Aktualno

Ortopedija

Bolečine po naporni tekaški preizkušnji?

Bolečine po naporni tekaški preizkušnji?

O pozitivnih učinkih teka na telo ni dvoma. Za resnejše tekaške preizkušnje kot je maraton, pa je potrebna temeljita priprava, po dolgotrajnem teku pa tudi ustrezna regeneracija.

Najpogostejše tekaške težave

»Že v času priprav na maraton lahko prihaja do preobremenitvenih sindromov, ki se velikokrat pokažejo tik pred predvidenim tekmovanjem,« navaja fizioterapevt Ali Nassib, ki se v ambulanti Zdravje AS pogosto sooča z bolečinami tekačev. »Najpogosteje se težave pri teku izražajo na spodnjem delu hrbtenice, kolku, kolenih in gležnjih. Opažamo, da stranke v zadnjih tednih pred tekmovanjem izrazito povečajo intenziteto in pogostost treninga, kar je lahko za telo prenaporno in vodi v bolečine ter neustrezno gibanje. V ambulanti Zdravje AS v teh primerih tekačem pred ali po napornem teku pomagamo z manualno fizioterapijo, pri tem sproščamo mišice in fascije ter s tem dosežemo večjo gibljivost sklepov. Manualno fizioterapijo učinkovito dopolnjujemo s protibolečinsko terapijo z laserjem ter diatermijo. Strankam svetujemo izvajanje ustreznih vaj in jih napotimo na vodeno vadbo pod nadzorom kineziologa

Težke noge niso le posledica utrujenih mišic

V ambulanti pogosto srečujemo tudi športnike, ki se ne morejo znebiti občutka »težkih nog«, kar običajno ni le posledica preutrujenih mišic. »Z ultrazvočnim pregledom krčnih žil v stoječem položaju se lahko pokažejo tudi težave z venskim popuščanjem, ki nastanejo kot posledica tresljajev zaradi teka po trdi podlagi,« ugotavlja zdravnica Tamara Klarić, dr. med., specialistka splošne kirurgije, ki v Zdravje AS opravlja preglede in endovenske laserske operacije krčnih žil.