Osebje

Je specialist na področju artroskopske in rekonstrukcijske kirurgije kolena, ramena in kolka ter zdravljenja športnih poškodb.

Klemen Stražar je specialist ortoped od leta 2004. Izpopolnjeval se je doma in v tujini, med drugim na kliniki Artro Clinic v Stockholmu na Švedskem, v Southern California Orthopaedic Institute (SCOI) v Los Angelesu (ZDA), v Montrealu, Halifaxu in Torontu v Kanadi ter na kliniki MedSports v Ann Arborju v Michiganu (ZDA). Po zaključenem podiplomskem študiju je leta 2015 opravil trimesečno postdoktorsko izobraževanje na Univerzitetni ortopedski kliniki v Aarhusu na Danskem. Danes je redno zaposlen na Ortopedski kliniki v Ljubljani, delno pa tudi na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani, kjer kot docent sodeluje v izobraževalnem procesu študentov ljubljanske medicinske fakultete.

Svojo kariero je posvetil artroskopski in rekonstrukcijski kirurgiji na kolenu, rami in kolku ter zdravljenju športnih poškodb. Sodeloval je v razvoju računalniške navigacije kirurških inštrumentov, predvsem za artroskopsko zdravljenje utesnitvenega sindroma kolčnega sklepa. Je eden izmed redkih kirurgov na svetu, ki izvajajo zahteven minimalno invazivni kirurški pristop za zdravljenje displazije kolčnega sklepa s periacetabularno osteotomijo. V Sloveniji je s kolegi iz Ortopedske klinike v Ljubljani uvedel nekatere nove metode zdravljenja, med drugim rekonstrukcijo kolenskih vezi in meniskusov s sintetičnimi presadki ter zdravljenje okvar sklepnega hrustanca z različnimi načini celične terapije, v zadnjem času predvsem z avtolognimi matičnimi celicami. S svojim znanjem je pomagal pri zdravljenju poškodb številnim slovenskim in tujim športnikom. Trenutno je uradni zdravnik moške članske hokejske reprezentance, s katero je bil na več svetovnih prvenstvih in na dveh zimskih olimpijskih igrah, v Sočiju v Rusiji leta 2014 ter v Pjongčangu v Koreji leta 2018. Je avtor in soavtor prek 140 publikacij, med njimi 16 člankov v revijah SCI. V letih 2015 do 2019 je bil predsednik Združenja ortopedov Slovenije.