To so prednosti laserske operacije krčnih žil

Žilna kirurgija

4 min

Obolenja krčnih žil so med najpogostejšimi težavami v naši družbi. Kar 80 % zahodnega prebivalstva se v življenju sreča z njimi, od tega je 60 % žensk. Prvi znaki obolenja krčnih žil so razpredene mrežaste krvne žilice, ki napredujejo v varice. V kasnejših fazah krčne žile odebelijo, predvsem pa noge bolijo in zatekajo. Bolezenski znaki so najbolj neprijetni in izraziti v poletnih dneh.

Potek obolenja krčnih žil

Že pri zgodnejših znakih je priporočljivo obiskati specialista, ki se ukvarja z obolenji krčnih žil, in opraviti ultrazvočni pregled ter se držati priporočil, ki upočasnjujejo napredovanje bolezni. Pri vzdrževanju stanja pomagajo tudi enostavne vaje, ki si jih lahko ogledate v video posnetku. Vaje lahko opravljate stoje, sede ali leže; med čakanjem v vrsti, popoldanskim počitkom, pred spanjem ipd.

V naprednejših fazah obolenja, ko krčne žile že bolijo ali se v zadnjem stadiju bolezni pojavijo celo razjede, je operacija krčnih žil že nujna. Čakalne dobe za operacijo v javnem zdravstvenem sistemu so dolge, po podatkih NIJZ povprečno kar 390 dni. Marsikdo si zato želi, da bi neprijetne bolečine odpravil hitreje in se zato odloči za operacijo v zasebnem zdravstvenem sistemu, ki jo je mogoče opraviti tudi v Ambulanti ZDRAVJE v Ljubljani.

Laserska operacija krčnih žil EVLA

V Ambulanti ZDRAVJE opravljamo lasersko operacijo krčnih žil (EVLA) in flebektomijo v najsodobneje opremljeni kirurški sobi. Operacije krčnih žil v Ambulanti ZDRAVJE opravljajo zdravniki, specializirani za splošno kirurgijo, Tamara Klarić in Primož Praček.

Prednosti endovenske laserske operacije krčnih žil pred klasično stripping operacijo

Minimalno invazivno zdravljenje krčnih žil, kamor sodi tudi endovenska laserska ablacija (EVLA) pridobiva na pomenu zaradi manjše obremenitve za bolnika in zdravstveni sistem. Klasično zdravljenje krčnih žil (stripping) ima namreč nekatere neželene učinke, med katere uvrščamo: hematome, okužbe in okvare kožnih senzibilnih živcev kot tudi možne zaplete spinalne ali splošne anestezije. Poleg tega zahteva tako zdravljenje tudi hospitalizacijo in kar dolgo odsotnost z dela. S ciljem, da bi odpravili potrebo po anesteziji, hospitalizaciji in skrajšanju nezmožnosti za delo, so se razvile številne manj invazivne metode.

Stranke se za klasični stripping poseg nerade odločijo, ker se bojijo operacije v klasični operacijski dvorani, splošne ali spinalne anestezije in bivanja v bolnišnici. Sodobna minimalno invazivna endovenska laserska ablacija EVLA pa omogoči bolnikom ambulantno obravnavo v lokalni anesteziji in z zelo kratko odsotnostjo od dela.

Primerjava med laserskim in klasičnim operativnim zdravljenjem krčnih žil

Laserska operacija krčnih žil ima za bolnika več prednosti pred klasično operacijo. Poteka v lokalni anesteziji, poškodba tkiva je manjša, veliko manj je ponovitev. Uspešnost klasične operacije je cca. 60%, laserske operacije krčnih žil pa kar 97%. Bolnik lahko takoj po operaciji odide domov in okreva v domačem okolju.

Lasersko zdravljenje Operativno zdravljenje
AnestezijaLokalna, na mestu vboda se injicira lokalni anestetik.Injekcija v hrbtenični kanal, ob posebnih medicinskih indikacijah splošna anestezija (spanje).
Lokacija izvedbeAmbulantna operacijska sobaBolnišnična operacijska soba
Ležanje v bolnišniciNi potrebno bolnišnično zdravljenje in zdravstvena nega Potrebno je krajše bolnišnično zdravljenje in zdravstvena nega.Potrebno je krajše bolnišnično zdravljenje in zdravstvena nega.
Počivanje3 dni1 do 4 tedne
Potrebna bolniška odsotnost z dela1 do 2 tedna3 do 4 tedne
Nošenje kompresijskih nogavic oz. povijanje nog1 mesec3 do 6 mesecev

Pooperativno obdobje pri laserski operaciji krčnih žil

Pri laserskem zdravljenju krčnih žil EVLA se krčne žile zapre z delovanjem visoke temperature. Tako v žilah ni več pretoka. Takoj po operaciji pacient lahko oz. mora pričeti hoditi. Priporoča se vsaj 10-15 minut hoje neposredno po posegu. Hoditi je potrebno normalno, tako da se krčijo mišice v mečih. Prve tri dni po operaciji se je potrebno izogibati težjim opravilom, pri katerih je potrebno dolgo stati na mestu, dolgo sedeti ali biti izpostavljen vročini. Odsvetuje se tudi težja telesna vadba. Priporoča se lažje delo in športno aktivnost. Večkrat dnevno se priporoča do pol ure hoje. V kolikor ima stranka v službi težje delo ali pretežno sedeče ali stoječe delo, se priporoča en do dva tedna bolniškega staleža z namenom rednega izvajanja vsaj 5ih krajših sprehodov dnevno.

Kateri stranski učinki in zapleti lahko nastanejo po laserski operaciji krčnih žil

Tudi pri laserski operaciji krčnih žil EVLA lahko pride do stranskih učinkov. Večina jih je prehodnega značaja in izginejo v nekaj dneh. Po operaciji se lahko pojavijo modrice na koži, manjše otekline in občutek napetosti, ki izzvenijo praviloma v nekaj dneh.

Med posegom se zapre glavne debelne vene z laserjem, večje podkožne vene se odstrani skozi drobne luknjice, manjše pa ostanejo kot slepi rokavi. V njih se pretok krvi upočasni in kri se lahko strdi, na tem mestu lahko nastane hematom. To se občuti kot bolečo zatrdlino. Tak strdek ni nevaren, saj ne more nikamor odplavati in ni nevarnosti embolije. Običajno pomaga hlajenje, mazanje s heparinsko kremo in nošenje kompresijskih nogavic. Lahko pa se vzame tudi sredstva proti bolečinam in vnetju (Brufen, Naklofen, Nalgezin).

Redko se poškodujejo kožni živci, ki potekajo na mestih tesno ob veni, vendar je ta pojav pri laserskem zdravljenju veliko redkejši kot pri klasičnem operativnem zdravljenju krčnih žil. V tem primeru je lahko koža neobčutljiva na dotik (»gluha«) ali pa dotik tega predela povzroča zbadanje oz. preobčutljivost. To se dogodi pri okoli 5-10% bolnikov. Sčasoma postane to za pacienta nemoteče. Možne so tudi zatrdlinice oz. vozliči ali obarvanost, ki večinoma po določenem času izginejo.

Zelo redko se pojavi tvorba krvnih strdkov (tromboza) in posledično zapora ene od žil (embolija). Za preprečitev teh zapletov si je potrebno 7 dni po EVLA posegu aplicirati injekcije proti strjevanju krvi.

Nekaj tednov po posegu je v redkih primerih na stegnih ali goleni možno tipati zatrdlino, ki pa je na dotik boleča le nekaj dni po posegu. Kasneje je prisoten občutek kot da nekaj veže. Sčasoma se v podkožju zatipa samo še nekakšna tanka vrvica, ki v roku pol do enega leta izgine.

Kakšen uspeh zdravljenja se lahko pričakuje od laserske operacije krčnih žil?

Z operacijo se bo večina težav (težke noge, krče, otekanje, bolečine, …), ki jih je stranka imela, odpravi. Izboljša se tudi estetski videz noge. Morebitne preostale manjše metličaste in mrežaste vene se naknadno odstranijo s sklerozacijo ali povrhnjim laserjem.

Krčne žile se razvijejo zaradi slabosti vezivnega tkiva v venah in tega z laserjem ali operacijo ni možno popraviti. Zato ni izključeno, da se bodo tekom let znova pojavile krčne žile, običajno na drugem mestu. Včasih bo celo potrebno ponovno zdravljenje novonastale razširjene vene. To se po naših izkušnjah in po podatkih v literaturi dogaja v 10 do 40 odstotkih, in sicer v obdobju 7 do 10 let.

Kako poteka operacija in okrevanje, si oglejte v spodnji video vsebini:

Potek laserske operacije

Meni