Kako prepoznati in zdraviti bolečine v kolenu

Bolečine v kolenu so najpogostejše bolečine v sklepih v odrasli dobi. Do tega pogosto pride zaradi obrabe sklepnega hrustanca. Kako si pomagati ob tovrstnih težavah, svetuje dr. Bogdan Ambrožič, dr. medicine, specialist ortoped iz Ambulante ZDRAVJE.

Zakaj pride do obrabe sklepnega hrustanca in bolečin v kolenih?

Vzrok obrabe kolena pogosto ni znan. Pomembno na njen razvoj vplivajo tako genetski dejavniki kot tudi degenerativni procesi v povezavi s staranjem in preobremenjevanjem sklepov, poškodbe in operativni posegi. Običajno razvoj obrabe hrustanca napreduje počasi, prvi simptomi se pojavijo pogosto že v zgodnji fazi. Gre predvsem za občasne bolečine v kolenu, ki se razvijejo pri dolgotrajnem obremenjevanju prizadetega sklepa in se postopno stopnjujejo.

Ukvarjate se z artroskopskim operativnim zdravljenjem poškodb in boleznimi ramenskega, kolenskega sklepa ter gležnja. Kako poteka postavljanje diagnoze v primeru obrabe hrustanca?

Po temeljitem pogovoru s pacientom in pregledu obolelega mesta določimo nadaljnje korake. V ambulanti ZDRAVJE ob pregledu opravimo še rentgensko slikanje, tudi s posebnimi projekcijami, kar je podlaga za strokovno oceno nadaljnjega zdravljenja. Pomembno je poudariti, da pregled in slikanje pacienti v Ambulanti ZDRAVJE opravijo na enem mestu in takoj. Na podlagi pregleda svetujemo običajno še preiskavo magnetna resonanca, ki je ključna za oceno stopnje in lokalizacijo obrabe hrustanca.

Kako poteka običajno zdravljenje obrabe hrustanca?

Do sedaj je klasično zdravljenje zgodnje obrabe vključevalo predpisovanje nesteroidnih antirevmatikov, t.j. zdravil, ki zmanjšujejo bolečine v sklepih, tudi bolečine v kolenu, ter obdobno injiciranje kortikosteroidnih preparatov v prizadeti sklep. Poleg ustrezne fizikalne terapije, izvajanja razteznih vaj, nošenja opornic in prilagoditve aktivnosti, nazadnje pa tudi spremembe življenjskega sloga, kar je marsikomu težko sprejemljivo, so trenutno na voljo tudi biološki načini zdravljenja (matične celice, trombocitna plazma ipd.), ki delujejo na vnetne procese, ki so prisotni pri obrabi hrustanca. Bolniku se tudi priporoča, da zmanjša aktivnosti, ki obremenjujejo prizadeti sklep. Tako pacientu, ki na primer intenzivno teče, priporočamo raje zmerno hojo ali kolesarjenje. In svetujemo zmanjšanje telesne teže. Kar je pogosto zelo težavno in nehvaležno.

Kaj pa, če je zaradi obrabe in močne bolečine v kolenu potrebna operacija?

Dobra novica v primeru potrebne operacije je, da gre običajno za minimalno invaziven operativni poseg, ki ga najpogosteje prav na kolenu izvajamo ambulantno. V začetni fazi obolenja je treba včasih opraviti artroskopijo sklepa in po zgladitvi hrustanca lahko izpostavljeno kost povrtavamo in obložimo defekte hrustanca z različnimi preparati. Če pa je sklep neenakomerno obremenjen, se lahko z osteotomijami, bolj preprosto povedano – z naravnanjem kosti, prerazporedijo sile v predelu obrabe kolena. V končni fazi sklepne obrabe se običajno poslužujemo klasičnih operativnih posegov z vstavitvijo umetnega sklepa, ko zamenjamo del sklepa ali pa celoten sklep.

Ali je fizioterapija pred in po operaciji pomembna?

Absolutno da. Za čim boljši končni rezultat zdravljenja je nujno, da posegu sledi tudi primerna individualna fizioterapija. Tako se izboljša predvsem obseg gibljivosti kolena in okrepi zlasti stegenske mišice. Odlična novica je, da v ambulanti ZDRAVJE svetujemo pri izbiri tima vrhunskih fizioterapevtov, ki izvajajo fizioterapijo v sodelovanju z ortopedom. Na tak način lahko pričakujemo res optimalen izid operacije ali ortopedskega zdravljenja.

Meni