Kako rentgenska diagnostika pomaga pacientom?

Rentgensko slikanje (RTG) hrbtenice je nepogrešljiva diagnostična metoda, ki omogoča natančen vpogled v stanje hrbtenice in sosednjih struktur. V medicinski praski obstaja nekaj večjih skupin uporabe RTG. Rentgensko slikanje pomaga zdravniku pri diagnosticiranju različnih stanj, pacientu pa poda informacijo o tem, kako lahko sam sodeluje v procesu okrevanja.

O najpogostejših primerih uporabe RTG diagnostike smo se pogovarjali z Doc. dr. Mitja Benedičičem, dr. medicine, specialistom nevrokirurgije, ki deluje v Ambulanti Zdravje.

  1. Zlom vretenc

Ena od najpogostejših uporab rentgenskega slikanja hrbtenice je pri diagnozi zloma vretenc. Na primer, pacient, ki je bil v prometni nesreči ali je doživel padec, se pritožuje nad hudo bolečino v hrbtu. Rentgenski posnetek pokaže zlom vretenca, ki ga ni mogoče prepoznati le s kliničnim pregledom. Na podlagi teh informacij zdravnik lahko natančno določi obseg poškodbe in izbere ustrezno zdravljenje, bodisi konzervativno s počitkom in imobilizacijo, bodisi kirurško, če je zlom resen in ogroža hrbtenjačo.

  1. Degenerativne spremembe hrbtenice

Drugi primer je pacient z dolgotrajnimi bolečinami v hrbtu in omejenim gibanjem. Rentgenski posnetek pokaže degenerativne spremembe v hrbtenici, kot so osteoartritis ali spondiloza. Te spremembe lahko povzročijo bolečine in nelagodje ter omejijo gibljivost pacienta. Na podlagi rentgenskih slik lahko zdravnik izbere načrt zdravljenja, ki vključuje fizioterapijo, zdravila za lajšanje bolečin in vaje za krepitev mišic.

  1. Skolioza

Skolioza je deformacija hrbtenice, ki se kaže v nenormalnem ukrivljenem položaju hrbtenice. Rentgenski posnetek omogoča natančno merjenje kota ukrivljenosti in oceno resnosti skolioze. S tem lahko zgodaj določimo diagnozo in spremljamo napredovanje bolezni. Na podlagi tega se določi načrt zdravljenja z opornicami ali v nekaterih primerih o kirurški korekciji, ki preprečuje nadaljnje ukrivljenje hrbtenice.

  1. Priprava na kirurški poseg

Rentgensko slikanje hrbtenice je ključnega pomena tudi pri načrtovanju kirurškega posega. Pred operacijo hrbtenice zdravnik uporabi rentgensko slikanje za natančno lociranje težav, ki jih je treba odpraviti.

  1. Ocena napredka zdravljenja

Rentgenski posnetki hrbtenice se lahko uporabljajo za oceno učinkovitosti zdravljenja. Pacient z vnetjem sklepov v hrbtenici, kot je ankilozirajoči spondilitis, redno opravlja rentgensko slikanje, da zdravnik oceni, ali se vnetje umirja ali napreduje. To pomaga prilagoditi načrt zdravljenja in zagotoviti najboljše rezultate za pacienta.

Rentgensko slikanje hrbtenice je nepogrešljiva metoda za diagnostiko in spremljanje različnih stanj hrbtenice. S pridobivanjem natančnih slik zdravniki lahko bolje razumejo težave pacientov in izberejo najustreznejši način zdravljenja. Rentgenska diagnostika je tako ključnega pomena za izboljšanje kakovosti življenja bolnikov s težavami s hrbtenico. Z razvojem sodobnih tehnik slikanja, kot so računalniška tomografija (CT) in magnetna resonanca (MRI), se je diagnostika še izboljšala, vendar ostaja rentgen ključno orodje za osnovno oceno stanja hrbtenice.

V Ambulanti Zdravje najbolj pogosto opravljamo RTG hrbtenice ob degenerativnih spremembah hrbtenice. Obrabljena hrbtenica postane namreč slabše gibljiva, zaradi bolečin se pacient še manj giblje in s tem se gibljivost se poslabša in bolečina ojača. Napredovanje degenerativnih sprememb lahko vodi v okvaro medvretenčnih ploščic ali njihov zdrs (hernija diskusa), zožitev hrbteničnega kanala (spinalna stenoza oz. stenoza spinalnega kanala) ali krivljenje hrbtenice.

Pacient se znajde v začaranem krogu bolečine, zato je smiselno, da ob težavah s hrbtenico poišče zdravniško pomoč in nasvet. V Ambulanti Zdravje ob težavah s hrbtenico svetuje doc. dr. Mitja Bedenčič, dr. med., specialist nevrokirurgije.

Članek pripravljen v sodelovanju z doc. dr. Mitjem Bedenčičem, dr. med., specialistom nevrokirurgije.

Meni