Bolečine v ramenih, karpalni kanal in krčne žile – pogoste zdravstvene težave pri opravljanju poklica frizerke

Obremenitev za ramo pri frizerskem delu

Delo frizerke je fizično zahtevno, saj zahteva dolgotrajno stanje in držo z omejenim obsegom gibanja ter ponavljajoče se gibe, kar posledično velikokrat vodi v tipične zdravstvene težave, kot so bolečine v ramenih,  sindrom karpalnega kanala in krčne žile.

Obremenitve za ramo so pri opravljanju frizerskega dela velike

Pri frizerkah je zelo neugoden dlje časa trajajoči položaj rok v predročenju, in to še s fenom v roki. Težava je v daljšem zadrževanju istega položaja telesa brez odmora, kar lahko privede do bolečin in obolenj. Velikokrat prihaja do bolečin v ramah. Rama je najgibljivejši sklep v telesu. Njegova kompleksnost se izraža v funkcionalnosti, a tudi v povečani možnosti za poškodbe in okvare. Obolenja ramen so najpogosteje posledica degenerativnih procesov zaradi staranja in ponavljajočih se mikro poškodb. Najpogostejša obolenja ramen so kalcinirajoči tendinitis, utesnitveni sindrom, sindrom zamrznjene rame, tendinitis mišic rotatorne manšete, artroza sklepov ramenskega obroča in vnetna obolenja. Za priporočila o načinu zdravljenja je najbolj pomembna postavitev pravilne diagnoze. Temu je namenjen ortopedski pregled, po katerem se pacienta lahko napoti tudi na RTG slikanje. Slednje pokaže predvsem prisotne kalcinacije in spremembe, pri katerih prihaja do utesnitev v področju ramena. 

»Problem pri frizerkah in kozmetičarkah predstavlja podaljšan statičen položaj rok v odročenju in predročenju. To negativno vpliva na ramenske tetive in pospešuje njihovo degeneracijo. Težava je še večja, ker imajo v roki določena bremena, npr. težak fen in ker je ročica velika, se obremenitev na ramo z vsakim bremenim močno poveča”, pravi dr. Martin Zorko, dr.med.,  specialist fizikalne in rehabilitacijske medicine iz Ambulante Zdravje. 

Običajno se sindrom karpalnega kanala najprej pokaže kot blago mravljinčenje dlani 

karpalni kanal

Sredinski živec v človeški dlani preide v dlan skozi zapestni prehod, pogovorno temu rečemo karpalni kanal. Sredinski živec omogoča, da gibamo vse prste, razen mezinca in prstanca, oživčuje velik del dlani, zaznava dražljaje na predelu dlani (toplo, hladno, dotik) in omogoča t.i. pincetni prijem, ki je potreben za pisanje in prijemanje. Zaradi izvajanja dlje časa ponavljajočih se monotonih gibov, pride do utesnitve in težav, ki se najprej pokažejo kot neprijeten občutek in blago mravljinčenje dlani, včasih tudi otrplost in otrdelost dlani. Najprej so ti znaki prisotni ob obremenitvi (vožnja kolesa, daljša vožnja ali telefoniranje), nato pa tudi ponoči, celo tako, da nas bolečina prebuja. Pogosto se bolečina razširi v podlaht in nadlaht, lahko tudi v ramo ali vrat. O napredovalih simptomih karpalnega kanala govorimo, ko oslabi gibljivost palca in se onemogoči prijem. 

Tipični ponavljajoči se monotoni gibi, ki jih izvajajo frizerke in poslabšujejo težave s karpalnim kanalom so prisotni zlasti pri feniranju, nanašanju preparatov na lase s čopičem in striženju.

Ob pojavu težav je smiseln čimprejšnji obisk zdravnika. Dolgotrajni pritisk lahko povzroči nepopravljive posledice na živcu, poleg tega usihajo mišice. Vedno pa je smiselno tudi preventivno ukrepanje kot npr. da frizerka ne dvigne stola s stranko v previsok položaj in dodatno obremenjuje roke in ramena ampak namesto tega stol spusti in tako kar se da razbremeni svoja ramena in zapestja.Več o sami težavi s karpalnim kanalom in možnosti zdravljenja si lahko preberete na povezavi https://ambulanta-zdravje.si/aktualno/karpalni-kanal-ali-sindrom-zapestnega-prehoda/

Krčne žile so običajno povezane s pretežno stoječim delom

Krčne žile

Tipični znaki težav z venskim ožiljem nog so otekanje nog, težke in utrujene noge. Težave so izrazitejše poleti, pozimi so nekoliko manj izrazite. Ker bolezen venskega ožilja ob neukrepanju napreduje in sama od sebe ne izgine, je v primeru simptomov smiselno opraviti pregled pri specialistu. Slednji bo z UZ pregledal vene nog v stoječem položaju, kar bo nedvoumno pokazalo ali ima oseba obolele ali zdrave vene, v kolikšnem obsegu je bolezen napredovala in kaj je glede na situacijo najbolj smiseln ukrep zdravljenja. O težavah s krčnimi žilami lahko več preberete na povezavi https://ambulanta-zdravje.si/aktualno/krcne-zile-ukrepajte-pravocasno-in-preprecite-nepopravljive-posledice/

V Ambulanti Zdravje lahko pomagamo ob zdravstvenih težavah frizerk

V Ambulanti Zdravje obravnavamo in pomagamo ob navedenih zdravstvenih težavah: bolečinah v ramenih, sindromu karpalnega kanala in krčnih žilah. Svetujemo vam, da pri nas najprej opravite pregled pri ustreznem specialistu z ustrezno diagnostiko. Poleg tega v Ambulanti Zdravje opravljamo tudi operativno zdravljenje krčnih žil in karpalnega kanala. Na pregled se lahko naročite s klicem na 030 704 429, po e-pošti: info@ambulanta-zdravje.si ali preko vtičnika na spletni strani www.ambulanta-zdravje.si. Naši zdravniki vam bodo z veseljem prisluhnili, svetovali, predvsem pa poskrbeli, da bo kakovost vašega življenja po zdravljenju v našem centru večja.

Meni