Aktualno

Arhiv

Fizioterapija in kineziologija z roko v roki v dobro strank

Fizioterapija in kineziologija z roko v roki v dobro strank

V ambulanti Zdravje AS poskrbijo za paciente tudi po tem, ko zaključijo z obravnavo v ambulanti. Zaključna faza okrevanja se zaključi s kineziološko obravnavo v Fitnes Kliniki v Ljubljani.

Potek zdravljenja mišično-skeletnega sistema v ambulanti Zdravje AS

Za paciente, ki pridejo v obravnavo, skrbi vrhunski tim diplomiranih fizioterapevtov, dva ortopeda, fiziater in ortopedski travmatolog. Običajno poteka zdravljenje tako, da pacient opravi specialistični pregled pri zdravniku specialistu, prav tako lahko v ambulanti opravi tudi osnovno diagnostiko (RTG slikanje, UZ pregled). V primerih, ko stranka potrebuje drugačno obliko diagnostike, npr. magnetno resonanco (MRI), ji prijazno osebje pomaga pri organizaciji pregleda drugje.

Po opravljenem pregledu se z izvidi MRI ponovno oglasi na kontrolnem pregledu pri specialistu v ambulanti Zdravje AS, ki na podlagi kliničnega pregleda in rezultatov diagnostičnih preiskav stranki svetuje potek nadaljnjega zdravljenja.

Včasih zadostuje že manjša sprememba življenjskega sloga (navade, prehrana, rekreacija), včasih je potrebno operativno zdravljenje, v večini primerov pa je pacient napoten na fizikalno terapijo, ki jo prav tako lahko opravi v ambulanti Zdravje AS.

Zdravljenje, prilagojeno vsakemu pacientu posebej

Prednost tovrstnega zdravljenja v ambulanti Zdravje AS je individualna obravnava, pri kateri se zdravnik specialist in fizioterapevt pogovorita o strankinem stanju in skupaj dogovorita za optimalen pristop. Niti dva bolnika nista enaka, čeprav imata morda celo enako diagnozo. Odzivi hvaležnih strank potrjujejo, da je usmeritev v oseben in individualni pristop prava in resnično v pomoč ljudem, zato so se v ambulanti povezali še s Fitnes Kliniko, kjer lahko pacient zdravljenje zaključi še z ojačanjem skeleta in mišic.

Ali Nassib, nosilec dejavnosti fizioterapije v Ambulanti Zdravje AS: »V ambulanti trenutno deluje tim sedmih fizioterapevtov. Obravnave izvajamo individualno, kar pomeni, da se 60 min v celoti posvečamo samo enemu pacientu. S tem lahko maksimalno izkoristimo svoje znanje in pomagamo pacientu v procesu zdravljenja. Obravnave so predvsem manualne, kar pomeni, da fizioterapevti obravnave izvajamo z ročnimi tehnikami, le v primerih, ko je to indicirano, si pri delu pomagamo z napravami: diatermijo, K-laserjem in udarnim globinskim valom (ESWT).  V povprečju pri nas pacient opravijo pet fizioterapevtskih obravnav, večina pacientov pa bistveno izboljšanje stanja občuti že po treh obravnavah. Pacientom zato svetujemo, da z obiskom ne odlašajo. Dlje, kot traja težava, več obravnav je potrebnih, da se stanje izboljša.«

Priporočilo za optimalno okrevanje

Namen fizioterapevtskih obravnav je zmanjšanje in odprava bolečine ter ponovna vzpostavitev gibljivosti prizadetega dela telesa, kar predstavlja osnovo za samostojno in samozavestno gibanje. Fizioterapevti vse bolj ugotavljajo, da proces celostnega okrevanja pacienta z zaključkom fizioterapevtskih obravnav še ni končan. Mišice prizadetega dela telesa (koleno, hrbet, križ …) je potrebno še ustrezno in pravilno ojačati, da se v prihodnje podobno bolezensko stanje ali poškodba ne ponovi. Fizioterapevt v teh primerih predlaga pacientu zaključek zdravljenja s kineziologom v Fitnes Kliniki, kjer na podlagi izvida in osebnega pogovora med strokovnjakoma stranki pripravijo prilagojen program vodenih vadb.

Urška Dolinšek, CEO Fitnes Klinika by Urška: »Osebna obravnava s strokovnim pristopom je nujna, tudi ko govorimo le o gibanju, kajti sodobni čas pušča številne posledice na posamezniku v smeri deformacij lokomotornega sistema. Številna bolezenska stanja prizadenejo že zelo mlade generacije. V Fitnes Kliniki delujejo izključno strokovnjaki na področju gibanja – kineziologi, diplomanti Fakultete za šport, katerih delo je bistveno učinkovitejše, če se lahko povezujejo s strokovnjaki sorodnih področij. Pogosto smo ostali nemočni pri reševanju gibalnega problema stranke. Manjkale so nam bistvene informacije strokovnjaka medicinske stroke ter njegova priporočila.

Klub številnim povratnim informacijam, ki so nam jih v primeru poškodbe ali bolezni vadeči posredovali od zdravnikov, smo še vedno pogrešali neposredno komunikacijo z medicinsko stroko, ki bi nam omogočala še bolj natančno obravnavo vadečega. Veseli nas, da smo v sodelovanju z ambulanto Zdravje AS na tem področju naredili velik premik naprej. Sodelovanje je za nas izjemnega pomena. S strokovnjaki iz ambulante smo neposredno povezani, kar nam omogoča najbolj varno načrtovanje vadbenega procesa. Fizioterapevtsko poročilo prejmemo, ko posameznik zaključi obravnavo pri fizioterapevtu in lahko nadaljuje prilagojeno vadbo s kineziologom v Fitnes Kliniki. V primeru zapletov ali morebitnih nejasnosti pa lahko kadarkoli znova vzpostavimo stik s fizioterapevtom. Izjemna ekipa priznanih ortopedov in fizioterapevtov nam omogoča, da lahko svojim strankam ponudimo kakovostnejšo storitev, posamezniku, ki je gibanje zaradi poškodbe opustil, pa znova omogočimo ustrezno vadbo.«