Zdravnik specialist svetuje: Kako ravnati v primeru »obrnjenega« kolena

Preberite, kaj dr. Bogdan Ambrožič, dr. med., spec. ortoped, svetuje 35-letnemu Vojku iz Kopra, ki ima težave z obrnjenim kolenom.

Vojkove težave s kolenom

Vojko opisuje svoje težave: »Vedno sem bil precej aktiven, redno vsak drugi dan s prijatelji igram košarko. Pred enim mesecem pa sem nerodno doskočil in imel občutek, da mi je obrnilo koleno. Čutil in celo slišal sem, da je v kolenu nekaj počilo in ”zaškrtalo”. Koleno mi je sprva oteklo, nekaj dni sem počival, polagal hladne obkladke. Zdaj je oteklina izginila, koleno je že bolj gibljivo. Še vedno pa me boli na notranji strani, imam občutek, da je nestabilno, če nerodno stopim. Sicer pri hoji in normalnih dnevnih aktivnostih nimam težav, a s takšnim kolenom si ne upam teči, kaj šele kaj več. Rad bi še naprej igral košarko, ki je moja edina prava sprostitev. Prosim vas za nasvet, kako bi najhitreje in najbolje rešil težave s kolenom in s kakšnimi športi se lahko zdaj ukvarjam.«

Specialist ortoped svetuje 

Dr. Bogdan Ambrožič, dr. med., spec. ortopedije: »Zelo verjetno se vam je pri doskoku pretrgala sprednja križna vez in poškodoval tudi notranji meniskus na kolenu. Poškodba je pogosta pri doskokih, če pride v kolenu do rotacije. Svetujem, da opravite pregled pri specialistu, ki se ukvarja s poškodbami kolena. Ocenjujem, da bo svetovana preiskava z magnetno resonanco (MR), ki bo poškodbo sprednje križne vezi verjetno potrdila. Ugotovilo se bo tudi, ali je morda poškodovan tudi meniskus, v vašem primeru verjetno notranji. Poleg tega se bo preverilo stanje hrustanca in ugotovilo stanje drugih vezi v kolenu. Če bo poškodba sprednje križne vezi potrjena, vam priporočam, da se odločite za operativni poseg, in sicer artroskopsko rekonstrukcijo sprednje križne vezi. Ta tehnika se uspešno uporablja že več let, je minimalno invazivna, omogoča hitro rehabilitacijo in zapleti so zelo redki. V veliki večini primerov zelo uspešno obnovimo stabilnost kolenskega sklepa in na ta način omogočimo bolniku vrnitev k športnim aktivnostim. Poleg tega preprečimo, da pride do dodatnih poškodb v kolenu. Do operativnega posega pa svetujem, da kolesarite, hrbtno plavate in izvajate vaje na fitnes orodju.«

Artroskopska rekonstrukcija križne vezi

Operativni poseg se opravi v splošni ali regionalni anesteziji. Z artroskopom (majhno kamero) vstopimo v koleno in si najprej pogledamo in otipamo vse strukture v sklepu. Poškodovane meniskuse oskrbimo tako, da jih zašijemo ali pa delček meniskusa odstranimo. Poškodovano križno vez nadomestimo najpogosteje s presadkom tetiv upogibalk kolena (gracilis, semitendinozus), lahko pa uporabimo tudi tetivo kvadricepsa ali patelarni ligament. Presadek učvrstimo v kostne kanale s titanijevimi ploščicami ali razgradljivimi vijaki. Operativni poseg je kratek in traja do 60 minut. Po operaciji bolnik lahko normalno hodi in začne izvajati vaje. Bolnišnico lahko zapusti že drugi dan po operaciji in začne z ambulantno fizikalno terapijo. Po treh mesecih lahko prične s kolesarjenjem, tekom, vajami na fitnes orodju in s prilagojenimi treningi z žogo. Polne športne obremenitve pa svetujemo med šestim in devetim mesecem po operaciji.

Ortopedski pregled brez čakalne dobe

V Ambulanti ZDRAVJE strankam praviloma uredimo pregled pri ortopedu v roku 1 tedna. Izbirate lahko med vrhunskimi specialisti. Pokličite in se naročite tukaj.

Meni