Kako in zakaj se naša koža stara?

Tako kot ostale organe kronološko staranje prizadene tudi kožo, a je le-ta izrazito izpostavljena zunanjim dejavnikom, ki proces staranja pospešijo. Starostne spremembe se najprej pokažejo na izpostavljenih predelih: koži obraza, vratu, rok in podlahti, zato nas spremembe lahko hitro zmotijo. Da bi lahko čim bolj uspešno vplivali na hitrost staranja kože moramo najprej spoznati, kako in zakaj se koža sploh spreminja.

Staranje kože tako lahko delimo v dve kategoriji:

  • Notranje (kronološko) staranje, ki je naraven pojav in ga ni moč preprečiti. Gre za dedno programiran proces počasne degeneracije tkiv, ki je že vnaprej določen z našim genskim zapisom.
  • Zunanje staranje pa povzročajo zunanji dejavniki, kot so izpostavljanje soncu, onesnaženju, stres, kajenje, nezdrava prehrana, itd.

Najvidnejši znaki staranja kože se kažejo kot upadlost, izguba napetosti, prožnosti in sijaja, koža postaja vse tanjša in suha, počasneje in slabše se obnavlja. Izguba volumna kože bistveno spremeni strukturo in obliko celega obraza, ji daje izgled povešenosti in poglobi gube.  

Kakšne so ob tem spremembe v različnih plasteh kože?

Koža je sestavljena iz treh plasti: vrhnjice, usnjice in podkožja


Vrhnjica je zgornja plast kože, ki ima glede na predel telesa različno debelino. Ščiti nas pred ultravijolično svetlobo in vdorom mikroorganizmov v notranjost našega telesa, telo varuje pred izsušitvijo in zadržuje telesno toploto.

Usnjica je najmočnejša plast. Zgrajena je iz čvrstega in elastičnega veziva, ki koži daje čvrstost in elastičnost. Vsebuje bogat preplet krvnih žil in mezgovnic, zato je pomembna za uravnavanje telesne temperature in imunski odgovor kože. V njej se nahajajo tudi čutne celice, ki omogočajo zaznavanje dotika, bolečine, vročine, mraza in vibracij.

Podkožje  je najglobja plast kože. Sestavlja ga rahlo vezivo in maščobno tkivo, ki delujejo kot toplotni izolator in varujejo globlje ležeče organe pred mehanskimi poškodbami.

Kako staranje kože vpliva na plasti kože

V zgornjih plasteh kože oz. vrhnjici pride do spremenjenega luščenja in obnavljanja celic ter neprimerne tvorbe zaščitnih beljakovin in maščob. Povrhnjica se stanjša, postane manj enotne barve in površine, koža daje videz izsušenosti in postane hrapava.

V plasteh usnjice se zmanjšuje količina hialuronske kisline, kolagena in elastina – glavnih gradnikov usnjice. Odgovorni so za prožnost in moč kože, zato se zmanjšanje le-teh kaže kot povešena, manj prožna koža z gubami. Sčasoma oslabi prekrvitev, koža se počasneje in slabše celi in obnavlja, videti je pusta, rumenkasto siva in upadla.

V globljih plasteh oz. podkožju pa so najbolj opazne spremembe velikosti in števila celic, ki shranjujejo maščobe. To zmanjšanje povzroči izgubo volumna, poglobi gube in povzroči upad lic, podočnjakov in predela senc. 


Kako na staranje kože vplivajo zunanji dejavniki?

Zunanji dejavniki, ki pospešujejo hitrost staranja kože imajo skupno točko – oksidativni stres. V telesu sproščajo proste radikale, ki povzročajo poškodbe celičnih struktur. Koža ima antioksidante, ki ujamejo in nevtralizirajo  proste radikale, vendar se z leti njihova sposobnost zmanjšuje. Sončna svetloba, predvsem njen ultravijolični spekter kožo poškoduje tudi z posrednimi in neposrednimi okvarami celic, zato poleg pospešenega staranja poveča tudi možnost za nastanek nekaterih oblik kožnega raka. 

Stresno življenje, kajenje, prekomerno pitje alkohola, uživanje monotone prehrane z veliko enostavnimi sladkorji in nasičenimi maščobami še povečujejo oksidativni stres in zmanjšujejo sposobnost obnavljanja kožnih struktur. Tudi nekatere bolezni drugih organskih sistemov, ki so povezani z normalnim delovanjem kože pospešijo njeno staranje.


Procesi staranja kože se kažejo tudi v obrnjenem trikotniku obraza

Lepotni trikotnik je povezan z mladostnim, privlačnim videzom. Mlad obraz ima visoke ličnice, polna lica, vitko, dobro poudarjeno čeljust in gladko kožo. Te lastnosti ustvarijo obliko in strukturo obraza, ki je zgoraj širša in se tanjša proti najožji točki na bradi. 

S staranjem se lepotni trikotnik obrne in povzroči žalosten in utrujen izraz na obrazu. Linije čeljusti postajajo širše in ohlapnejše, obraz se poveša, lica upadajo. Pojavljajo se gube na čelu, med in okoli  oči ter okoli ust, kotički ustnic se obrnejo navzdol.

Staranje kože

Kako lahko ublažimo oz. upočasnimo proces staranja kože?

Staranje kože je neizbežen naraven proces. Kljub temu je s sodobnimi spoznanji in napredkom medicine, farmacije, kozmetologije in  nutricionistike mogoče znake staranja omiliti in upočasniti nadaljnje staranje.

Zdrav življenjski slog

Veliko naredimo z zdravim življenjskim slogom,  z uživanjem zdrave z antioksidanti in osnovnimi hranili bogate prehrane čim bolj svežega in lokalnega izvora, se odpovemo kajenju in pitju alkohola. Izogibanje sončnim opeklinam izdatno pripomore k upočasnitvi t.i. fotostaranja, delu zunanjega staranja kože, ki je posledica poškodb s sončnimi žarki. Hkrati ne smemo pozabiti na nadomeščanje vitamina D v zimsko spomladanskem času, ko nam poidejo notranje zaloge tega pomembnega vitamina, ki zagotavlja zdravo kožo, kosti in imunski sistem. Sončni žarki v Sloveniji v jesenskem, zimskem in spomladanskem obdobju ne zadostujejo za nastanek vitamina D v koži, vnos vitamina D v telo s hranili pa ne zadostuje za naše potrebe. Nenazadnje je potrebno skrbeti za primerno hidracijo celega telesa z zadostnim uživanjem vode in si zagotoviti dovolj dolg in kakovosten spanec. 

Uporaba kozmetičnih izdelkov z aktivnimi sestavinami

Nekatere sestavine v anti-age formulah za nego obraza, kot so oligopeptidi, hialuronska kislina, antioksidanti in drugi vitamini lahko pomagajo koži povrniti mladosten videz. Oligopeptidi stimulirajo in podpirajo kolagensko mrežo za čvrstejšo strukturo kože. Usnjica se okrepi, koža postane čvrstejša in bolj gladka. Hialuronska kislina v koži zadržuje vlago in povečuje volumen.  Retinol in mnoge kisline (AHA, BHA) povzročajo luščenje povrhnjice in posredno kožo spodbujajo k obnovi, kar vodi k bolj enakomerni polti in polnejši usnjici.  Antioksidanti in drugi vitamini (predvsem vitamin C) v negovalnih izdelkih pomagajo zmanjševati škodo, ki jo povzroča oksidativni stres. 

Neinvazivni dermatološki posegi

Neinvazivni posegi so nekirurški posegi, s katerimi dopolnimo učinke kozmetičnih izdelkov in upočasnimo napredovanje staranja kože. Med bolj priljubljenimi sta kemični piling in laserski tretma, ki ju izvajamo tudi v naši ambulanti. Več o tretmajih smo zapisali v članku Neinvazivni in invazivni pomlajevalni tretmaji. 

Invazivni pomlajevalni posegi

Invazivni posegi pa so kirurški pomlajevalni posegi, ki prinesejo takojšen učinek, vendar je okrevanje po njih nekoliko dolgotrajnejše, nekateri pa so zaradi anestezije povezani z nekoliko večjim tveganjem za zaplete. Med najbolj priljubljenimi sta botoks in t.i. filerji ter tudi blefaroplastika in pomlajevanje s trombocitno plastiko. Komu so posegi namenjeni in kako potekajo pa preberite v članku Neinvazivni in invazivni pomlajevalni tretmaji.

Invazivni pomlajevalni posegi

Invazivni posegi pa so kirurški pomlajevalni posegi, ki prinesejo takojšen  učinek, vendar je okrevanje po njih nekoliko dolgotrajnejše, nekateri pa so zaradi anestezije povezani z nekoliko večjim tveganjem za zaplete. 

O avtorici

Ana Slana, dr.med., specialistka dermatovenerologije je študij medicine zaključila na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani. Leta 2010 je opravila specialistični izpit s pohvalo. Od takrat deluje na področjih splošne dermatologije, dermatoonkologije, dermatokirurgije, otroške dermatologije in flebologije. Do leta 2016 je bila zaposlena na Dermatovenerološki kliniki v Ljubljani, od 2017 pa dela v zasebnih dermatoloških ambulantah, tudi v Ambulanti ZDRAVJE.

Sorodne vsebine

Meni