Pomlajevanje kože: Neinvazivni in invazivni pomlajevalni posegi

V prispevku Kako in zakaj se koža stara? smo spoznali, da je mogoče znake staranje omiliti in upočasniti proces. Poleg zdravega življenjskega sloga in kozmetičnih izdelkov z aktivnimi sestavinami, so vedno bolj priljubljeni tudi neinvazivni in invazivni tretmaji za pomlajevanje kože. Preberite, med katerimi oblikami pomlajevanja lahko izbirate in kdaj se odločiti za njih.

Neinvazivni dermatološki posegi

Med neinvazivno pomlajevanje kože sodijo nekirurški posegi, s katerimi dopolnimo učinke kozmetičnih izdelkov in upočasnimo napredovanje staranja kože. Dva izmed njih, ki jih izvajamo tudi v naši ambulanti, sta:  

 • Kemični piling
  Gre za ambulantni postopek, pri katerem kožo tretiramo s kislinsko raztopino. To povzroči bolj ali manj izrazito luščenje povrhnjice, hkrati pa spodbudi globje plasti kože k nastanku novega kolagena in elastana.  Postopek je ustrezen tudi za pigmentne spremembe na koži, kot so sončne pege oz. starostne lise, melazma, ki po posegu zbledijo, prav tako pa povzroči ožanje por in koža postane  bolj enotna ter sijoča.  Več o postopku si lahko preberete na naslednji povezavi: https://ambulanta-zdravje.si/storitev/pomlajevanje-obraza-in-telesa/kemicni-piling
 • Laserski tretma
  Gre za postopek, pri katerem z laserskimi pulzi v različnih plasteh kože povzročamo ne-nevarne toplotne poškodbe. Na ta način sprožimo naravni proces celjenja kože, ki vključuje sintezo novega kolagena. Z leti nam koncentracija kolagena v koži upada, z lasersko terapijo pa ga tako lahko učinkovito nadomeščamo in s tem bistveno upočasnimo procese staranja.

Pri uporabi laserja proizvajalca Fotona izkoriščamo lastnosti 2 tipov laserskih žarkov:

 • neodimijev laserski žarek segreje usnjico in na ta način povzroči nastajanje novega kolagena;  
 • erbijev laserski žarek omogoča odstranjevanje kožnih celic in mehkih tkiv, zato lahko z njim kontrolirano  poškodujemo povrhnjico z namenom obnavljanja in nastanka nove povrhnjice z manj nepravilnostmi, ki je nežne in sijoče teksture. 

Več o laserskem pomlajevanju si lahko preberete na naslednjih povezavah:
Fotona4D® | Fotona
https://ambulanta-zdravje.si/storitev/pomlajevanje-obraza-in-telesa/lasersko-pomlajevanje-obraza-in-telesa/

Pomlajevanje kože z invazivnimi ali neinvazivnimi posegi

Invazivni pomlajevalni posegi

Invazivni posegi pa so kirurški pomlajevalni posegi. Te prinesejo takojšen učinek, vendar je okrevanje po njih nekoliko dolgotrajnejše, pri nekaterih pa je potrebna tudi anestezija. 

 • Botoks
  Botoks je nevromodulator, kar pomeni, da preko blokade stika med živcem in mišico, zavre delovanje slednje. Na ta način sprosti mišice na obrazu, prepreči njihovo krčenje in tako zmehča drobne linije. Primeren je za zmanjševanje drobnih linij in gub na čelu, okoli oči in okoli ust. Gre za enega najbolj priljubljenih in poznanih estetskih tretmajev, a hkrati se ga  zaradi napačne predstave o “zamrznjenem videzu”, drži nekoliko negativen sloves. Tehnike injiciranja botoksa so se  v zadnjem desetletju spremenile, kar omogoča zagotavljanje naravnega videza, s čimer ohranimo del mimike in izraznosti obraza. Delovanje botoksa po nekaj mesecih popusti, zato je potrebno ponovno injiciranje.
 • Dermalna polnila oz. filerji
  Medtem, ko je botoks primeren za glajenje linij in gub, so poleg tega polnila ustrezna za dodajanje volumna in korekcijo obraznih oblik. Polnila vsebujejo hialuronsko kislino(brez ali z dodatki drugih aktivnih snovi), ki je naravno prisotna v človekovem telesu in je biološko razgradljiva snov. Ogovorna je za elastičnost in volumen kože. Zaradi razgradnje hialuronske kisline je polnila potrebno ponovno aplicirati po določenem času. Nekatera imajo kratkotrajnejši, nekajmesečni učinek, druga delujejo več let. 
 • Pomlajevanje kože s trombocitno plazmo
  Gre za inovativen postopek, pri katerem za pomlajevanje uporabimo strankino lastno krvno plazmo in izkoriščamo lastno sposobnost obnavljanja telesa. Odvzamemo nekaj strankine krvi, ki ji s posebnim procesom centrifuge povečamo koncentracijo trombocitov. Ti imajo namreč v našem telesu ključno vlogo celjenja in obnavljanja. Plazmo nato z drobnimi iglicami injiciramo v  predele kože.
  Ker gre za postopek z lastno plazmo s koncentriranimi trombociti ter brez rdečih in belih krvničk, je postopek  varen, brez možnosti za alergične ali druge imunološke reakcije.

Več pa si o postopku lahko preberete na naslednji povezavi:
Pomlajevanje s trombocitno plazmo (PRP- platelet rich plasma) – Ambulanta ZDRAVJE

 • Blefaroplastika
  Blefaroplastika je kirurški poseg za korekcijo povešenih vek, ki velja za eno najpogostejših plastičnih operacij.
  Pri posegu odstranimo odvečno tkivo zgornjih (in/ali spodnjih)  očesnih vek in s tem izboljšamo njihov izgled ter osvežimo izraz obraza. 

Več o blefaroplastiki si preberite na naslednji povezavi:
Blefaroplastika – Ambulanta ZDRAVJE

Zaključek

V poplavi ponudbe »čudežnih« izdelkov, storitev in posegov za mladosten in zdrav videz se je težko odločiti in izbrati ustrezne. Z nakupom izdelkov pri preverjenih in nadzorovanih proizvajalcih in prodajalcih naredite prvi korak za varnost in učinkovitost. Kadar niste prepričani v svoje odločitve poiščite več mnenj in čim več verodostojnih informacij ustreznih strokovnjakov. Zadajte si realne in postopne cilje, saj so bližnjice pogosto napačne.  Dermatološke in estetske posege zaupajte izkušenim specialistom v zdravstvenih ustanovah oz. ambulantah, kjer vam nudijo ustrezne informacije, storitve in podporo pri vaših odločitvah.

O avtorici

Ana Slana, dr.med., specialistka dermatovenerologije je študij medicine zaključila na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani. Leta 2010 je opravila specialistični izpit s pohvalo. Od takrat deluje na področjih splošne dermatologije, dermatoonkologije, dermatokirurgije, otroške dermatologije in flebologije. Do leta 2016 je bila zaposlena na Dermatovenerološki kliniki v Ljubljani, od 2017 pa dela v zasebnih dermatoloških ambulantah, tudi v Ambulanti ZDRAVJE.

Meni