Hitrejše celjenje zlomov v domači oskrbi

Novo v PE Koper – Do hitrejšega celjenja zlomov kar od doma

Pri zlomih ljudem največje težave ne prestavlja celjenje zloma, ampak čas, ki je za to potreben. Med celjenjem namreč ne moremo delati, biti aktivni, niti normalno početi vsakdanjih opravil, saj nas ovirata mavec ali opornica, pa tudi bolečina.

V Ambulanti Zdravje vam nudimo ultrazvočno terapijo z ultrazvočnim aparatom Melmak, ki omogočajo hitrejše celjenje zlomov.
melmak

Ultrazvočna terapija

Terapija z Melmak ultrazvokom deluje s pulzirajočim ultrazvočnim signalom nizke moči oziroma intenzitete.  Terapija z Melmak ultrazvokom je primerna za vse vrste zlomov. Melmak ultrazvok deluje biomehansko, kar pomeni, da se v telo ne vnaša elektromagnetnega polja ali elektrike.

Z mikroskopsko majhnimi in neopaznimi premiki pride na mestu zloma do stimulacije tkiva in presnove kosti.  Posledica tega pa je zmanjšanje trajanje celjenja kosti za približno tretjino, saj posebej prilagojen ultrazvok okrepi nastajanje novih kostnih celic. 

Mehanizmi delovanja

Znanstveno so potrjeni trije mehanizmi delovanja Melmak ultrazvoka, ki povzročajo regeneracijo kosti in so podlaga za hitrejše celjenje zlomov; 

  • Povečanje kalcijevih kanalov osteocitov,
  • povečan krvni obtok na mestu zloma in 
  • aktiviranje matičnih celic (Mesenchym celic).

Primernost terapije

Zdravljenje z Melmak aparatom vam predpiše specialist ortoped ali travmatolog.

Terapija je primerna za vse, ki želijo skrajšati čas celjenja zlomov. Predvsem jo priporočajo športnikom, podjetnikom in drugim osebam, ki želijo čimprej okrevati, ter pacientom, katerim zlomi se težje ali pa se ne celijo (kadilci, osebe, ki jemljejo steroide, diabetiki- tveganje za pseudoartrozo). Primeren je tudi za osebe, ki imajo operativno vstavljene ploščice ali vijake.  

Terapijo lahko izvajajo tako pacienti z mavcem kot tisti brez.    

Terapija ni primerna za osebe z rakavimi obolenji, osebe, ki imajo spodbujevalnik srca, nosečnice in otroke, ter mladostnike, katerih skelet še ni dozorel. 

melmak aparat

Enostavna in neboleča uporaba

Melmak ultrazvok lahko pacienti uporabljajo kar doma, in sicer naj bi terapijo po priloženih navodilih izvajali enkrat dnevno po dvajset minut. Po namestitvi ultrazvočne sonde na mesto zloma aparat deluje sam in se ob zaključku cikla izklopi.

Pri enostavnih zlomih se terapija običajno izvaja 30 dni po zlomu, pri zapletenih zlomih 45 dni in pri zakasnelih zlomih 60 dni.

Če bi želeli pospešiti celjenje vašega zloma z Melmak UZ aparatom, se z RTG posnetki zlomljene kosti oglasite na ortopedskem pregledu v naši ambulanti v Kopru, kjer bomo dogovorili postopek zdravljenja.

 

Izkušnja uporabnice

Erika, 21 let, zlom stopalnice:

Po nezgodi, ko sem pri hoji narobe stopila, so se mi še isti dan pojavile hude bolečine in morala sem poiskati urgentno zdravniško pomoč. Na urgenci so mi z RTG slikanjem potrdili zlom stopalnice in mi namestili hodilni mavčni čevelj (gips). Povedali so mi, da se bo zlom celil 6 – 8 tednov.

Mavec me je izredno oviral pri opravljanju vsakdanjih opravil, hkrati pa je bilo nošenje gipsa še zelo neprijetno zaradi poletne vročine, zato sem bila odločena, da na vsak način poskusim skrajšati obdobje okrevanja. Ortoped v Ambulanti Zdravje mi je predlagal uporabo Melmak ultrazvoka. Ker sem imela takrat še nameščen gips, je bilo potrebno v gipsu najprej narediti odprtino, skozi katero sem lahko prislonila napravo na kožo.

To smo opravili brez težav, v dogovoru z ortopedom in dobaviteljem aparata, ki sta bila na voljo tudi ves čas zdravljenja za vsa moja vprašanja. Oba sta mi tudi razložila, kako se aparat uporablja in na kaj naj bom pozorna. Aparat sem uporabljala vsakodnevno in po treh tednih so mi na kontrolnem pregledu potrdili, da je zlom prerasel in da mi lahko snamejo gips.

Z uporabo ultrazvoka sem nadaljevala še tri tedne po odstranitvi gipsa, ob hkratnem izvajanju vaj in fizioterapij. Zlom se je uspešno zacelil. Uporaba aparata je bila zelo enostavna in povsem neboleča. Zelo sem bila zadovoljna s končnim rezultatom, saj sem se tudi po zaslugi Melmaka lahko hitreje vrnila k vsakodnevnim aktivnostim.

uporaba aparata melmak

Vir: pacientka Ambulante Zdravje med terapijo z Melmak UZ aparatom

Kontakt za najem ultrazvoka Melmak 

Aparat Melmak je strankam na voljo za izposojo pri poslovnemu partnerju Ambulante Zdravje, podjetju Edman d.o.o. 

Meni