Krčne žile – ukrepajte pravočasno in preprečite nepopravljive posledice

Žilna kirurgija

3 min

Ste med polovico odraslih posameznikov, ki jih po oceni strokovnjakov pestijo bolezenske spremembe na venah nog?

Iz na videz nedolžnega estetsko motečega pojava, kot so razpredene metličaste in mrežaste vene ter varice, se kronična bolezen ven lahko razvije v nevarnejšo, nepopravljivo obliko krčnih žil. V primeru odlašanja z obiskom specialista, ki predpiše ustrezno zdravljenje, ali dolgotrajnega čakanja na potrebno operacijo, lahko bolezen napreduje v nepopravljive zdravstvene težave, kot so rane in razjede na koži, obstaja pa tudi nevarnost venske tromboze. Več o zdravljenju krčnih v pogovoru z zdravnico Tamaro Klarić, dr. med., specialistko splošne kirurgije iz zasebne specialistične Ambulante Zdravje v Ljubljani.

Kako prepoznamo krčne žile, na kaj moramo biti pozorni?

Težave, ki jih opisujete, so značilne za bolezni ven. Najprej seveda opazimo vidne žilice, vendar imajo bolniki običajno še več težav. Znaki bolezni ven so utrujene in težke noge, otekanje gležnjev in goleni, krči ponoči, včasih srbenje in nemirne noge.

Kako običajno poteka kronična bolezen ven?  

Obolenja ven delimo v več stadijev. Na začetku se pojavijo le moteče kapilare in modrikaste vene, ki prosevajo skozi kožo, bolniki takrat še nimajo težav. Kapilare so v tej fazi moteče le iz estetskih razlogov, običajno se pri nas oglasijo ženske, ki si predvsem poleti želijo lepega videza nog.

V kasnejših fazah se pojavijo debelejše žile, ki so izbočene, običajno se takrat pojavijo tudi težave. Če v tej fazi težav ne vzamemo resno, lahko v kasnejših fazah nastanejo nepopravljive okvare kože, kot so temnejša in stanjšana koža goleni, goleni močno otečejo, nazadnje pa se na tako okvarjeni koži pojavijo rane, ki se dolgo časa ne zacelijo.

Vendar pa se hujše težave in poslabšanje bolezni da preprečiti, če se pravočasno odpravimo k specialistu. Kako poteka pregled, se je nanj treba posebej pripraviti?

Za pregled niso potrebne posebne priprave. Pri pacientu najprej v razgovoru izločimo morebitne druge bolezni. Za dejansko oceno stanja je potreben pregled ven nog z ultrazvokom, ki ga opravimo v stoječem položaju z Doppler sonografijo. 

Pri tem ocenimo širino velike safene, ki poteka od dimelj navzdol do gležnja, in male safene, ki poteka od kolena navzdol. Nato izmerimo pretok in prisotnost obratnega pretoka krvi, t.i. refluksa, ki je znak popuščanja ven. Pregledamo tudi potek omenjenih žil in njihovo globino. Ob pregledu tudi ugotovimo prisotnost dodatnih ven, ki napajajo glavni dve in so lahko vzrok za poslabšanje stanja ali ponovitve težav po operaciji. Ravno tako ocenimo tudi pretok v globokih venah. 

Katere možnosti zdravljenja krčnih žil obstajajo?

Začetne spremembe se lahko zdravijo s kompresijskimi nogavicami, če je prisoten moteč videz, pa lahko žilice v začetnih stadijih zdravimo s sklerozacijami ali laserjem. Kasneje, ko se pojavijo težave in večje spremembe na koži, je potrebna operacija.

Poznamo več vrst operativnega zdravljenja krčnih žil, najsodobnejša operacija je endovenska laserska ablacija (t.i. EVLA), ki jo opravljamo tudi v Ambulanti Zdravje in ima za bolnika več prednosti. Glavna je, da se opravi ambulantno v lokalni anesteziji, brez odhoda v bolnišnico in splošne anestezije. Bolniki s tem načinom operacije veliko hitreje okrevajo, saj so takoj mobilni in se v roku 1-2 tedna vrnejo na delo ter k običajni fizični aktivnosti. Mesec dni po operaciji svetujemo nošenje kompresijskih nogavic ter odsvetujemo dvigovanje težjih bremen.

Kronično obolenje ven lahko zdravimo tudi s flebektomijo in sklerozacijo.

Za zdravje ožilja lahko veliko naredimo tudi sami. Katere preventivne ukrepe priporočate?

Splošni in preprosti preventivni ukrepi so nošenje udobnih in ohlapnih oblačil, pete morajo biti primerne višine, in sicer 3 do 4 cm. Visoke pete odsvetujemo, treba se je tudi izogibati vročini, prevročim kopelim, tudi savna ni primerna za ljudi, ki imajo težave z ožiljem. Seveda pa je bolezen pogosto posledica dednosti, hormonskih ali drugih vplivov. Z lasersko operacijo lahko bistveno izboljšamo svoje stanje. Obolelo veno, ki povzroča težave, z laserskimi žarki zatesnimo, tako razbremenimo preostale vene in s tem bistveno upočasnimo napredovanje bolezni. Še enkrat bi poudarila, da z lasersko operacijo pacient hitreje in lažje okreva.

Meni