Aktualno

Arhiv

Rehabilitacija poškodovane hrbtenice

Rehabilitacija poškodovane hrbtenice

Dolgotrajne bolečine v hrbtenici so lahko znak poškodbe ali obrabe hrbtenice. Kaj storiti v primeru bolečine, ki ne pojenja, svetuje fizioterapevtka Ana Jeras.

Hrbtenica velja za nosilni steber človeškega telesa in je sestavljena iz skupaj 33 vretenc (7 vratnih, 12 prsnih, 5 ledvenih, 5 križničnih in 4 trtičnih), hrbteničnih sklepov, medvretenčnih ploščic ali diskov, povezovalnega tkiva, živcev in hrbtenjače. V primeru težav s hrbtenico, ko nastopi poškodba ali zgolj bolečina, je zelo pomembno, da se čimprej oglasimo pri specialistu ortopedu.

Ne glede na to, ali bo potreben operativni poseg ali ne, ortopedi vedno svetujejo fizioterapevtsko obravnavo, tako pri odpravi bolečin kot tudi pri pooperativni rehabilitaciji.

Opozorilni simptomi

“Preobremenitev hrbtenice spremljajo različni simptomi, ki se lahko kažejo v zelo mili obliki ali pa postanejo tako intenzivni, da nas ovirajo pri izvajanju osnovnih gibalnih aktivnosti. Lahko se pojavijo nenadoma in izzvenijo ter se s časom ponovno pojavijo, včasih tudi v intenzivnejši obliki,” nam je zaupala fizioterapevtka Ana Jeras.

Poleg naštetih opozorilnih simptomov, ki nam jih telo lahko sporoča, sta lahko zelo pomembna znaka slabša moč v rokah ali nogah ter spremembe občutenja (mravljinčenje, zmanjšana občutljivost na temperaturo ali dotik …). Vsi navedeni simptomi se lahko med seboj prepletajo, nikakor pa jih ne smemo prezreti.

Ana je naštela nekaj vsakdanjih aktivnosti, pri katerih lahko opazimo, da nekaj ni v najboljšem redu: “Pri vožnji z avtomobilom lahko opazimo, da ne moremo zadostno obrniti glave in pogledati preko rame. Lahko se pojavi jutranja okorelost in slaba gibljivost hrbtenice s prisotno bolečino.”

Kako preprečiti napredovanje bolečin v hrbtenici?

Preventiva je najboljše orodje za krepitev in varovanje naše hrbtenice. Ana poudarja, naj pacienti ne čakamo in naj se v primeru težav oglasimo pri zdravniku ali fizioterapevtu, saj “se brez pravočasnega ukrepanja lahko poveča jakost ter obseg bolečine, poviša pa se tudi občutljivost poškodovanega tkiva.”

Ana poleg manualne fizioterapije priporoča tudi zdrave gibalne vzorce pri dnevnih aktivnostih in delu, pravilno telesno držo, aktivne odmore in redno gibanje v sklopu terapevtske vadbe.

Kaj storiti, ko nastopi poškodba?

Hrbtenico lahko poškodujemo, ko pride do zloma, zvina ali drugega travmatičnega stanja, degenerativnega obolenja (artroza, stenoza) ali preobremenitve. Glede na specifično težavo fizioterapevti, v sodelovanju z ostalimi specialisti (ortopedi, fiziatri, kineziologi …) pripravijo in prilagodijo obravnave.

Pri prvi fizioterapevtski obravnavi nas fizioterapevt pregleda, se z nami pogovori in nas po potrebi usmeri na dodatne preiskave. Sledi usmerjena manualna fizioterapija in vadbena terapija, s katerima nadaljujemo, dokler fizioterapevt ne oceni, da je naša gibljivost v celoti povrnjena.

“Univerzalnega recepta, s katerim bi odpravili težave v hrbtenici, ni. Cilj je, da pacienta pripeljemo do stopnje, pri kateri lahko ponovno izvaja gibalne aktivnosti brez bolečine,” zaključi Ana Jeras.