Sindrom zapestnega prehoda ali karpalni kanal je utesnitev sredinskega živca v zapestju. Sredinski živec v človeški dlani (nervus medianus) preide v dlan skozi zapestni prehod, ki ga pogovorno imenujemo karpalni kanal. Omogoča nam, da gibamo vse prste, razen mezinca, oživčuje velik del dlani, zaznava dražljaje na predelu dlani (toplo, hladno, dotik) ter omogoča t.i. pincetni prijem. Nenehen pritisk na živec opazimo kot bolečino v zapestju in/ali mravljinčenje prstov prvih treh prstov. Lahko se kaže tudi z nerodnostjo prstov, padanjem predmetov iz rok in podobno. Bolečina se čuti v zapestju, razširi pa se lahko na dlan ali proti komolcu in celo vse do ramena.

 

Diagnoza se običajno opravi s preiskavo EMG, s katero se izmeri hitrost prevajanja po živcu. Sledi pregled pri plastičnemu kirurgu, ki oceni stopnjo prizadetosti ter svetuje najbolj primerno obliko zdravljenja, ki je lahko:

  • fizioterapija z vajami za zapestje,
  • opornica za zapestje za čez noč,
  • injekcijo kortikosteroida (blokada) ali
  • operacijo.

Operacija je smiselna takrat, ko preostale tehnike zdravljenja ne pomagajo. Uspešna operativna sprostitev medianega živca praviloma v nekaj dneh olajša mravljinčenje, postopoma zmanjša tudi bolečino tako, da spanec ni več moten. Po operaciji ostane brazgotina, v predelu katere lahko vztraja bolečina še nekaj mesecev po operaciji. Enako velja za občutek za dotik in zmanjšano moč v roki.

Pregled in operativno zdravljenje izvajamo v Ljubljani in v Kopru.

Cena za pregled in aplikacijo kortikosteroidov znaša 170 eur.

Cena za operativno zdravljenje karpalnega kanala znaša 450 eur v Ljubljani in 350 eur v Kopru.

Izberite lokacijo in se naročite na pregled

Obvestilo pred naročilom na storitev:

Pred izvedbo te storitve je potrebno opraviti pregled pri plastičnem kirurgu (za posege na roki), na katerem zdravnik specialist natančno opredeli vrsto in obseg ter ceno storitev, glede na vašo situacijo. Če se s predlaganim strinjate, se v ambulanti dogovorite za termin za izvedbo predlaganih storitev.

Naročite se na storitev v Ljubljani

Naročite se na storitev v Kopru

Če ste specialistični pregled pri plastičnem kirurgu že opravili in imate izvid, lahko pri nas opravite nadaljnje zdravljenje brez ponovnega pregleda. Prosimo, da nas pokličete na telefonsko številko 030 704 429 ali nam pišete na info@ambulanta-zdravje.si, da dogovorimo vse potrebno za vaš obisk pri nas.

Meni