Ambulanta ZDRAVJE: Specialistični center za ultrazvočno diagnostiko

Hitro, enostavno, neboleče, zanesljivo. Brez čakalne dobe. Izvid takoj. Zagotovljeno brezplačno parkiranje v neposredni bližini.

Ultrazvočna diagnostika v ambulanti ZDRAVJE

V medicinskem centru Ambulanta Zdravje izvajamo samoplačniške ultrazvočne preglede na sodobnem ultrazvočnem aparatu Philips xMatrix. Ultrazvok omogoča popolnoma neškodljivo, neinvazivno in predvsem hitro ter zanesljivo preiskavo, s katero dobi zdravnik vpogled v notranje delovanje telesa, saj pregleda mehka tkiva in organe. Tako na enostaven in hiter način, brez posegov v telo pregleda strukturo in pravilnosti delovanja organov, posumi na določena obolenja in svetuje o nadaljnjih možnostih diagnosticiranja ali zdravljenja.

Ultrazvočne preiskave običajno potekajo tako, da pacient leži, posebne priprave niso potrebne, razen pri UZ trebuha. Priporočamo, da pride stranka na pregled oblečena v udobna oblačila, kar omogoča dostop do pregledovanega organa. Na pregledovani del telesa zdravnik nanese gel za ultrazvok, tako lažje premika sondo in dobi jasno in razločno sliko pregledovanih organov. S seboj naj pacienti prinesejo morebitne izvide in obstoječo zdravstveno dokumentacijo ter seznam zdravil, ki jih uživajo.

Ultrazvočne preiskave enega dela telesa trajajo običajno od 15 do 30 min. Izvid stranke prejmejo takoj po opravljeni preiskavi ali najkasneje v roku 2 dni, običajno po elektronski pošti preko varne povezave.

UZ trebuha (UZ abdomna) – najpogostejša ultrazvočna preiskava

Pri pregledu trebuha z ultrazvokom zdravnik pregleda jetra, žolčne vode, žolčnik, vranico, trebušno slinavko, ledvice in nadledvično žlezo, sečni mehur in sečevod, maternico, jajčnike, prostato, stene želodca in črevesja, bezgavke, stene žil , ugotavlja prisotnost proste tekočine v trebušni votlini. S pregledom preveri zdravje trebušnih organov,  izključi možnosti bolezni teh organov ali odkrije morebitne bolezenske spremembe, postavi diagnozo ali svetuje o primernih oblikah nadaljnje diagnostike in zdravljenja.

Ultrazvočna preiskava  – odlična preventiva

Veliko obolenj trebušnih organov poteka v začetnih fazah brez vidnih znakov in bolečin, zato je smiselno preventivno opravljanje UZ preiskave trebuha. Velikokrat se v praksi izkaže, da je ravno UZ trebuha tista preventivna preiskava, ki  bistveno skrajša pot in čas nadaljnjega zdravljena in bistveno pripomore k ozdravitvi sami.

Kakšna je priprava na ultrazvočno preiskavo trebuha?

Dan ali dva pred preiskavo naj stranka je lahko hrano ter hrano, ki ne napenja. Čim bolj naj izprazni črevo.Najmanj 6 – 8 ur pred preiskavo mora biti stranka tešča – pije lahko vodo ali nesladkani čaj. Dve uri pred preiskavo je potrebno popiti 3 dcl vode in zadržati poln mehur.

Ultrazvok vratnih arterij

Ultrazvočni pregled je temeljna preiskava pri odkrivanju zgodnjih in napredovalih ateroskleroznih sprememb na stenah vratnih arterij. Najpogostejše in najpomembnejše so morebitne spremembe na glavni sprednji vratni arteriji – karotidni arteriji, še posebej na njenem razcepišču. Napredovale zožitve karotidnih arterij motijo prekrvavitev možganov in so pomemben vzrok možganske kapi.

Pregled venskega in arterijskega ožilja nog

Ultrazvočna preiskava arterij je zanesljiva metoda, ki zdravniku omogoča ugotoviti arterijsko žilno bolezen že v začetni obliki in pri neznačilnih težavah v spodnjih udih ter tudi pri napredovali arterijski žilni bolezni. Z ultrazvočno preiskavo arterij nog lahko zdravnik oceni stopnjo motene prekrvavitve, lokalizirati žilno okvaro in predlaga nadaljnje zdravljenje.

Z ultrazvokom ven zdravnik oceni stanje globokih in povrhnjih ven nog. Opredeli lahko bolezni, ki povzroča otekanje in bolečine v nogah. Pogosta bolezen je kronično vensko popuščanje, ki se kaže v obliki krčnih žil, oteklih gležnjev, sprememb na koži, pri težjih oblikah pa tudi kot golenska razjeda.

UZ skrotuma in testov

Pri preiskavi zdravnik z ultrazvokom pregleda testise in okolna tkiva. Stranke prihajajo na preiskavo zaradi zatrdline v testisu, bolečin in otekanja testisov, poškodb skrotuma ali nespuščenega testisa. Z ultrazvočnim pregledom lahko zdravnik zazna vnetja v obmodku in testisih, tumorje testisov, razširitve ven (varikokele) in tekočino med ovojnicami testisov (hidrokela).

Rak na modih – najpogostejši med 20. in 45. letom

Ultrazvočna preiskava skrotuma pokaže razliko med benignimi in malignimi tumorji. Maligni tumorji se najpogosteje pojavljajo pri mlajših moških med 20. in 45. letom. Kažejo se kot neboleča zatrdlina v modu.  Zdravljenje je zelo uspešno, če so pravočasno odkriti.

Ultrazvok mehkih tkiv in sklepov

Z ultrazvočno preiskavo mehkih tkiv in sklepov se največkrat pregledajo mišice ramenskega obroča, kožam in podkožje, Ahilova tetiva, ugotavlja lokacijo lipomov, morebitno raztrganje ali natrganje določene mišice.

UZ mehkih tkiv in sklepov pokaže predvsem:

  • Izlive v sklepu
  • Otekline mehkih tkiv (burzitisi, hematomi, tumorji)
  • Vrsto poškodbe na kosti, mišici ali tetivi
  • Vnetno stanje ali vnetni proces
  • Stanje in struktura raztrganine
  • Stanje degenerativne spremembe mišice
  • Obsežnost poškodbe mišice.

Ultrazvok vratu in ščitnice

Na vratu z ultrazvočno preiskavo zdravnik pregleduje žleze slinavke (vnetja, kamni v izvodilih, tumorji), vratne bezgavke (vnetja, maligna obolenja) in odkriva ostala, zlasti avtoimunska vnetja. Z ultrazvočno preiskavi ščitnice dobimo pomembne podatke o velikosti, zgradbi in prekrvljenosti ščitnice, zaznajo se razne tvorbe in ciste in oceni njihova pomembnost. Z ultrazvokom ščitnice lahko zdravnik posumimo na avtoimunsko vnetje ščitnice in napoti stranko na nadaljnje zdravljenje.

Cenik najpogostejših ultrazvočnih preiskav

StoritevCena
UZ vratu/ščitnice70 EUR
UZ vratnih arterij90 EUR
UZ trebuha/abdomna80 EUR
UZ sečil60 EUR
UZ skrotuma/testisov110 EUR
UZ mehkega tkiva in sklepa – 1 regija80 EUR
UZ mehkega tkiva in sklepa – 2 regija130 EUR
UZ vene nog – 1 noga80 EUR
UZ ven in arterij nog (ožilje spodnje okončine) – 1 noga140 EUR
UZ ven in arterij nog (ožilje spodnjih okončin) – 2 nogi260 EUR

Celoten cenik je naveden na naši spletni strani.

Naročanje je enostavno, na telefonsko številko 030 704 429 ali info@ambulanta-zdravje.si

Plačilo je možno z gotovino ali plačilno kartico.

Meni