Kdaj je pravi čas za pregled krčnih žil?

Žilna kirurgija

2 min

Poletje se poslavlja, z njim pa tudi visoke temperature, ki marsikomu povzročajo zdravstvene težave. Govorimo o občutku težkih nog in otekanju, ki lahko nakazuje na bolezni ven. Laično pojav poznamo kot krčne žile, ki so moteče tako estetsko kot tudi z zdravstvenega vidika.

Poleti so težave s krčnimi žilami pogostejše

Prvi estetski znak težav s krčnimi žilami so opazne, tanke razpredene žilice, ki jih strokovno imenujemo varice. Najprej seveda opazimo vidne žilice, vendar pa so pomembni tudi drugi znaki napredovale bolezni, kot so utrujene in težke noge, mravljinčaste noge, otekanje gležnjev in goleni, krči ponoči, včasih srbenje in nemirne noge. Na prvi pogled pa težave vidimo kot izstopajoče, skrivenčene žile. Težave se stopnjujejo poleti, po daljšem sedenju ali napornem treningu.

Napredovanje bolezni krčnih žil

»V kasnejših fazah bolezni nastanejo nepopravljive okvare kože, kot so temnejša in stanjšana koža goleni, goleni močno otečejo, nazadnje pa se na tako okvarjeni koži pojavijo rane, ki se dolgo časa ne zacelijo,« poudarja Tamara Klarić, dr. med., spec. splošne kirurgije, ki v ambulanti ZDRAVJE z najsodobnejšimi tehnikami zdravi težave s krčnimi žilami. »Pomembno je, da se pacienti na specialističnem pregledu oglasijo pravočasno, še preden bolezen napreduje. Z laserskim posegom lahko bistveno izboljšamo stanje. Obolelo veno, ki povzroča težave, z laserjem zatesnimo, tako razbremenimo preostale vene in s tem bistveno upočasnimo napredovanje bolezni. Še enkrat bi poudarila, da z lasersko operacijo pacient hitreje in lažje okreva.«

Jesen je pravi čas za pregled krčnih žil

Če ste poleti občutili težave ali vas varice in krčne žile motijo iz estetskega vidika, je sedaj pravi čas, da se naročite na specialistični pregled. »Ultrazvok ven obeh spodnjih okončin opravimo v stoječem položaju z Duplex sonografijo. Pri tem ocenimo širino velike safene, ki poteka od dimelj navzdol do gležnja, in male safene, ki poteka od kolena navzdol. Po tem izmerimo pretok in tudi prisotnost obratnega pretoka krvi, t.i. refluksa, ki je znak popuščanja ven. Pregledamo tudi potek omenjenih žil in njihovo globino. Ob pregledu tudi ugotovimo prisotnost dodatnih ven, ki napajajo glavni dve in so lahko vzrok za poslabšanje stanja ali ponovitve težav po operaciji. Ravno tako ocenimo tudi pretok v globokih venah,« opisuje potek pregleda zdravnica specialistka Tamara Klarić.

Oglejte si pogovor o krčnih žilah z zdravnico Tamaro Klarić:

Naročite se na pregled

V zasebni specialistični Ambulanti ZDRAVJE ste na vrsti hitreje kot v sistemu javnega zdravstva. Prednost hitre obravnave je izkoristila tudi 44-letna doktorica zgodovine Aleksandra Berberih Slana, ki je o svoji izkušnji z ambulanto povedala: »Čakanja si ne morem privoščiti, saj za to preprosto nimam časa. Nad ambulanto v Ljubljani sem bila zato več kot navdušena! Najprej nad izredno prijaznim sprejemom, pozneje pa tudi nad rezultati in potekom posega. Trajal je približno eno uro, ambulantno in v lokalni anesteziji. Po končanem posegu mi je zdravnica natančno razložila potek okrevanja, iz ambulante pa sem odkorakala brez težav! To je bilo zame zelo pomembno – da sem mobilna takoj po posegu.«

Meni