Težave s hrbtenico

Bolečine v hrbtu grenijo življenja številnih ljudi, saj se skoraj vsakdo vsaj enkrat v življenju sreča z njimi. A težava se pojavi, ko so bolečine neznosne in nas onemogočijo tudi za več tednov. Takrat je potreben obisk pri zdravniku, največkrat ortopedu. Doc. dr. Mitja Benedičič, dr. medicine, specialist nevrokirurgije, ki deluje v ambulanti Zdravje, pojasnjuje najpogostejše vzroke za bolečine v hrbtenici in načine zdravljenja.

Kaj povzroča bolečino v hrbtu?

Poznamo tri najpogostejše vzroke za bolečine v hrbtu:

  1. Pri mlajših ljudeh bolečino običajno povzroči blažja poškodba vezi in mišic v križu zaradi nerodnega giba, kot je na primer zasuk, ali zaradi pretiranega obremenjevanja ledvenega dela hrbtenice, kot je denimo delo v prisilni drži. Taka bolečina je lahko močna in človeka začasno onesposobi, vendar ne traja dolgo, se ne širi v spodnje okončine in mine sama od sebe.
  2. Pri starejših so bolečine v križu predvsem posledica starostnih sprememb, kot je spondiloza. Križ je zelo občutljiv za tovrstne spremembe, saj nosi in podpira večji del teže telesa.
  3. Vzrok za bolečino je lahko tudi zdrs medvretenčne ploščice. Bolečina lahko nastopi nenadno ali se razvija nekaj tednov. Če traja dalj časa, govorimo o kronični bolečini v križu.

Kateri so najpogostejši vzroki za obisk ortopeda?

Bolečina v križu se lahko kaže na različne načine:

  • kot ostra bolečina v omejenem delu križa,
  • kot okorelost hrbta in bolečina pri sklanjanju,
  • kot bolečina, ki se širi v zadnjico, po spodnji okončini in jo včasih spremlja občutek mravljinčenja.

Bolniki, ki nas obiščejo, imajo običajno že dlje časa trajajoče težave, vedno več pa je tudi teh, ki ob nastanku težav hitro odreagirajo in poskrbijo za svoje zdravje.

Kako poteka postavljanje diagnoze?

Po temeljitem pogovoru s pacientom in pregledu obolelega mesta določimo nadaljnje korake. V ambulanti Zdravje ob pregledu po potrebi opravimo tudi rentgensko slikanje, vse na enem mestu in takoj. Pot do diagnoze je tako krajša. Ko stanja ne moremo diagnosticirati z rentgenom, lahko ravno tako pri nas v ambulanti opravimo ultrazvok mehkih tkiv, in če še vedno nimamo diagnoze, pacienta napotimo na magnetno resonanco, ki nedvomno pokaže vzrok težav.

V veliko primerih je potem primerno konservativno zdravljenje s fizioterapijo.V primeru potrebe po operativnem zdravljenju pa to lahko opravijo v sanatoriju MD Medicina v Ljubljani.

Se tudi vi soočate z bolečinami v hrbtenici, bodisi z dlje časa trajajočimi težavami ali zgolj s posledicami “heksenšusa”?

Pokličite ali pišite in se brez čakalne dobe naročite na pregled pri ortopedu.

Akcija v Ambulanti Zdravje

V mesecu decembru vam ob ortopedskem pregledu hrbtenice ponujamo možnost brezplačne rentgen preiskave, če bi bila ta potrebna. Več o akciji najdete med aktualnimi akcijami na naši strani.

Meni