Aktualno

Arhiv

Prenos znanja na bodoče fizioterapevte

Prenos znanja na bodoče fizioterapevte

V mesecu maju sta fizioterapevta iz ambulante Zdravje AS izpeljala dvodnevno delavnico na fakulteti za fizioterapijo ECM Maribor. Delavnice v organizaciji podjetja Edman d.o.o.  se je udeležilo 40 študentov fizioterapije.

Poznavanje fascij, miofascialnih tkiv, prožilnih točk (trigger points) ter veščine manualne obravnave vseh teh tkiv so aktualni trendi v razvoju fizioterapevtske obravnave. V specialistični ambulanti Zdravje AS delujeta fizioterapevta Ali Nassib in Borut Vrhovnik, ki tovrstno terapijo aktivno vključujeta v svoje vsakodnevno delo s pacienti.

Fizioterapevtska manualna obravnava miofascialnih struktur

Miofascialne trigger točke ali prožilne točke so mesta v telesu, kjer prihaja do nepravilnega gibanja najmanjših sestavnih enot mišic, kar lahko nastane zaradi drže, preobremenitev, poškodb in udarcev. Obravnavanje prožilnih točk izvajamo pri:

  • glavobolih,
  • bolečinah v vratu,
  • bolečinah v križu,
  • ortopedskih stanjih,
  • pooperativnih stanjih,
  • nevroloških stanjih.

Skozi palpacijo (tipanje) in gibanje fizioterapevt oceni in poišče predele mišic, ki so problematični. S točkovnimi pritiski in razteznimi tehnikami nato sprošča prizadeti predel. S tem se vzpostavi ponovno ravnovesje v mišici in sproži postopek zdravljenja.

Pasivno raztezanje napete mišice

Boruta Vrhovnika in Alija Nassiba zanimajo znanstveno podprt način dela v manulani terapiji, postopki ocenjevanja drže, preprečevanje in zmanjševanje bolečine in izobraževanje na področju pravilnega gibanja ter povratka v vsakodnevno okolje. Z veseljem sta svoje znanje delila z nadobudnimi študenti, ki prihajajo v klinično okolje po izkušnje in na ta način lažje začenjajo svojo profesionalno pot. V ambulanti Zdravje AS pozdravljamo mlad strokovni kader, saj verjamemo, da na mladih svet stoji.