Flebektomija – ambulantna operacija krčnih žil

Žilna kirurgija

< 1 min

Težave s krčnimi žilami se pojavljajo v različnih stopnjah in oblikah. Ko je potrebno operativno zdravljenje, se najpogosteje uporabljata dve metodi. Tokrat v videu predstavljamo flebektomijo, ki je primernejša za bolnike, pri katerih globlje vene niso prizadete in imajo prizadete samo povrhnje vene.

Težave z utripajočo žilo na kolenu

Pred vsakim posegom kirurg opravi natančen ultrazvočni pregled krčnih žil, pri katerem oceni prizadetost ven in izbere primeren operativni poseg. Tamara Klarić, dr. med., specialistka splošne kirurgije, ki operacije krčnih žil opravlja v Ambulanti Zdravje, se je na podlagi ultrazvočnega pregleda pri pacientki Mii Simončič odločila za flebektomijo. V videu si oglejte, zakaj.

Kaj je flebektomija?

Flebektomija je ambulantni poseg, ki poteka v lokalni anesteziji, bolnik lahko takoj po posegu odide domov. Skozi drobne zareze v koži se odstranijo površinske žile. Rezi za seboj ne puščajo brazgotin. Flebektomija se uporablja pri bolnikih, ki imajo težave le s površinskimi venami. Lahko pa se flebektomija izvaja tudi v kombinaciji z EVLA lasersko operacijo, pri kateri se najprej z laserjem zaprejo debelne – globlje vene, zatem pa se s flebektomijo odstranijo še podkožne – povrhnje vene.

Kako poteka operacija?

Se soočate z vidnimi znaki krčnih žil, ki so še posebej moteči v toplejših dneh? Mia Simončič je občutila neprijetne težave v žili na kolenu, zato se je odločila za pregled in operacijo v Ambulanti Zdravje. V videu si oglejte, kako je potekala flebektomija naše pacientke.

Meni