Aktualno

Arhiv

Z ekipo Zdravje AS do boljših rezultatov na najzahtevnejši kolesarski preizkušnji

Z ekipo Zdravje AS do boljših rezultatov na najzahtevnejši kolesarski preizkušnji

Ekipa ambulante Zdravje AS je za udeležence Maratona Franja 2018, preden so se podali v bitko s številnimi kilometri na mali in veliki Franji, pripravila brezplačni fizioterapevtski pregled in obravnavo.

Cestno kolesarjenje je zahteven šport, tako za profesionalne kot rekreativne športnike. Zahteva veliko vztrajnosti in napornih treningov, ob takem tempu so pogoste tudi športne poškodbe. Kako do njih pride ter kako jih v najkrajšem možnem času pozdraviti, so udeležencem Maratona Franja svetovali Ali Nassib, diplomiran fizioterapevt in vodja ekipe fizioterapevtov v ambulanti Zdravje AS, Laura Leitgeb, diplomirana športna trenerka in magistra športne rehabilitacije in Katerina Rihter, poslovna direktorica.

Najpogostejše kolesarske poškodbe

Pri kolesarjenju se gibanje biomehanično ves čas ponavlja v enakem vzorcu, zato pri tem športu prihaja tudi do preobremenitev določenih predelov telesa. Po statističnih podatkih preobremenitveno poškodbo doživi kar 84 – 87 % vseh kolesarjev v obdobju, daljšem od enega leta. Večina teh se je v krajšem času tudi pozdravilo.

Najpogosteje poškodba pri kolesarjih nastane na kolenu (24 – 65 %), vratu (3 – 66 %), glutealni regiji (11 – 76 %), dlaneh (10 -36 %), ledveni hrbtenici (3 -30 %) in rami (9 – 30 %).

Najpogostejše poškodbe so:

  • patelofemoralna bolečina,
  • patelarna tendinopatija,
  • sindrom iliotibialnega trakta,
  • zmehčanje hrustanca na pogačici.

»Zaradi stičnih točk telesa z ročkami in sedežem kolesa je vredno izpostaviti tudi kompresiji n. ulnaris in n. pudendus, kjer prihaja do pritiska na mehka tkiva, ki nato vrši pritisk na živec, posledično se tam zmanjša prekrvavitev in oskrba živca. Pojavijo se bolečine, mravljinčenje ali kratkotrajna nezmožnost občutenja predela kože,« navaja Ali Nassib.

Zdravljenje kolesarskih poškodb

Zdravljenje preobremenitvenih poškodb običajno traja od par dni pa vse do več mesecev. Odvisno od starosti kolesarja, nivoja treninga oziorma rekreacije, mesta poškodbe, ponovitvene poškodbe idr. Zdravljenje v večini primerov zajema zdravniški pregled z diagnostičnimi preiskavami po potrebi in/ali fizioterapevtsko obravnavo. Fizioterapevtsko zdravljenje zajema tako manualne tehnike kakor tudi pomoč fizikalnih dejavnikov, ki nudijo pomoč pri regeneraciji in zmanjšanju bolečine. Po končani rehabilitaciji sledi nadzorovana kineziološka obravnava in varen povratek v kolesarjenje.