Splošna kirurgija

Vas motijo najpogostejše kožne spremembe, kot so pigmentna znamenja, kožni izrastki, starostne in virusne bradavice, zamašene lojnice in podobno? Vas skrbi znamenje, ki se spreminja? Vam je dermatolog svetoval odstranitev spremembe? Želite strokovno kirurško odstranjevanje znamenj in po potrebi tudi histopatološki pregled?

Termin za naše storitve brez čakalne dobe z vami uskladimo v roku 1 tedna.

KAJ SO KOŽNA ZNAMENJA IN KOŽNI IZRASTKI?

Vsak človek ima na koži več različnih pigmentnih znamenj in tvorb, ki so večinoma nenevarne in običajno moteče le iz estetskih razlogov. Tipične kožne spremembe so: pigmentna znamenja, starostne keratoze, bradavice, fibromi, papilomi, ksantelazme, ateromi in lipomi.

Včasih se zgodi, da na koži opazimo tudi znamenja, ki se sčasoma spreminjajo. Pomembno je ločiti nenevarne od nevarnih sprememb, ki lahko z leti prerastejo v kožni rak. Dermatologi zato svetujejo redno samopregledovanje kožnih znamenj in opazovanje morebitnih nevarnih sprememb. Ob zaznanih spremembah je treba obiskati dermatologa, ki opravi strokovni pregled z dermatoskopom.

KAKO POTEKA ODSTRANJEVANJE ZNAMENJ IN IZRASTKOV

Odstranitve kožnih sprememb v ambulanti Zdravje  opravljajo splošni kirurgi Tamara Klarićdr. Ana Medved in Primož Praček.

Potencialno nevarne spremembe se vedno odstranijo s kirurškim izrezom, izrezani vzorec pa se pošlje na histopatološko preiskavo na Inštitut za patologijo Medicinske fakultete v Ljubljani. Po prejetem izvidu stranka prejme obvestilo o morebitni potrebi po nadaljnjem zdravljenju.

KIRURŠKA ODSTRANITEV KOŽNE SPREMEMBE

Kirurška odstranitev kožne spremembe poteka ambulantno in v lokalni anesteziji. To pomeni, da se v kožo vbrizga anestetik, ki kožo omrtviči. Za stranko je tak poseg praviloma neboleč. Odstranitev se izvede s kirurškim izrezom, rana se zašije. Običajno se s kirurškim izrezom odstranijo pigmentna znamenja, ateromi in lipomi. Potencialno nevarna izrezana znamenja se pošljejo na histopatološki pregled.

Kako poteka okrevanje po kirurškem izrezu kožnega izrastka

Po posegu lahko sami odidete domov. Celjenje kože in tkiva po izrezu traja predvidoma 10 dni. Po posegu je koža na tem mestu nekoliko svetleje ali rdeče obarvana, kar v nekaj mesecih izgine. Za ustrezno celjenje rane je treba upoštevati kirurgova navodila in se dva tedna izogibati pretiranim športnim aktivnostim, ki bi lahko povzročile, da brazgotina ostane večja, kot bi sicer. Odsvetuje se tudi močenje rane prvih nekaj dni ter sončenje vsaj dva tedna. Rana se maže s kremo za nego brazgotin, kupljeno v lekarni.

Kot pri vsakem posegu se lahko tudi pri celjenju ranic pojavijo manjši zapleti, kot so krvavitev, vnetje, blaga bolečina ali rdečina na mestu posega.

Odstranitev kožnega izrastka – pred posegom in dva meseca po odstranitvi:

Odstranitev kožnega izrastka – pred posegom in dva meseca po odstranitvi

Cenik storitev

Prvi specialistični pregled 80 EUR
Kontrolni pregled 50 EUR
Izrez benigne kožne tvorbe (tumor) – 1 kom 100 EUR
Izrez benigne kožne tvorbe (tumor) – 2-4 kom 200 EUR
Izrez benigne kožne tvorbe (tumor) – 5+ kom 300 EUR
Izrez podkožne tvorbe – 1 kom 250 EUR
Izrez podkožne tvorbe – 2+ kom 450 EUR
Izrez kožnega raka – 1 tumor 250 EUR
Izrez kožnega raka – več tumorjev 350 EUR
Izrez kožnega raka z enostavno rekonstrukcijo 550 EUR
Histološka preiskava 70 – 180 EUR

Opomba:

Histopatološke preiskave opravljajo v Inštitutu za patologijo  Medicinske fakultete v Ljubljani.

Cene so informativne. Določijo se na podlagi posamezne pacientove obravnave in se lahko spreminjajo glede na zahtevnost obravnave/posega, porabljenega materiala in časa.

Pridržujemo si pravico za spremembe cen brez predhodnega obvestila. Cene vsebujejo DDV, kjer je to zakonsko zahtevano.

Plačilo storitev lahko izvedete gotovinsko ali z različnimi plačilnimi ter kreditnimi karticami.

Cenik velja od 1.7.2020 dalje.