Varno na sonce

Arhiv

2 min

Koža je naš največji organ. Je ovoj, ki obdaja celo naše telo in ima zelo pomembno zaščitno vlogo. Ima sposobnost, da se ščiti sama, vendar v primeru izpostavljanja močnim sončnim žarkom to ni dovolj in moramo za zaščito dodatno poskrbeti.

Sonce ima pozitivne vplive na naše zdravje. Omogoča sintezo vitamina D, krepi obrambno sposobnost proti infekcijskim boleznim, ugodno vpliva na krvni obtok ter na splošno dobro počutje. Vendar neprimerna izpostavljenost soncu na koži pusti tudi poškodbe, ki imajo lahko resne posledice.

Preberite nasvete za varno sončenje in video nasvete, ki jih je pripravila dermatologinja Ana Slana, dr. med., spec. dermatovenerologije, ki deluje v Ambulanti ZDRAVJE.

Previdno na soncu

Čeprav je naša predstava o sončenju največkrat poležavanje na plaži, nas sonce s svojimi žarki spremlja preko celega leta, zato tudi takrat ne smemo pozabiti na zaščito. V poletnem času, ko je sonce visoko na nebu, pa velja še dodatna previdnost. Najbolje je, da se sredi dneva, ko je naša senca krajša od telesa, ne zadržujemo na soncu. Pomembno je uživanje večje količine negaziranih pijač, najbolje vode ter nesladkanih čajev. Kožo lahko dodatno zaščitimo tudi s pravilno in zdravo prehrano, ki je sestavljena iz sveže zelenjave in sadja. Predvsem sadeži rumene, oranžne in rdeče barve nam bodo priskrbeli koristne antioksidante, ki našo kožo dodatno ščitijo pred nevarnimi posledicami prekomernega sončenja.

Posebno previdni pri izpostavljanju soncu morajo biti svetlopolti, osebe s številnimi pigmentnimi znamenji ter tisti, ki so na sonce posebej občutljivi.

Kako se zaščitimo pred sončnimi žarki?

Koža je izpostavljena vplivu sonca tudi, ko gremo v službo, na sprehod, delamo na vrtu in med vsakodnevnimi opravili, zato jo moramo tudi takrat ustrezno zaščititi. Najboljša zaščita je senca, ne pozabimo pa tudi na zaščitna pokrivala in primerna oblačila.

Kožo lahko zaščitimo tudi z zaščitno kremo, ki jo nanesemo nekaj minut predno bomo izpostavljeni soncu. Posebej zaščitimo dele, kjer je koža zelo tanka, kot so ustnice, veke, ušesa, nosni greben, ličnice, ramena, dekolte. Pomembno je, da kremo nanesemo v zadostni količini in nanos večkrat ponovimo, saj se s potenjem, kopanjem in brisanjem krema odstranjuje z naše kože.

Pomembna je izbira ustrezne sončne kreme

Poleg ustreznega nanosa kreme moramo biti pozorni, da sončna krema ščiti pred UVB in UVA žarki. UVB žarki so visokoenergetski žarki, ki so večinoma odgovorni za sončne opekline. Stimulirajo nastanek melanina in pospešijo nastanek vitamina D. UVA žarki ne grejejo, vendar prodirajo v globlje plasti kože in kožo nepopravljivo poškodujejo. Odgovorni so za hitro staranje kože in razvoj kožnega raka.

Zaščitni faktor, ki ga označujemo z eno izmed kratic ZF, SPF, LSF je vrednost, ki označuje »moč« proizvoda za zaščito pred sončno opeklino kože, torej predvsem pred UVB žarki. Če ima proizvod npr. SPF 20, pomeni, da smo po njegovi uporabi lahko na soncu 20-krat dlje, kot če bi bili nezavarovani. Pri izbiri kreme preverite, da je poleg UVB zapisana tudi obkrožena kratica UVA, ki navaja minimalno zaščito tudi pred UVA žarki.

Zaščitimo otroško kožo

Otroška koža si zasluži posebno pozornost. Dojenčkov in majhnih otrok ne izpostavljajte močnim sončnim žarkom in se med 10. in 16. uro zadržujte v senci. Otroke zaščitite z ustreznimi kapicami in oblačili, na predelih, kjer to ni mogoče, pa uporabite ustrezne kreme z zaščitnimi filtri. Dermatologi svetujejo, da za mlajše otroke izberete vodoodporne zaščitne kreme z mineralnimi filtri.

Meni