Aktualno

Žilna kirurgija

To so prednosti laserske operacije krčnih žil

To so prednosti laserske operacije krčnih žil

Obolenja krčnih žil so med najpogostejšimi težavami v naši družbi. Kar 80 % zahodnega prebivalstva se v življenju sreča z njimi, od tega je 60 % žensk. Prvi znaki obolenja krčnih žil so razpredene mrežaste krvne žilice, ki napredujejo v varice. V kasnejših fazah krčne žile odebelijo, predvsem pa noge bolijo in zatekajo. Bolezenski znaki so najbolj neprijetni in izraziti v poletnih dneh.

Potek obolenja krčnih žil

Že pri zgodnejših znakih je priporočljivo obiskati specialista, ki se ukvarja z obolenji krčnih žil, in opraviti ultrazvočni pregled ter se držati priporočil, ki upočasnjujejo napredovanje bolezni. Pri vzdrževanju stanja pomagajo tudi enostavne vaje, ki si jih lahko ogledate v video posnetku. Vaje lahko opravljate stoje, sede ali leže; med čakanjem v vrsti, popoldanskim počitkom, pred spanjem ipd.

V naprednejših fazah obolenja, ko krčne žile že bolijo ali se v zadnjem stadiju bolezni pojavijo celo razjede, je operacija krčnih žil že nujna. Čakalne dobe za operacijo v javnem zdravstvenem sistemu so dolge, po podatkih NIJZ povprečno kar 390 dni. Marsikdo si zato želi, da bi neprijetne bolečine odpravil hitreje in se zato odloči za operacijo v zasebnem zdravstvenem sistemu, ki jo je mogoče opraviti tudi v ambulanti Zdravje AS.

Laserska operacija krčnih žil EVLA

V Zdravje AS opravljamo lasersko operacijo krčnih žil (EVLA) in flebektomijo v najsodobneje opremljeni kirurški sobi. Operacije krčnih žil v Zdravje AS opravljajo zdravniki, specializirani za splošno kirurgijo, Tamara Klarić, dr. Ana Medved in Primož Praček.

Prednosti laserske operacije

Laserska operacija krčnih žil ima za bolnika več prednosti pred klasično operacijo. Poteka v lokalni anesteziji, poškodba tkiva je manjša, veliko manj je ponovitev. Uspešnost klasične operacije je cca. 60%, laserske operacije krčnih žil pa kar 97%. Bolnik lahko takoj po operaciji odide domov in okreva v domačem okolju.

Kako poteka operacija in okrevanje, si oglejte v spodnji video vsebini:

Potek laserske operacije