Glivična okužba nohtov – onihomikoza

Kaj je onihomikoza?

Glivična okužba nohtov, strokovno imenovana tudi onihomikoza, sodi med najpogostejša obolenja nohtov. Lahko je prizadet zgolj en ali pa več nohtov, na rokah ali na nogah. Poleg deformacije samega nohta lahko okužba na daljši rok povzroča tudi bolečine ter negativno vpliva na vsakodnevne aktivnosti in kakovost življenja. 

Okužba ni nevarna, je pa nalezljiva. Lahko jo povzročijo kvasovke, plesni ter najpogosteje dermatofiti. Kožo oz. nohte lahko naselijo preko majhnih prostemu očesu neopaznih ranic na koži in režic med nohti ter podlago. 

Dejavniki tveganja za nastanek okužbe

Najpogostejši dejavniki tveganja za nastanek glivične okužbe nohtov so:

 • že prej prisotna glivična okužba stopal ali kože,
 • poškodbe nohtov (npr. počen ali zlomljen noht),
 • starost,
 • neustrezna obutev,
 • prekomerno potenje stopal (hiperhidroza),
 • periferna žilna obolenja (npr. sladkorna bolezen).

Načeloma so za glivične okužbe nohtov najbolj dovzetni moški, starejše osebe in tisti, ki se intenzivno ukvarjajo s športom. Prav tako se večja nevarnost okužbe pojavi pri bosi hoji po mokrih oziroma vlažnih površinah, kot so bazeni, savne, toplice ter skupne kopalnice.

Simptomi in znaki okužbe

Simptomi in znaki glivične okužbe nohtov so:

 • neravna in zadebeljena nohtna plošča, 
 • odstopanje nohta od nohtne podlage,
 • lomljivost nohta
 • rumeno ali sivkasto rjavo obarvan noht. 
 • bolečina, otečeno obnohtje in gnojni izcedek iz nohta, ki se pojavljajo redko.

Okužba se najpogosteje razvije na nožnem palcu. Začne se na končnem delu nohta, ki se zaradi okužbe rumeno obarva in privzdigne. Obolenje se načeloma razvija počasi, vendar se lahko z leti okužba razširi na celotno nohtno ploščo, ki postane rjavkasta in krhka, noht pa izgubi prvotno obliko. Nezdravljena onihomikoza lahko preraste v kronično obliko ter se razširi na obnohtno kožo in kasneje na kožo drugih delov telesa.

Postavljanje diagnoze onihomikoze

Pravo diagnozo onihomikoze postavi dermatolog. Obstaja namreč več različnih bolezni, zaradi katerih noht na prvi pogled izgleda, kot da gre za glivično okužbo. Med take bolezni spadajo luskavica, zadebeljevanje nohtov zaradi staranja in privzdignjenje nohta zaradi poškodbe.  Najbolj zanesljivo potrditev glivične okužbe nam omogoči mikroskopski pregled vzorca izpod nohta in gojenje kulture ostružka nohta v laboratoriju.

Zdravljenje glivične okužbe nohtov

Spontane ozdravitve glivičnih okužb na nohtih so redke, zato je pomembno, da z zdravljenjem pričnemo čimprej. Uspešnost in hitrost zdravljenja je odvisna od prizadetosti nohta. Nujna je vztrajnost in navadno več mesecev trajajoče zdravljenje, saj nohti rastejo zelo počasi.

Vrsta zdravljenja onihomikoze je odvisna predvsem od obsega okužbe, starosti in pridruženih zdravstvenih stanj bolnika. Možnosti zdravljenja je kar nekaj:

 • Lokalno zdravljenje z uporabo antimikotičnih sredstev v obliki krem, gelov, sprejev, lakov; izvaja se,  ko je prizadeta majhna površina nohta (manj kot 30%) ter kadar se ne smemo ali ne želimo sistemsko zdraviti z jemanjem zdravil. Slaba stran tovrstnih pripravkov je, da ne prehajajo pod noht, kjer se večina glivic nahaja. Posledično je lahko zdravljenje neučinkovito ali pa traja dlje časa.
 • Sistemsko zdravljenje z uživanjem antimikotikov v obliki tablet in kapsul, ki nam jih predpiše zdravnik, navadno dermatolog. Gre za dolgotrajno zdravljenje, potrebno je najmanj trimesečno jemanje zdravil, vendar je tak način zdravljenja v večini primerov učinkovit. Zaradi nekaterih neželenih stranskih učinkov so lahko za nekatere posameznike neprimerna. Predvsem pri starejših, ki jemljejo že več drugih zdravil, se zanje redkeje odločamo. Pred uvedbo in jemanjem takih zdravil se obvezno posvetujemo z izbranim zdravnikom.
 • Sanacija glivičnih nohtov v specializiranih salonih za pedikuro; Metode, ki se uporabljajo so čiščenje nohta in nohtnega kanala, brušenje in odstranjevanje glivičnega dela ter lokalno saniranje z antimikotičnimi sredstvi. Za povečanje učinkovitosti takega načina zdravljenja okužbe je pomembno, da poleg rednih obiskov salona tudi sami redno in pravilno uporabljamo antimikotična sredstva. Pomembno je, da sanacijo obolelih nohtov zaupamo kakovostnim salonom, saj lahko nepravilno zdravljenje povzroči več škode kot koristi.
 • Lasersko zdravljenje v specialističnih ambulantah; Lasersko zdravljenje glivic na nohtih je ambulantni poseg, s katerim zdravnik s pomočjo laserskega žarka pregreje noht in nohtno posteljico. Toplota žarka poškoduje in uniči glivice, ki se nahajajo v nohtu in pod njim. Poseg je nekoliko boleč, vendar bolečina preneha takoj po zaključenem tretmaju. Poseg traja 10 min. Tretma  je treba ponoviti najmanj štirikrat v razmakih enega do dveh tednov. Ker je glivična okužba nohtov zelo trdovratna, je včasih potrebno izvesti več tretmajev. Boljši izid zdravljenja lahko pričakujete, če lasersko zdravljenje kombinirate s očiščenim nohtnim kanalom in odstranjeno oz. pobrušeno nohtno ploščo. Slednje izvede specializiran pediker, nato se oglasite v naši ambulanti še na laserski tretma. V tem primeru lahko računate na 10% popust ter dodatni 10% popust v primeru nakupa paketa 4-ih tretmajev. Lasersko zdravljenje glivičnih nohtov opravljamo v naši ambulanti v Ljubljani vse leto, ne glede na letni čas
Lasersko zdravljenje v Ambulanti Zdravje

Kako lahko sami zmanjšamo tveganje za okužbo?

Zdravljenje glivičnih okužb zna biti dolgotrajno, izkušnje iz prakse pa kažejo, da se okužbe ponavljajo, v kolikor med in po sanaciji ne skrbimo za preventivo. 

Tveganje za nastanek ali ponovitev okužbe lahko pomembno zmanjšamo že z nekaj preprostimi dejanji:

 • vzdrževanje primerne higiene nohtov (pravilno pristriženi, čisti),
 • medprstne prostore in nohte po umivanju dobro osušimo,
 • nosimo nogavice iz materialov, ki koži omogočajo dihanje (bombaž, bambus, volna),
 • nosimo obutev, v katerih lahko stopala “dihajo”,
 • uporabljamo antiglivične spreje za nohte in obutev.

Za vzdrževanje primerne higiene je priporočljivo redno obiskovanje kakovostnih salonov za pedikuro, saj lahko neprimerna nega že poškodovanih ali okuženih nohtov stanje še poslabša.

Meni