Diagnostika

Diagnostične preiskave v Ambulanti ZDRAVJE opravljajo zdravniki specialisti.

Diagnostične preiskave se lahko opravijo samostojno, nekatere izmed njih pa so že vključene v specialistične preglede.

  • Meritev gleženjskega indeksa se opravi na najsodobnejši in zanesljivi napravi slovenskega proizvajalca MESI. Naprava izmeri razmerje med vrednostjo sistoličnega krvnega tlaka v gležnju in nadlakti, kar pomaga pri odkrivanju periferne arterijske bolezni.
  • Ultrazvok ven nog je neinvazivna diagnostična preiskava, ki vključuje UZ povrhnjih in notranjih globokih ven, s katero se ugotavlja prisotnost kroničnega venskega popuščanja (krčne žile) in morebitna venska tromboza.
  • Ultrazvok arterij nog je preiskava, s katero se ugotavlja morebitne motnje pretoka krvi v žilah in prisotnost oblog, kar lahko nakazuje na prisotnost venske tromboze.
  • Ultrazvok vratnih žil odkriva morebitna aterosklerozna zožanja vratnih arterij, nalaganje holesterola v žilno steno v obliki oblog, ki lahko vodijo do zamašitve žil in možganske kapi.
  • Pri ultrazvočni preiskavi trebuha zdravnik pregleda jetra, žolčne vode, žolčnik, vranico, trebušno slinavko, ledvice in nadledvično žlezo, sečni mehur in sečevod, maternico, jajčnike, prostato, stene želodca in črevesja, bezgavke, stene žil , ugotavlja prisotnost proste tekočine v trebušni votlini. S pregledom preveri zdravje trebušnih organov,  izključi možnosti bolezni teh organov ali odkrije morebitne bolezenske spremembe, postavi diagnozo ali svetuje o primernih oblikah nadaljnje diagnostike in zdravljenja.
  • Pri ultrazvočni preiskavi skrotuma zdravnik z ultrazvokom pregleda testise in okolna tkiva. Stranke prihajajo na preiskavo zaradi zatrdline v testisu, bolečin in otekanja testisov, poškodb skrotuma ali nespuščenega testisa. Z ultrazvočnim pregledom lahko zdravnik zazna vnetja v obmodku in testisih, tumorje testisov, razširitve ven (varikokele) in tekočino med ovojnicami testisov (hidrokela).
  • Z ultrazvočno preiskavo mehkih tkiv in sklepov se največkrat pregledajo mišice ramenskega obroča, koža in podkožje, Ahilova tetiva, ugotavlja lokacijo lipomov, morebitno raztrganje ali natrganje določene mišice, izlive v sklepu, burzitise, hematome, vnetno stanje, degenerativne spremembe.
  • Z ultrazvočno preiskavo vratu in ščitnice zdravnik pregleduje žleze slinavke (vnetja, kamni v izvodilih, tumorji), vratne bezgavke (vnetja, maligna obolenja) in odkriva ostala, zlasti avtoimunska vnetja. Z ultrazvočno preiskavi ščitnice dobimo pomembne podatke o velikosti, zgradbi in prekrvljenosti ščitnice, zaznajo se razne tvorbe in ciste in oceni njihova pomembnost. Z ultrazvokom ščitnice lahko zdravnik posumimo na avtoimunsko vnetje ščitnice in napoti stranko na nadaljnje zdravljenje.
  • Histopatološka preiskava, kjer sumljivo kožno ali podkožno tvorbo kirurg izreže in pošlje na preiskavo na Inštitut za patologijo Medicinske fakultete v Ljubljani.

Termin za diagnostično preiskavo brez čakalne dobe z vami uskladimo v roku 1 tedna.

Cenik storitev

Meritev gleženjskega indeksa 35 EUR
Ultrazvok vene nog – 1 noga 80 EUR
Ultrazvok ven nog – obe nogi 140 EUR
Ultrazvok arterij nog – 1 noga 80 EUR
Ultrazvok arterij nog – obe nogi 140 EUR
UZ ven in arterij nog (ožilje spodnje okončine) – 1 noga 140 EUR
UZ ven in arterij nog (ožilje spodnjih okončin) – obe nogi 260 EUR
UZ vene rok – 1 roka 70 EUR
UZ vene rok – obe roki 120 EUR
UZ arterij rok – 1 roka 70 EUR
UZ arterij rok – obe roki 120 EUR
UZ ven in arterij rok (ožilje zgornje okončine) – 1 roka 120 EUR
UZ ven in arterij rok (ožilje zgornjih okončin) – obe roki 200 EUR
UZ vratnih žil (Doppler ožilja vratu) 90 EUR
UZ vratu / ščitnice 70 EUR
UZ trebuha / trebušnih organov / abdomna 80 EUR
UZ trebuha in kile 110 EUR
UZ trebuha in vratu 110 EUR
UZ trebuha in testisov 110 EUR
UZ dimelj 80 EUR
UZ testisov 80 EUR
UZ dimelj in testisov 110 EUR
UZ skrotuma / testisov 110 EUR
UZ mišic in mehkega tkiva – 1 regija 80 EUR
UZ mišic in mehkega tkiva – 2 regiji 110 EUR
UZ sklepa – 1 sklep (rama, komolec, koleno) 80 EUR
UZ sklepa – 2 sklepa / lumbosakralna hrbtenica 130 EUR
UZ Ahilove tetive 80 EUR
UZ stegna 80 EUR
UZ dlani 80 EUR
UZ stopala 80 EUR
UZ sečil 60 EUR
UZ velikih žil 100 EUR
UZ kolkov 80 EUR
UZ prostate 80 EUR
UZ ginekoloških organov 80 EUR
RTG skeleta – 1 del z izvidom 45 EUR
RTG pljuč z izvidom 45 EUR
RTG skeleta 40 EUR
Histopatološka preiskava 85 – 300 EUR

Cenik velja od 15. 2. 2021 dalje. DDV v skladu z 42. členom ZDDV-1 ni obračunan. Pridržujemo si pravico za spremembo cen brez predhodnega obvestila. Histopatološke preiskave se opravljajo v Inštitutu za patologijo Medicinske fakultete v Ljubljani.

Plačilo storitev lahko izvedete gotovinsko ali z različnimi plačilnimi ter kreditnimi karticami.