Aktualno

Arhiv

Varno na sonce

Varno na sonce

Koža je naš največji organ. Je ovoj, ki obdaja celo naše telo in ima zelo pomembno zaščitno vlogo. Ima sposobnost, da se ščiti sama, vendar v primeru izpostavljanja sončnim žarkom to ni dovolj. Dodatno moramo za pripravo in zaščito poskrbeti tudi sami.

Sonce ima pozitivne vplive na naše zdravje. Omogoča sintezo vitamina D, krepi obrambno sposobnost proti infekcijskim boleznim, ugodno vpliva na krvni obtok ter na splošno dobro počutje. Vendar čezmerna izpostavljenost soncu lahko na koži pusti posledice.

Preberite nasvete za varno sončenje in video nasvete, ki jih je pripravila dermatologinja Tamara Levičnik, dr. med., spec. dermatovenerologije, ki deluje v Zdravje AS in Althea Lesce.

Previdno na soncu

S sončenjem je potrebno vedno pričeti postopoma in tako kožo počasi navajati na sonce, čas izpostavljenosti pa postopno podaljševati. Najbolje je, da se soncu izogibamo med 11. in 16. uro oziroma takrat, ko je naša senca krajša od telesa. Pomembno je uživanje večje količine negaziranih pijač, najbolje vode ter nesladkanih čajev. Ljudje, ki naj bi se dosledno izogibali soncu, so osebe svetle polti, osebe s številnimi pigmentnimi znamenji ter tisti, ki so alergični na sonce.

Kako se zaščitimo pred sončnimi žarki?

Uporaba preparata z visokim zaščitnim faktorjem je priporočljiva, če želite kožo obvarovati pred morebitnimi posledicami sončnih žarkov. Vedeti je treba, da je koža izpostavljena vplivu sonca tudi, ko gremo v službo, na sprehod, delamo na vrtu, med vsakodnevnimi opravili. Sončno kremo nanesemo že pred izpostavljanjem soncu. Posebej zaščitimo dele, kjer je koža zelo tanka, kot so ustnice, veke, ušesa, nosni greben, ličnice, ramena, dekolte. Kremo nanesemo tudi po vsakem kopanju, sicer  vsake dve do tri ure.

Pomembna je izbira ustrezne sončne kreme

Izberimo zaščito, ki ustreza našemu fototipu kože, še posebej moramo biti pozorni, da sončna krema ščiti pred UVA in UVB žarki. UVB žarki so visokoenergetski žarki, ki so večinoma odgovorni za sončne opekline. Stimulirajo nastanek melanina in pospešijo nastanek vitamina D. UVA žarki pa ne grejejo, vendar prodirajo v globlje plasti kože in kožo nepopravljivo poškodujejo. Odgovorni so za hitro staranje kože in razvoj kožnega raka.

Zaščitni faktor, ki ga označujemo z eno izmed kratic ZF, SPF, LSF, pa je vrednost, ki označuje »moč« proizvoda za zaščito pred sončno opeklino kože, torej predvsem pred UVB žarki. Če ima proizvod npr. SPF 10, pomeni, da smo po njegovi uporabi lahko na soncu 10-krat dlje, kot če bi bili nezavarovani.

Zaščitimo otroško kožo

Otroška koža si zasluži posebno pozornost. Dojenčkov, mlajših od šest mesecev, in majhnih otrok ne izpostavljajte neposrednim sončnim žarkom. Najbolje je, da se soncu v največji možni meri izogibate, v nasprotnem primeru otroka zaščitite s preparatom, ki ima zaščitni faktor vsaj 15, a ne večkot 30 (zaradi možnosti fototoksičnih reakcij in alergij). Vsebovali naj bi čim manj dišav in konzervansov. Da zagotovimo popolno zaščito tudi med kopanjem, naj bodo kreme za zaščito otroške kože vodoodporne. Več si o zaščiti otrok si oglejte v videu.
[/av_textblock]

[av_video src=’https://www.youtube.com/watch?v=jNYT7VWLCtk’ mobile_image=” attachment=” attachment_size=” format=’16-9′ width=’16’ height=’9′ conditional_play=” av_uid=’av-jy6zr8e5′]

[av_button label=’Naročite se’ link=’page,17′ link_target=” size=’small’ position=’left’ label_display=” icon_select=’no’ icon=’ue800′ font=’entypo-fontello’ color=’theme-color’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’ av_uid=’av-jwuwb1fo’ admin_preview_bg=”]

[av_image src=” attachment=” attachment_size=” align=’center’ styling=” hover=” link=” target=” caption=” font_size=” appearance=” overlay_opacity=’0.4′ overlay_color=’#000000′ overlay_text_color=’#ffffff’ copyright=” animation=’no-animation’ av_uid=’av-jwuwckul’ admin_preview_bg=”][/av_image]