Aktualno

Arhiv

Preverite stanje svojega srca

Preverite stanje svojega srca

Specialistični pregled pri kardiologu vključuje EKG, meritev krvnega tlaka, spirometrijo in ultrazvočni pregled srca.

Komu je pregled namenjen?

Preventivni pregled lahko opravi vsakdo. Primeren je za rekreativne športnike (tek, kolesarjenje, plavanje, planinarjenje …), zlasti pa ga svetujemo starejšim od 45 let, ki redno kadijo in imajo zvišan krvni tlak ali maščobe v krvi in povečano telesno težo. Še posebej priporočamo pregled tistim, ki med hojo oziroma telesno obremenitvijo občutijo stiskajočo bolečino v prsih ali imajo občasne napade hitrega/nerednega razbijanja srca.

Kako poteka pregled?

Pred pregledom medicinska sestra izmeri EKG in krvni tlak v mirovanju ter opravi spirometrijo. Sledi pogovor pri kardiologu, kjer pridobimo podatke o prisotnih dejavnikih tveganja in morebitnih že prisotnih boleznih pri preiskovancu ali v družini, ter klinični in nato ultrazvočni pregled srca.

Pred pregledom in preiskavo je treba razgaliti prsni koš, zato je primerno oblačilo, katerega zgornji del pacient zlahka sleče. Zaželeno je, da ima pacient s seboj spisek zdravil in odmerkov, ki jih jemlje, ter vso dokumentacijo o morebitnih predhodnih pregledih srca. Zdravnik v določenih primerih svetuje še 24-urni EKG in obremenitveno testiranje ter dodatno laboratorijsko diagnostiko (hemogram, sedimentacija in ocena zalog železa, osnovni testi delovanja ledvic, ščitnični hormoni), ultrazvok vratnih arterij ali druge dodatne preiskave.

Kako poteka ultrazvočna preiskava srca?

Ultrazvočna preiskava srca je ena najpomembnejših preiskav za odkrivanje in spremljanje srčnih bolezni. Ultrazvočni pregled je neinvaziven, neškodljiv in neboleč. Med pregledom v živo spremljamo delovanje srca skupaj z izvrstnim prikazom srčnih struktur in funkcij. Z doplersko metodo ultrazvočne preiskave vidimo tudi gibanje krvi v srčnih votlinah in žilah.

S pregledom ugotovimo:

  • velikost in obliko srčnih votlin in velikih žil,
  • delovanje levega in desnega prekata (raztezanje, krčenje),
  • tok krvi znotraj srčnih votlin in v velikih žilah,
  • videz in delovanje srčnih zaklopk,
  • stanje perikarda,
  • napačne povezave med srčnimi votlinami (prirojene, pridobljene) in
  • morebitne tvorbe v srčnih votlinah (krvni strdki, tumorji).

Med preiskavo pacient z razganjenim prsnim košem leži na levem boku, levo roko ima pod glavo. Trajanje preiskave je odvisno od zapletenosti sprememb na srcu in preglednosti tkiv. Traja lahko od 30 minut do ene ure.

Kdo opravlja pregled?

V ambulanti Zdravje AS meritev EKG in krvnega tlaka ter spirometrijo opravlja medicinska sestra, kardiološki pregled in ultrazvočni pregled srca pa kardiolog doc. dr. Uroš Kovačič, dr. med., specialist interne medicine, ki rezultate tudi pojasni in svetuje glede morebitnih nadaljnjih ukrepov.

Pregled lahko tudi podarite! Pokličite ali pišite za izdajo darilnega bona.

Informacije in naročanje: 030 704 429, info@ambulanta-zdravje.si.