Okrevanje po poškodbi križne vezi pri deskanju na snegu

Arhiv

3 min

Poškodbe so sestavni del deskanja na snegu. Te so predvsem zaradi drugačne tehnike, položaja telesa in vpetja nog na desko nekoliko drugačne od poškodb pri smučanju, kjer sila zagrabi smučko navzven in zavrti koleno.

Najpogostejše deskarske poškodbe

Deskarji na snegu si najpogosteje poškodujejo zgornji ud zaradi padca na iztegnjeno roko, to je tipični mehanizem za poškodbo zapestja, ključnice in/ali ramenskega sklepa. Sledijo poškodbe v predelu kolena, hrbtenice in glave. Redkejše so poškodbe komolca, dlani, prstov in gležnjev. Do poškodbe sprednje križne vezi pa običajno pride pri absorbiranju močnih sil v globokem počepu pri doskoku, kar se je pripetilo Joštu.

Joštov padec in poškodovana križna vez

Navkljub poznavanju tehnik deskanja na snegu in številnim spustom po zahtevnih progah, je Jošt pri doskoku nesrečno padel in si poškodoval koleno. Iz smučišča v Avstriji so ga odpeljali s helikopterjem, prvi pregled pri ortopedskem travmatologu v avstrijski bolnišnici in opravljena MRI preiskava sta pokazala strgano sprednjo križno vez in poškodovan sklepni hrustanec.

Jošt je po nujni zdravstveni oskrbi v avstrijski bolnišnici, ki jo je krilo zdravstveno zavarovanje za tujino, z zdravljenjem nadaljeval v Sloveniji. Kot zavarovanec s sklenjenim zavarovanjem Specialisti z asistenco se je obrnil na Asistenco Zdravje, kjer so ga napotili na ortopedski pregled v ambulanto Zdravje. , je predlagal artroskopsko operacijo vezi in sanacijo hrustanca, v času čakanja na operacijo pa fizioterapevtsko obravnavo, s katero se pacient pripravi na poseg in je ključnega pomena tudi za hitrejše okrevanje po operaciji.

Fizioterapevtska priprava na operacijo križne vezi

Predoperativno obdobje traja od 4 do 6 tednov pred operacijo. V tem času s fizioterapevtskimi obravnavami sproščamo mehka tkiva, ki jih je potrebno ojačati in pridobiti moč, delamo na izboljšanju gibljivosti in pridobivanju splošne kondicije ter izboljšanju počutja. S tem bolnika pripravimo na obremenitve, ki ga čakajo po operaciji. Ustrezna priprava, operativni poseg in rehabilitacija so torej povezan, neprekinjen proces, ki vodi v boljše rezultate zdravljenja.

Operacija križne vezi

Artroskopsko operacijo z nadomestitvijo vezi in oskrbo sklepnega hrustanca je mag. Pilih opravil v MD Medicina. Šest mesecev po operaciji je bila opravljena tudi meritev z artrometrom GNRB, ki jo opravlja in je pomembna za oceno natezne trdnosti sprednje križne vezi ter oceno pasivne stabilnosti kolenskega sklepa. Za pospešitev okrevanja, predvsem sklepnega hrustanca, je mag. Pilih Joštu opravil še zdravljenje s plazmo, bogato strombociti (PRP), ki jo specialist vbrizga v predel, ki ga želimo zdraviti. Kadar je to potrebno, se vbrizganje opravi pod ultrazvočno kontrolo. Trombociti se v tkivu aktivirajo in sproščajo številne faktorje, ki sprožijo in pospešijo obnovitvene procese, delujejo pa tudi protivnetno.
[av_hr class=’invisible’ height=’30’ shadow=’no-shadow’ position=’center’ custom_border=’av-border-thin’ custom_width=’50px’ custom_border_color=” custom_margin_top=’30px’ custom_margin_bottom=’30px’ icon_select=’yes’ custom_icon_color=” icon=’ue808′ font=’entypo-fontello’ av_uid=’av-jsli44ei’ admin_preview_bg=”]

Fizioterapija po operaciji

Po operaciji je Jošt nadaljeval s fizioterapevtsko obravnavo, ki mu je pomagala pri ohranjanju in pridobivanju gibljivosti, moči, stabilnosti, vzdržljivosti. Stranki so fizioterapevti pomagali tudi s protibolečinsko terapijo z laserjem in pregrevanjem mehkih tkiv, po zaključeni fizioterapevtski obravnavi pa so Joštu svetovali še nadzorovano in usmerjeno vadbo pod nadzorom kineziologa v Thrive Gymu

Pojdite na tečaj deskanja na snegu

Deskanja na snegu se lahko lotite sami, s pomočjo spleta ali prijateljev, ki spuste že obvladajo. Najenostavnejša pot do usvajanja nove veščine pa je udeležba na tečaju, kjer vam bo učitelj svetoval pri izboru opreme in razodel trike varnega bordanja. Razlogov za to je več. Z zaporedjem vaj se boste naučili pravilne tehnike in nabrali potrebne izkušnje, tereni bodo izbrani vašemu znanju in zmožnostim primerno, naučili pa se boste tudi pravilne tehnike padanja in načine, kako se pri izogniti poškodbam pri padcih. Za varno bordanje najbolje poskrbite s kombinacijo ustrezne deskarske in zaščitne opreme, znanja ter primernega zavarovanja.

Primer je resničen, podrobnosti so zaradi varovanja osebnih podatkov spremenjene.

Sorodne vsebine

Varno na sonce

Koža je naš največji organ. Je ovoj, ki obdaja celo naše telo in ima zelo pomembno zaščitno vlogo. Ima sposobnost,…
2 min
PREBERITE VEČ
Meni