Kako se od dlak posloviti na trajen in varen način?

Gladka, mehka koža je že vrsto let stvar estetike, odstranjevanje dlak pa popolnoma vsakdanji običaj. Vendar pa je odstranjevanje dlačic z britjem ali voskanjem v mesecih, ko kažemo več kože, lahko pravo Sizifovo delo.

Zakaj sploh imamo dlake?

Dlake imajo za naše telo zaščitno funkcijo. Obrvi in trepalnice nas ščitijo pred znojnimi kapljicami, dlake v nosu in ušesih pred udorom tujkov, lasje zadržujejo toploto in nas ščitijo pred UV svetlobo. Večina ostalih dlak je z razvojem človeka zakrnela in izgubila svoj prvotni pomen.  

Kljub temu, da so dlake izgubile funkcijo, poraščenost ostaja in predstavlja nadlogo za mnoge ženske in moške. Najpogosteje vzrok za pretirano dlakavost tiči v genetiki, pogosto pa je posledica hormonskega neravnovesja. V obeh primerih lahko za posameznika predstavlja psihološki problem. Ob hormonskih težavah je potrebno tudi ustrezno zdravljenje, saj zgolj odstranjevanje dlak ne zadostuje.  Pri veliki večini oseb je lasersko odstranjevanje dlačic najdolgotrajnejši in najučinkovitejši način za odpravljanje prekomerne poraščenosti.

Kako je zgrajena dlaka?

Poenostavljeno je dlaka sestavljena iz dveh glavnih delov: stebla, ki ga vidimo na vrhu naše kože, in  korenine, ki jo prepoznamo po odebeljenem delu, imenovanem čebulica. Dlaka se nahaja v dlačnem mešičku, preko katerega prejema hranilne snovi za rast. V čebulici dlake tako nemoteno potekajo celične delitve. 

Kako je zgrajena dlaka?

Možni načini odstranjevanja dlak

Glede na to, kateri del dlake odstranimo, ločimo več načinov odstranjevanja dlak.

Najosnovnejši način je britje, s katerim odstranimo dlake le nad površino kože.

Nekoliko dolgotrajnejši učinek dosežemo pri depilaciji, ko dlake izpulimo v celoti. Depilacijo izvajamo  z  voskanjem, puljenjem ali uporabo depilatorja. Na ta način namreč odstranimo dlačno korenino, kar upočasni rast dlake. V to skupino sodijo tudi t.i. IPL lučke za domačo rabo in rabo v kozmetičnih salonih.

Trajno dlake odstranimo z lasersko epilacijo z medicinskimi laserji. 

Lasersko odstranjevanje dlak

Laserska epilacija uporablja laserski žarek, katerega energija se absorbira v pigmentu dlake, ob čemer se v kratkem času nakopiči veliko energije, dlaka se močno segreje, s tem pa poškoduje tudi dlačni mešiček. Na ta način dlakam trajno prekine dotok hranilnih snovi, dlačni mešički so vedno manjši in manj številni, posledično se razredčijo in stanjšajo tudi dlake.

V Ambulanti Zdravje uporabljamo aparat slovenskega proizvajalca Fotona,  Dynamis SP, ki nam omogoča varno in učinkovito odstranjevanje dlak. Deluje po principu selektivne fototermolize, pri čemer se laserska energija absorbira v melaninu, pigmentu dlake. Učinkovitost je največja pri temnejših dlakah. Pri sivih ali zelo svetlih dlakah tovrstni laser ni učinkovit.  Prednost laserskega odstranjevanja dlak je selektivno delovanje na dlako, ob čemer okolna tkiva ostanejo nedotaknjena in nepoškodovana. Primeren je tudi za osebe s temno kožo, pri katerih lahko drugi  laserji povzročajo opekline. Primeren je za vse tipe kože in skoraj vse poraščene predele. Izogibati se moramo predelu okoli oči in bradavic, znamenjem in tetovažam. Postopka ne izvajamo pri nosečnicah in doječih materah.

Kako poteka tretma laserskega odstranjevanja dlak?

Postopek odstranjevanja dlak si lahko pogledate tudi na naslednjem posnetku https://youtu.be/xlT7YV3KrQE.

Sam postopek je minimalno boleč. Bolečina ob epilaciji je odvisna od predela, ki ga epiliramo, poraščenosti in individualnega bolečinskega praga.  Ob epilacijah v naši ambulanti sočasno uporabljamo hladilni sistem, ki hladi področje epilacije, kar občutno zmanjša bolečino.

Za dober učinek je potrebno laserske epilacije ponavljati. Laser optimalno deluje na mešiček v obdobju aktivne rasti dlačice, v danem trenutku pa je na telesu v tej fazi le tretjina dlak. Ostale dlačice so v fazi mirovanja ali izpadanja. V povprečju je potrebnih 6-8 ponovitev epilacij, ki se jih izvede v časovnem intervalu 4-8 tednov. Časovni intervali so odvisni od tena kože, debeline in barve dlake, hormonskega stanja in drugih dejavnikov. Za vzdrževanje optimalnega stanja so potrebne 1-2 letne vzdrževalne epilacije, saj si del dlačnih mešičkov opomore. Kljub temu so dlake, ki izrastejo tanjše in svetlejše kot pred epilacijo.  

Pred lasersko epilacijo se v Ambulanti Zdravje naročite na dermatološki posvet, pri katerem se s specialistko dermatovenerologije pogovorite o pričakovanem rezultatu, poteku epilacije, morebitnih sočasnih zdravstvenih težavah in možnih zapletih, potrebno je izpolniti tudi obrazec za soglasje. Zdravnica glede na vaš tip kože in poraščenost določi parametre nastavitev za izvajanje tretmajev, ki jih nato izvaja certificirana medicinska sestra. Na dermatološki posvet se lahko naročite tukaj  https://ambulanta-zdravje.si/narocite-se 

Kako se pripraviti na laserski tretma?

Za učinkovito lasersko epilacijo je pomembno, da se vsaj mesec dni pred epilacijo ne izvaja depilacije ali beljenja dlak, saj oba posega zmanjšujeta učinkovitost laserske epilacije. Dovoljeno je britje oz. krajšanje dlak. Dlake se lahko pobrije dan ali dva pred epilacijo, saj so na ta način bolje vidne za terapevtko. Koža na tretiranem predelu mora biti čista, brez deodoranta, losjona, parfuma ali drugih kozmetičnih preparatov. Tudi poškodb, znakov okužb ali vnetja na koži ne sme biti. 

Po epilaciji je potrebna večtedenska ustrezna zaščita pred soncem oz. izogibanje le-tega. Tudi zato sta jesen in zima primernejša letna časa za lasersko epilacijo.  

Za dermatološki posvet glede laserskega odstranjevanja dlak v Ambulanti Zdravje v Ljubljani nas lahko kontaktirate na 030 704 429 ali info@ambulanta-zdravje.si ali pa se naročite neposredno preko vtičnika na spletni strani Naročite se – Ambulanta ZDRAVJE (ambulanta-zdravje.si) 

O avtorici

Ana Slana

Ana Slana, dr.med., specialistka dermatovenerologije je študij medicine zaključila na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani. Leta 2010 je opravila specialistični izpit s pohvalo. Od takrat deluje na področjih splošne dermatologije, dermatoonkologije, dermatokirurgije, otroške dermatologije in flebologije. Do leta 2016 je bila zaposlena na Dermatovenerološki kliniki v Ljubljani, od 2017 pa dela v zasebnih dermatoloških ambulantah. V Ambulanti ZDRAVJE je nosilka dejavnosti dermatologije.

Meni