Aktualno

Arhiv

Brezplačne meritve za obiskovalce Arboretuma Volčji Potok

Brezplačne meritve za obiskovalce Arboretuma Volčji Potok

Sončen sobotni dan je v Arboretum Volčji Potok privabil veliko obiskovalcev, ki so se ustavili tudi pri meritvenem mestu Adriatica Slovenice, na katerem so zaposleni iz ambulante Zdravje AS izvajali brezplačne meritve krvnega sladkorja, gleženjskega indeksa in krvnega tlaka. Namen brezplačnih meritev je opozoriti obiskovalce na pomen rednih preventivnih pregledov ter jih poučiti o škodi, ki jo povzročijo povišan krvni tlak, sladkorna bolezen in ateroskleroza – zožitev in zamašitev žil.

Redne meritve pripomorejo k ohranjanju zdravja

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je v Sloveniji okrog 106.300 oseb obolelih za sladkorno boleznijo, ki lahko povzroči okvaro vida in ledvic ter je razlog za možgansko in srčno kap, opozarja Helena Klun, medicinska sestra iz ambulante Zdravje AS. Uspešna preventiva so redne meritve krvnega sladkorja in zdrav življenjski slog.

Poskrbite za ustrezni krvni tlak

Tudi povišan krvni tlak ima številne negativne posledice, saj je zagotovo najnevarnejši pospeševalec procesa ateroskleroze. Optimalna vrednost krvnega tlaka je 120/80. Mejni krvni tlak je 139/89, višje vrednosti pa se smatrajo za hipertenzijo 1., 2. ali 3. stopnje. Povzročitelji povišanega krvnega tlaka so prekomerna telesna teža, čezmerno uživanje soli in alkohola ter stres. Da bi preprečili hipertenzijo, je treba ljudi spodbuditi k zdravemu načinu prehranjevanja in k redni telesni aktivnosti, svetuje Laura Leitgeb, diplomirana športna trenerka in magistra športne rehabilitacije.

Meritev gleženjskega indeksa odkrije tudi predklinične oblike

Obiskovalci so se najbolj zanimali za merjenje gleženjskega indeksa, pri katerih se poleg napredovalih oblik pokažejo tudi predklinične oblike ateroskleroze pri osebah, ki so ogrožene, a težav še nimajo. Pri meritvi se meri krvni tlak spodnjih okončin in nadlahti; pri zdravi osebi meritev gleženjskega indeksa znaša med 1,0 in 1,4. Meritve, ki so nižje od 0,90, pa potrdijo diagnozo periferne arterijske bolezni, razloži Helena Klun.

Meritve sta opravljali Laura Leitgeb, asistentka v fizioterapevtski ambulanti in Helena Klun, medicinska sestra.