Zdravljenje bolečine v rami

Specialist ortoped dr. Bogdan Ambrožič, ki deluje v ambulanti Zdravje, je med drugim tudi strokovnjak za artroskopsko in minimalno invazivno zdravljenje poškodb in bolezni sklepov. Organiziral je številne artroskopske simpozije in delavnice in je vabljen predavatelj na simpozijih v Sloveniji in v tujini. Z njim smo se pogovarjali kaj lahko pomenijo bolečine v rami.

Vzrok za bolečine v rami so lahko poškodbe ali bolezenska dogajanja. Bolezni so v prvi vrsti povezane z degenerativnimi spremembami. Do kakšnih okvar prihaja v ramenih?

Najpogosteje prihaja do degenerativnih okvar v tetivah rotatorne manšete, redkeje pa do obrabe hrustanca v ramenskem sklepu. Tovrstne težave se običajno pričnejo pojavljati po 40. letu starosti. Vzrok težavam so pogosto kalcinacije ali degenerativno vnetje tetiv rotatorne manšete, lahko pa težave nastopijo tudi po poškodbi tetive rotatorne manšete, ki nastane na primer zaradi padca ali sunkovitega giba. Do težav lahko pride tudi spontano, brez posebnega vzroka, ko okvarjena tetiva poči sama od sebe.

Kako poteka diagnostika in zdravljenje?

Po kliničnem pregledu svetujemo rentgensko slikanje, ki pokaže, ali so prisotne kalcinacije in s katerim ugotovimo morebitno stopnjo obrabe. Opravimo lahko tudi ultrazvočno preiskavo, ki pokaže stanje tetiv rotatorne manšete. Vse to lahko opravimo v ambulanti Zdravje, pacientu ni treba hoditi nikamor drugam, kar je zagotovo prednost. V določenih primerih, ko sumimo na pretrganje tetiv, pa bolnika napotimo na MR ali CT preiskavo.

Nekatera stanja, ki so lahko razlog za bolečine v rami, kot so kalcinat, utesnitveni sindrom ramena ali vnetje kite bicepsa lahko v zgodnjih fazah zdravimo konzervativno s fizioterapijo oziroma s spremembo fizične aktivnosti. Na primer: namesto plavanja svetujemo hojo in predpišemo antirevmatik. Pri kalcinatih je zelo uspešna terapija z udarnimi valovi (ESWT) ali ultrazvočno vodena aspiracija kalcinata.

Pretrgane kite rotatorne manšete, ki so posledica poškodbe, zahtevajo operativno zdravljenje. Z artroskopskimi tehnikami lahko v mnogih primerih anatomsko rekonstruiramo raztrganje kit rotatorne manšete in tako v celoti povrnemo funkcijo sklepa. Minimalna invazivnost takšnih posegov omogoča ambulantno izvedbo in zmanjšuje tveganje za prekomerno pooperativno brazgotinjenje ter zaradi manjših bolečin bistveno olajša zgodnje okrevanje po operaciji.

Kakšen pomen ima fizioterapija pri zdravljenju bolečin v ramenih?

Za najboljši končni rezultat zdravljenja je izjemno pomembno, da celotno diagnostično obdelavo, morebitno potrebno operativno zdravljenje in rehabilitacijo vodi in usmerja isti, ustrezno usposobljen ortoped. Proces rehabilitacije, v katerem fizioterapevt hkrati izvaja terapije le pri enem pacientu, je nedvomno bistveno učinkovitejši in varnejši, saj omogoča prilagajanje poteka terapij in stopnjevanje aktivnosti glede na hitrost napredovanja rehabilitacije pri vsakem posamezniku posebej. Fizioterapevti imajo zato posebna znanja, terapijo v veliki izvajajo meri ročno. V nekaterih primerih, na primer pri kalcinatu, pa manualno terapijo zelo uspešno dopolnjujejo s terapijo z udarnimi valovi. Z njimi se poskuša doseči razpad kalcinacij na manjše delce, ki se zatem lahko resorbirajo, s tem pa se je možno izogniti operaciji. Možno je tudi, da se pod UZ aparatom kalcinat posrka iz ramena.

Meni