preden so se podali v bitko s številnimi kilometri na mali in veliki Franji, pripravila brezplačni fizioterapevtski pregled in obravnavo.

Fizioterapija in kineziologija z roko v roki v dobro strank

V ambulanti Zdravje AS poskrbijo za paciente tudi po tem, ko zaključijo z obravnavo v ambulanti. Zaključna faza okrevanja se zaključi s kineziološko obravnavo v Fitnes Kliniki v Ljubljani.

Zdravi tudi po petdesetem

Sodoben življenjski slog je precej spremenil pogled na staranje. Čeprav je glava pri petdesetih običajno še mlada, se v telesu pričnejo odvijati procesi staranja. Preberite, kako ohraniti zdravje tudi v obdobju, ki zahteva nekoliko več življenjske modrosti, predvsem kar se tiče zdravega življenja.

Izobraževanje za optimalno uporabo K-laserja v fizioterapiji

Fizioterapevti v ambulanti Zdravje AS spremljajo novosti v stroki in najboljše prakse prenašajo v terapevtske obravnave bolnikov.

Zdravnik specialist svetuje: Kako ravnati v primeru »obrnjenega« kolena

Preberite, kaj dr. Bogdan Ambrožič, dr. med., spec. ortoped svetuje Vojku, ki ima težave z obrnjenim kolenom.

Vrhunska plastična kirurga sta se pridružila zdravstveni ekipi Ambulante Zdravje AS

Specialistične preglede in ambulantne kirurške posege bosta v Ambulanti Zdravje AS odslej opravljala tudi vrhunska specialista plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije, prof. dr. Uroš Ahčan in Nina Suvorov.

Okrepljena ekipa fizioterapevtov v Ambulanti Zdravje AS

Ambulanti Zdravje AS sta se pridružila fizioterapevta s specialnimi znanji, Borut Vrhovnik in Samir Subaie.

Kako prepoznati in zdraviti bolečine v kolenu?

Bolečine v kolenu so najpogostejše bolečine v sklepih v odrasli dobi. Do tega pogosto pride zaradi obrabe sklepnega hrustanca. Kako si pomagati ob tovrstnih težavah, svetuje dr. Bogdan Ambrožič, dr. medicine, specialist ortoped iz ambulante Zdravje AS.

2 najpogostejši smučarski poškodbi in kako se jim izogniti

Ana Jeras, fizioterapevtka v ambulanti Zdravje AS, svetuje, kako spuste po belih strminah preživeti brez padcev in hujših nezgod.

Težave s hrbtenico

Bolečine v hrbtu grenijo življenja številnih ljudi, saj se skoraj vsakdo vsaj enkrat v življenju sreča z njimi. Kaj jih povzroča in kdaj je potreben obisk pri zdravniku? Svetuje dr. Matevž Gorenšek, dr. med., specialist ortopedske kirurgije, ki deluje v ambulanti Zdravje AS in sanatoriju MD Medicina.

Zdravljenje bolečine v rami

Specialist ortoped dr. Bogdan Ambrožič, ki deluje v ambulanti Zdravje AS, je tudi strokovnjak za artroskopsko in minimalno invazivno zdravljenje poškodb in bolezni sklepov. Organiziral je številne artroskopske simpozije in delavnice in je vabljen predavatelj na simpozijih v Sloveniji in v tujini. Z njim smo se pogovarjali kako ukrepati, ko pride do bolečine v rami.

V dobri fizični pripravljenosti na otvoritev smučarske sezone

Smučarske poškodbe so v zadnjih letih vse pogostejše. Deloma zaradi smuči, ki omogočajo hitrejšo izvedbo zavojev, deloma zaradi neustrezne fizične priprave, ki jo zahteva sodobna smučarska tehnika. Preberite, kako preprečiti smučarske poškodbe.

Športniki na zdravljenje v ambulanto Zdravje AS

Ambulanta Zdravje AS v sodelovanju s partnerji MD Medicina, Bisturmed in SŽ-ŽIP (Središče Vitalis), je sedaj tudi uradno prejela naziv Olimpijskega referenčnega športno medicinskega centra. Rudi Gabrovec, predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije, je ob tem povedal …

Poznate razliko med manualno terapijo in ročno masažo?

Bi šli rajši na masažo ali manualno terapijo? Za lažjo odločitev smo se pogovarjali z manualnim terapevtom, fizioterapevtom Juretom Bornškom iz ambulante Zdravje AS.

Najboljši plezalec lanske sezone okreval v ambulanti Zdravje AS

Za okrevanje plezalca Domna Škofica sta v ambulanti Zdravje AS poskrbela fizioterapevta Jure Bornšek in Peter Hribar. Preberite, kako.

Učinkovito zdravljenje hernije diskusa ali zdrsa medvretenčne ploščice

Zdrs medvretenčne ploščice ali hernija diskus je huda okvara hrbtenice, ki jo v ambulanti Zdravje AS uspešno zdravi ekipa usposobljenih manualnih terapevtov v sodelovanju z ortopedom. Prisluhnite pogovoru z dr. Matevžem Gorenškom, specialistom ortopedom iz ambulante Zdravje AS.

Zdravljenje bolečine v kolenu

Mag. Bogdan Ambrožič, dr. medicine, specialist ortoped iz ambulante Zdravje AS svetuje, kako odpraviti bolečine v kolenu in kakšne možnosti zdravljenja priporoča sodobna ortopedija. Prisluhnite posnetku iz radijske oddaje na Valu 202.

Fizioterapija je poslanstvo: »Imate zlate roke!«

8. september je svetovni dan fizioterapije, ki ga praznujejo fizioterapevti po vsem svetu. Kako pomembna je vloga fizioterapije pri dobrem počutju, ohranjanju in ponovnem vzpostavljanju telesnega zdravja, vedo povedati fizioterapevti, ki v Ambulanti Zdravje AS svoje delo opravljajo z veliko mero predanosti in srčnosti. Preberite njihove zgodbe.

Kaj povzroča in kako zdraviti bolečine v rami?

Mag. Bogdan Ambrožič, dr.med., specialist ortoped iz ambulante Zdravje AS svetuje, kako si pomagati pri bolečinah v rami. Prisluhnite pogovoru.

Imate bolečine v križu, ki so posledica »heksenšusa«?

Prisluhnite posnetku pogovora z dr. Matevžem Gorenškom, dr.med., specialist ortopedske kirurgije.

Kako do 200 minut redne telesne vadbe na teden?

Po statističnih podatkih Eurobarometra se več kot polovica Slovencev s športom ukvarja vsaj enkrat tedensko. Kako pa spodbuditi tudi tiste, ki z redno fizično aktivnostjo še niso pričeli? Svetujeta kondicijski trener Ivan Uršič, prof. šp. vzg. in psihologinja Asja Videčnik iz Središča Vitalis, ki z Ambulanto Zdravje AS in partnerji tvori Olimpijski referenčni športno-medicinski center.

Prisluhnite pogovoru o krčnih žilah

Tamara Klarić, dr. med., spec. splošne kirurgije svetuje, kako prepoznati krčne žile in pravočasno poskrbeti za njihovo zdravljenje z neinvazivnimi sodobnimi metodami zdravljenja.

Fizioterapevt svetuje, kako poskrbeti za zdravo hrbtenico

Prisluhnite pogovoru z Juretom Bornškom, vodjem fizioterapevtske ekipe, ki svetuje, kako preprečiti bolečine v hrbtenici, ki jih povzroča pretežno sedeči način življenja.

Pri katerih težavah nam lahko pomaga specialist ortoped?

Mag. Bogdan Ambrožič, dr. med., specialist ortopedije pojasnjuje potek ortopedskega zdravljenja in svetuje, zakaj je takoj po poškodbi smiselno obiskati zdravnika.

S hojo do boljšega zdravja

Spoznajte vse prednosti, ki jih prinaša vsakodnevna hoja.

Ambulanta Zdravje AS je Olimpijski referenčni športno-medicinski center

Ambulanta Zdravje AS je akreditacijo za obdobje do leta 2020 prejela skupaj s partnerji MD MedicinaSredišče Vitalis in Bisturmed.

Spoznajte meritev gleženjskega indeksa

Gleženjski indeks je razmerje med vrednostjo sistoličnega krvnega tlaka v gležnju in na nadlakti. Meritev gleženjskega indeksa je osnovna presejalna preiskava, s katero odkrivamo zožitve ali zapore arterij na nogah.

Fizioterapevt svetuje: raztezanje na delovnem mestu

Vsaj tretjino svojega življenja po 20. letu preživimo na delovnem mestu, saj 8-urni delovnik postaja izjema. Prisilna drža, sedenje in stanje na mestu privedejo do kroničnih težav, predvsem na področju celotne hrbtenice. Sedenje na primer povzroča pritisk na zadnje stegenske mišice. Ker so te del celotne zadnje mišične linije, lahko to povzroča težave v ledveni hrbtenici ali na daljši rok glavobole in bolečine v vratnem delu hrbtenice. Kako se izognemo težavam?