Aktualno

Arhiv

Koga obiskati, fizioterapevta ali fiziatra?

Koga obiskati, fizioterapevta ali fiziatra?

Ob bolečinah v sklepih, križu ali mišicah, se večkrat vprašamo, kdo nam lahko pomaga in kako. V naših specialističnih ambulantah nudimo za takšne primere bolečin in težav preglede pri specialistih ortopedih, fiziatrih in fizioterapevtih.

Po dolgoletnih izkušnjah ugotavljamo, da je mnogim pacientom razlika med fizioterapevtom in fiziatrom včasih nejasna. Dr. Martin Zorko, specialist fiziatrije in Ali Nassib, diplomirani fizioterapevt sta razlike v svojih poklicih pojasnila v spodnjih intervjujih.

Kaj počnejo fiziatri?

Osrednja naloga fiziatrov je rehabilitacija poškodovanih mišic, tetiv in ligamentov. To pomeni, da poskušajo na podlagi opravljenih preiskav oceniti funkcionalni status človeka in njegovo delovanje v vsakodnevnem življenju.

Fiziater dr. Martin Zorko pojasnjuje: »V zvezi s telesno funkcijo pri gibalnih in športnih aktivnostih lahko s pomočjo kliničnih testov ocenimo, kako se telo odziva, prav ta pregled pa lahko opravlja tudi fizioterapevt na podoben način.«

Fiziatri obravnavajo rehabilitacijo poškodb in degeneracij mišično-skeletnega sistema, ukvarjajo pa se tudi z rehabilitacijo amputirancev in stanj, katera puščajo različne sistemske in revmatološke bolezni. V obravnavo so vključene tudi poškodbe glave, hrbtenjače, perifernega živčevja in kapi ter obolenja osrednjega živčevja.

Ko pride do težav, je cilj fiziatra, da oceni resnost in razpon zdravstvenih težav ter jih s pomočjo rehabilitacijskih procesov odpravi, pri čemer se poskuša izogniti invazivnim operativnim posegom, če ti niso nujni. Zdravljenje, ki ga fiziater predpiše, lahko obsega enostavne vaje in počitek, lahko fizioterapevtske obravnave, zdravila, blokade, injekcijske terapije ali kirurške rešitve.

»Fiziatri se ukvarjamo z rehabilitacijsko medicino, medtem ko so fizioterapevti bolj direktno usmerjeni v samo vadbo in manualno obravnavno mišično-skeletnega sistema,« razloži dr. Zorko.

Kdaj je potreben fizioterapevt?

V ambulanti Zdravje AS vam bomo fizioterapevta predlagali predvsem za predoperativne in postoperativne obravnave, torej ko ste imeli ortopedske posege ali težave, povezane s poškodbami.

“Fizioterapevt se srečuje z ljudmi, ki imajo težave z gibalnim sistemom, mišično-skeletnim sistemom na različnih nivojih, preobremenitvami, težavami z držo. Včasih so težave bolj ortopedske narave, ker se obravnavajo vnete mišice, zaradi katerih prihaja do poškodb bolj travmatološke narave,« je povedal Ali Nassib.

Najpomembnejši del obiska fizioterapevta je v večini primerov manualna ali ročna terapija, kateri fizioterapevt po potrebi doda še druge oblike terapij in zdravljenj (biotermija, laserji, elektromodalitete ipd.). S pomočjo terapije in domačih vaj lahko fizioterapevt pomaga pri povračilu gibalne sposobnosti in spretnosti.

Simptomi, ob katerih je obisk fizioterapevta priporočljiv, so bolečine v križu, pasu in sklepih, poškodbe mišic in vezi, šibek korak ali slaba kontrola gibanja telesa. “Ko posamezniki izkusijo preobremenitev, ki se lahko zgodi pri različnih športnih aktivnostih, je zaželeno, da ljudje posežejo po masaži. Če simptomi, povezani s preobremenitvijo, ne izzvenijo, je vsekakor potreben obisk fizioterapevta oziroma fiziatra,” pove Ali Nassib.

Oba specialista tudi tesno sodelujeta, saj lahko ob obisku fiziatra ta pripravi terapijo in vaje, ki jih fizioterapevt tudi izvede pri obravnavi pacienta.