Hitrejše celjenje zlomov v domači oskrbi

Arhiv

2 min

Pri zlomih največje težave ne predstavlja celjenje, temveč čas, ki je za to potreben. Med celjenjem ne moremo delati, biti aktivni ali normalno početi vsakdanjih opravil, saj nas ovirata mavec ali opornica, pa tudi bolečina. Z napredkom tehnologije obstaja rešitev, ki lahko čas zdravljenja zmanjša za tretjino.

Ultrazvočna terapija za hitrejše celjenje zlomov

Terapija z ultrazvokom Melmak je primerna za vse vrste zlomov. Deluje biomehansko, s pulzirajočim ultrazvočnim signalom nizke moči in zelo visoke frekvence. Terapija z Melmakom v telo ne vnaša elektromagnetnega polja ali elektrike.

Z mikroskopsko majhnimi in neopaznimi premiki na mestu zloma pride do stimulacije tkiva in presnove kosti. Posledično se skrajša trajanje celjenja kosti za približno tretjino, saj posebej prilagojen ultrazvok okrepi nastajanje novih kostnih celic.

Mehanizmi delovanja

Znanstveno so potrjeni trije mehanizmi delovanja Melmak ultrazvoka, ki povzročajo regeneracijo kosti in so podlaga za hitrejše celjenje zlomov:

  • povečanje kalcijevih kanalov osteocitov,
  • povečan krvni obtok na mestu zloma in
  • aktiviranje matičnih celic (Mesenchym celic).

Primernost terapije

Terapija je primerna za vse, ki želijo skrajšati čas celjenja zlomov. Predvsem jo priporočajo športnikom, podjetnikom in drugim osebam, ki želijo čim prej okrevati, ter pacientom, katerim se zlomi težje celijo (kadilci, osebe, ki jemljejo steroide, diabetiki – tveganje za pseudoartrozo). Primeren je tudi za osebe, ki imajo operativno vstavljene ploščice ali vijake.  Terapijo lahko izvajajo tako pacienti z mavcem kot tisti brez. Terapija ni primerna za osebe z rakavimi obolenji, osebe, ki imajo spodbujevalnik srca, nosečnice in otroke ter mladostnike, katerih skelet še ni dozorel.

Zdravljenje z Melmak aparatom pacientu predpiše specialist ortoped ali travmatolog.

Enostavna in neboleča uporaba naprave Melmak

Melmak ultrazvok lahko pacienti uporabljajo doma. Terapija se po priloženih navodilih izvaja enkrat dnevno po dvajset minut. Po namestitvi ultrazvočne sonde na mesto zloma aparat deluje sam in se ob zaključku cikla izklopi. Pri enostavnih zlomih se terapija običajno izvaja 30 dni po zlomu, pri zapletenih zlomih 45 dni in pri zakasnelih zlomih 60 dni.

Hitrejše okrevanje in vrnitev k vsakodnevnim aktivnostim

Janez, 61 let, ki je utrpel zlom ključnice, je o uporabi naprave Melmak povedal: »V ambulanto Zdravje sem prišel na RTG slikanje in pregled k ortopedu zaradi zlomljene ključnice in bolečin, ki kar niso pojenjale. Ortoped mi je predstavil možnost pospešitve celjenja zloma z Melmak ultrazvokom. Ker sem želel svojo poškodbo sanirati v čim krajšem času, sem se odločil za najem aparata. Že naslednji dan sem pričel z uporabo, ki je se je izkazala za zelo enostavno in preprosto. Uporabljal sem ga mesec dni. Zlom se je zacelil in lahko sem se vrnil k vsakodnevnim aktivnostim.«

Kontakt za najem ultrazvoka Melmak

Naprava Melmak je strankam na voljo za izposojo pri poslovnemu partnerju Ambulante Zdravje, podjetju Edman d.o.o.. Za več informacij pišite na edman@edman.si.

Primer je resničen in je namenjen prikazu delovanja ultrazvoka Melmak.  Podrobnosti so zaradi varovanja osebnih podatkov spremenjene.

Sorodne vsebine

Varno na sonce

Koža je naš največji organ. Je ovoj, ki obdaja celo naše telo in ima zelo pomembno zaščitno vlogo. Ima sposobnost,…
2 min
PREBERITE VEČ
Meni