Bolečine po naporni tekaški preizkušnji?

Arhiv

< 1 min

O pozitivnih učinkih teka na telo ni dvoma. Za resnejše tekaške preizkušnje kot je maraton, pa je potrebna temeljita priprava, po dolgotrajnem teku pa tudi ustrezna regeneracija.

Najpogostejše tekaške težave

Že v času priprav na maraton lahko prihaja do preobremenitvenih sindromov, ki se velikokrat pokažejo tik pred predvidenim tekmovanjem. Najpogosteje se težave pri teku izražajo na spodnjem delu hrbtenice, kolku, kolenih in gležnjih. Opažamo, da stranke v zadnjih tednih pred tekmovanjem izrazito povečajo intenziteto in pogostost treninga, kar je lahko za telo prenaporno in vodi v bolečine ter neustrezno gibanje. V fizioterapevtski ambulanti v teh primerih tekačem pred ali po napornem teku pomagamo z manualno fizioterapijo, pri tem sproščamo mišice in fascije ter s tem dosežemo večjo gibljivost sklepov. Manualno fizioterapijo učinkovito dopolnjujemo s protibolečinsko terapijo z laserjem ter diatermijo. Strankam svetujemo izvajanje ustreznih vaj in jih napotimo na vodeno vadbo pod nadzorom kineziologa

Težke noge niso le posledica utrujenih mišic

V ambulanti pogosto srečujemo tudi športnike, ki se ne morejo znebiti občutka »težkih nog«, kar običajno ni le posledica preutrujenih mišic. »Z ultrazvočnim pregledom krčnih žil v stoječem položaju se lahko pokažejo tudi težave z venskim popuščanjem, ki nastanejo kot posledica tresljajev zaradi teka po trdi podlagi,« ugotavlja zdravnica Tamara Klarić, dr. med., specialistka splošne kirurgije, ki v Ambulanti Zdravje opravlja preglede in endovenske laserske operacije krčnih žil.

Sorodne vsebine

Varno na sonce

Koža je naš največji organ. Je ovoj, ki obdaja celo naše telo in ima zelo pomembno zaščitno vlogo. Ima sposobnost,…
2 min
PREBERITE VEČ
Meni