Ganglioni ali ganglionske ciste so najpogostejše podkožne tvorbe na roki in se pojavljajo v vseh starostnih skupinah. Ganglioni so napolnjeni z gosto bistro tekočino, (t.i. sinovialna tekočina), ki zmanjšuje trenje med hrustanci v sklepu in omogoča gladko drsenje kit. Najpogosteje se pojavijo na sredini hrbtišča zapestja, na sprednji strani zapestja ob bazi palca, na sprednji strani baze prstov in na zadnji strani sklepa na koncu prsta.

Ganglioni nastanejo zaradi sprememb v sklepni ali kitni ovojnici, ki se kot balonček izboči v podkožje. Boleči so lahko v začetnem obdobju, ko prodirajo iz sklepa in kasneje, če pritiskajo na živec. Velikost se lahko spreminja in velikokrat spontano izginejo. Ob nejasnih znakih so za opredelitev potrebne dodatne preiskave.

Ganglioni so nenevarne tvorbe. Praviloma ne povzročajo večjih težav in pogosto spontano izginejo. Če so boleči in omejujejo vsakodnevne dejavnosti ali so nesprejemljivi iz estetskih razlogov, jih odstranimo s punkcijo, ko z iglo zdravnik specialist izvleče vsebino ali z operacijo. Ob punkciji se običajno aplicira tudi kortikosteroid, s čemer se zmanjša možnost ponovitve gangliona. Ob operaciji cisto odstranimo z delom kitne ali sklepne ovojnice. Način zdravljenja je odvisen od mesta, velikosti in težav, ki jih cista povzroča.

Punkcijo, aplikacijo kortikosteroidov in operativno odstranitev gangilona izvajamo v Ljubljani.

Cena za pregled, punkcijo in aplikacijo kortikosteroidov znaša 200 eur.

Cena za operativno odstranitev 1 gangliona znaša 250 eur, za odstranitev več ganglionov pa 450 eur.

 

Obvestilo pred naročilom na storitev:

Pred izvedbo te storitve je potrebno opraviti pregled pri plastičnem kirurgu (za posege na roki), na katerem zdravnik specialist natančno opredeli vrsto in obseg ter ceno storitev, glede na vašo situacijo. Če se s predlaganim strinjate, se v ambulanti dogovorite za termin za izvedbo predlaganih storitev.

Naročite se na storitev v Ljubljani

Če ste specialistični pregled pri plastičnem kirurgu že opravili in imate izvid, lahko pri nas opravite nadaljnje zdravljenje brez ponovnega pregleda. Prosimo, da nas pokličete na telefonsko številko 030 704 429 ali nam pišete na info@ambulanta-zdravje.si, da dogovorimo vse potrebno za vaš obisk pri nas.

Meni