Aktualno

Arhiv

Suho iglanje v fizioterapevtski obravnavi

Suho iglanje v fizioterapevtski obravnavi

Suho iglanje je metoda zdravljenja, ki izvira iz tradicionalne kitajske medicine in se že desetletja izvaja tudi v klasični, zahodni medicini. »Pri suhem iglanju se ne uporablja farmacevtskih učinkovin ali zdravil. Tehniko zbadanja večinoma uporabljamo komplementarno z drugimi tehnikami dela, kot so manualna terapija, kinezioterapija, nevromišični trakovi in masaža,« navaja fizioterapevt Ali Nassib, ki tehniko suhega iglanja uporablja kot eno izmed metod fizioterapevtske obravnave v  ambulanti Zdravje AS. »Terapija je običajno neboleča in se izvaja 1 do 2 krat tedensko,« zaključi Nassib.

Težave, pri katerih je suho iglanje primerna tehnika

Tehnika se uporablja tudi za obravnavo specifičnih bolečinskih sindromov, kot so:

  • bolečina v ledvenem delu hrbtenice,
  • bolečina v vratu in zgornjem delu ramen,
  • osteaoartritis in bolečine v večjih sklepih,
  • mišična utrujenost in preobremenitev,
  • vnetja mehkih struktur (Ahilova tetiva, teniški in golf komolec, rotatorna manšeta, vezi in tetive v kolenu in gležnju).

Mehanizem delovanja suhega iglanja

S suhim iglanjem ciljno vplivamo neposredno na prožilne ali trigger točke v mišičnem tkivu. Te točke so vzdraženi predeli v mišici ali mišični ovojnici, ki so zakrčeni in slabše prekrvavljeni. Z zbadanjem 0,25 mm tanke igle povzročamo sproščanje napetosti oziroma bolečin v teh žariščih, ki se posledično prekrvavijo in imajo pozitivne učinke na človeško telo:

  • zmanjšanje bolečine,
  • izboljšanje gibljivosti,
  • aktivacija mišic,
  • izboljšanje celične prehrane.

Sproščanje bolečin v vratu in hrbtenici

Sodobni življenjski slog z veliko sedenja, malo gibanja in pogostim stresom pušča posledice na mišično – skeletnem sistemu posameznika. »V ambulanti Zdravje AS pogosto obravnavamo stranke, ki se pri nas oglasijo zaradi »heksenšusa« ali nenadne bolečine v hrbtenici ali vratu. S temeljitim kliničnim pregledom pri stranki izključimo možnost resnejših bolezni ali poškodb, nato pa lahko s kombinacijo manualne tehnike in suhega iglanja že ob prvem obisku dosežemo bistveno olajšanje bolečine. Navkljub učinkovitosti pa sem pri uporabi tehnike zelo previden. Izvedem jo le v primeru, da stranka nima strahu pred iglicami in se z uporabo tehnike strinja,« zaključi Nassib.

Za termin fizioterapevtske obravnave v ambulanti Zdravje AS se lahko naročite na info@ambulanta-zdravje.si ali s klicem na 030 704 429.