Aktualno

Žilna kirurgija

Ultrazvok ven in/ali arterij nog

Ultrazvok ven in/ali arterij nog

Ultrazvok ven in/ali arterij je pomembna diagnostična preiskava, s katero ugotavljamo prisotnost različnih obolenj ožilja. Sem spadajo morebitno poslabšanje prožnosti žilnih sten, njihova zadebelitev z oblogami ali druge težave s krvno pretočnostjo. Več v spodnjem prispevku, v katerem ne spreglejte  posebne sezonske ugodnosti.

 

V pomladnih in poletnih mesecih se srečujemo s povečanim številom naročil in klicev zaradi bolečih in otečenih nog ter oteženega dihanja in stiskanja v prsih. Za ugotavljanje resnosti težav in njihovega obsega je potrebna kakovostna diagnostika z ultrazvokom ven in/ali arterij nog. Na podlagi opisanih simptomov lahko v prvem primeru govorimo o sumu na krčne žile, v drugem pa na aterosklerozo.

 

Zakaj so v poletnih mesecih težave z ožiljem bolj vidne?

Ker so pomladni in poletni meseci toplejši, je naše ožilje dodatno obremenjeno. Posledično obstoječe težave na ožilju bolj zaznamo, saj se žile še bolj razširijo, kar dodatno oteži učinkovito prenašanje krvi po telesu.

V jesenskih in zimskih mesecih se s padcem temperature nekatere težave zmanjšajo ali skoraj izginejo, saj naš žilni sistem zaradi nizkih temperatur  ni več tako obremenjen. A previdnost tudi v tem času ni odveč. S tem ko težav ne občutimo več s takšno intenziteto, še ne pomeni, da so popolnoma izginile.

 

 

Na kaj moramo paziti?

Simptomi, ki nam jih stranke opisujejo za krčne žile in na katere morate  biti še posebej pozorni, so:

  • boleče noge, ki rade zatekajo v gležnjih;
  • vidne, izbočene ali popokane žile;
  • bolečine ali težave pri hoji, tudi pri krajših razdaljah.

V takšnih primerih svetujemo ultrazvočni pregled ven nog, kjer odkrivamo kronično popuščanje povrhnjih ven oz. krčne žile in mesta nastajanja popuščanja.

Simptomi, ki nam jih stranke opisujejo za aterosklerozo in na katere morate biti še posebej pozorni, so:

  • stiskanje ali nelagodje v prsnem košu;
  • oteženo dihanje;
  • nenadno mrtvičenje v rokah in nogah;
  • bolečine ali težave pri hoji, tudi pri krajših razdaljah.

Prisotnost zgodnje aterosklerotske spremembe v arterijah nog ugotavljamo z ultrazvočnim pregledom arterij nog. Govorimo o tako imenovani periferni arterijski aterosklerozi.

Naročite se

 

Potek pregleda z ultrazvokom

Doppler ultrazvočna preiskava ven in/ali arterij  nog je enostavna, varna, hitra in neboleča. Nanjo ni potrebna posebna priprava, poskrbite zgolj za osebno higieno in točen prihod na naročen pregled.

Zdravnik specialist z ultrazvočnim pregledom ven in/ali arterij nog pregleda stanje ožilja vaših nog. V primeru prisotne prizadetosti ožilja vam predstavi možne načine zdravljenja in ukrepe, ki jih lahko sami izvajate za upočasnitev napredovanja bolezni. Poleg tega vam zdravnik predstavi dejavnike tveganja in svetuje, kako jih lahko nadzirate ter s tem preprečite nastanek bolezni.

 

 

Posebna septembrska ugodnost

V času trajanja akcije med 15. in 30. septembrom 2020 lahko ultrazvok ven in/ali arterij nog v Ambulanti ZDRAVJE opravite po izjemno ugodni ceni. Oba pregleda vam nudimo po akcijski ceni  90 evrov namesto 160 evrov.

Naročite se