Terapija s trombocitno plazmo (PRP) v ortopediji – najpogostejša vprašanja in odgovori

Terapija s trombocitno plazmo (PRP) postaja vse bolj priljubljena metoda zdravljenja v ortopediji. PRP terapija vključuje uporabo pacientove lastne krvi, iz katere se pridobi koncentrat trombocitov, ki vsebuje rastne faktorje. Ti faktorji lahko spodbudijo celjenje tkiv in regeneracijo, kar je posebej koristno pri zdravljenju poškodb mišic, kite in sklepov. Ker je PRP terapija relativno nova metoda, se številni pacienti srečujejo z vprašanji in nejasnostmi. V sodelovanju z Dr. Matejo Sirše, dr.med., specialistko ortopedske kirurgije smo poiskali odgovore na najpogostejša vprašanja o uporabi PRP terapije v ortopediji, da bi bolje razumeli njene prednosti, tveganja in učinkovitost.

Kaj pomeni kratica PRP?

Kratica PRP pomeni “Platelet-Rich Plasma“, kar v slovenščini pomeni “trombocitno bogata plazma“. Kratica PRP se uporablja tudi za terapijo s plazmo, ki je bogata s trombociti. 

Kje vse se uporablja terapija s trombocitno plazmo (PRP)?

PRP terapija se uporablja v ortopediji, predvsem pri začetnih degenerativnih boleznih kot je npr. obraba kolena, pri poškodovanem in obrabljenem hrustancu v kolenu, pri poškodovanih tetivah npr. tendinitis Ahilove tetive. Poleg tega se PRP uporablja v postopkih pomlajevanja obraza in vratu z lastno plazmo, za zdravljenje izpadanja las in v zobozdravstvu.

Kako poteka sam postopek terapije s PRP?

Najprej vam odvzamemo vzorec krvi, podobno, kot da bi vam odvzeli kri v laboratoriju. Kri nato s posebnim postopkom centrifugiramo, nato na obolelo mesto, denimo v koleno ali v tetivo apliciramo le trombocite z rastnimi faktorji, ki spodbujajo obnovo tkiva. Postopek je praviloma neboleč, čutite le lahen zbodljaj kože. Celoten postopek traja približno 20-30 minut. Takoj po postopku ste normalno mobilni in lahko odidete v službo. 

Na kaj moram biti pozoren po terapiji?

Po terapiji priporočamo, da naslednjih nekaj dni niste športno aktivni, saj s tem lahko zmanjšate učinek terapije. Trombociti namreč skozi naslednjih nekaj dni intenzivno sproščajo rastne faktorje, ki postopoma regenerirajo poškodovano tkivo in zmanjšajo vnetne procese. Učinek terapije bo v naslednjih dneh postopno naraščal, polni učinek bo viden čez nekaj tednov. Priporočamo kontrolo pri zdravniku čez dva tedna, kjer bosta skupaj ocenila učinek terapije in morebitno potrebo po nadaljnji terapiji. 

Koliko terapij je potrebnih? 

Število terapij je odvisno od pacienta do pacienta, glede na njegovo stanje, vendar pa lahko rečemo, da so običajno za pričakovano izboljšanje stanja potrebni dve do tri terapije. 

Ali je postopek boleč? Kdaj se lahko vrnem na delo in k športnim aktivnostim? 

Postopek je praviloma neboleč, čutite le lahen zbodljaj kože. Celoten postopek traja približno 20- 30 minut. Takoj po postopku ste normalno mobilni in lahko obremenite koleno. Od narave vašega dela in količine obremenitve je odvisno, kdaj se lahko vrnete na delo. Prva dva dni po terapiji svetujemo počitek z le lahnim gibanjem sklepa, nato pa se lahko vrnete k običajnim, zmernim obremenitvam. Tek in vadba z utežmi je ponovno priporočena štiri tedne po PRP terapiji. 

Katere so prednosti PRP terapije?

 • Možnost zdravljenja, ki ni invazivna in uporablja lastno kri pacienta za spodbujanje celjenja poškodovanih tkiv;
 • Aplikacija PRP je večinoma neboleča in jo lahko opravimo sede.
 • Že po dveh aplikacijah pride običajno do bistvenega izboljšanja težav, tudi dolgotrajnih.
 • Dokazano učinkovita terapija za zdravljenje različnih težav mišično-skeletnega sistema.
 • Uporaba PRP terapije lahko znatno zmanjša potrebo po operaciji.

Kako terapija s PRP pomaga pri obrabi sklepov, zlasti kolena?

 • Spodbuja celjenje: Koncentrirani trombociti v PRP vsebujejo rastne faktorje, ki spodbujajo proces celjenja in regeneracijo poškodovanih tkiv.
 • Zmanjšuje vnetje: PRP lahko zmanjša vnetje v sklepih, kar pripomore k zmanjšanju bolečin in izboljšanju funkcije.
 • Stimulira tvorbo hrustanca: Nekatere raziskave kažejo, da lahko PRP spodbuja tvorbo hrustanca ali upočasnjuje nadaljnje tanjšanje hrustanca v sklepih.
 • Izboljšuje gibljivost: Zmanjšanje bolečin in vnetja lahko pripomore k izboljšanju gibljivosti sklepa.

Kako terapija s PRP pomaga pri vnetju tetiv?

 • Pospeši celjenje: PRP vsebuje visoko koncentracijo rastnih faktorjev, ki so beljakovine, odgovorne za spodbujanje celjenja in regeneracije tkiv. Ti faktorji lahko pomagajo pospešiti proces celjenja tetiv.
 • Zmanjšuje vnetje: Vnetje tetiv je pogost del številnih poškodb tetiv. PRP ima protivnetne lastnosti, ki lahko pomagajo zmanjšati vnetje in pripomorejo k hitrejšemu okrevanju.
 • Spodbuja tvorbo kolagena: Tetive so sestavljene predvsem iz kolagena, beljakovine, ki daje tetivam trdnost in prožnost. PRP lahko spodbudi tvorbo kolagena, kar je ključno za obnovo in krepitev poškodovanih tetiv.
 • Povečuje lokalno oskrbo s krvjo: Injiciranje PRP v prizadeto območje lahko poveča lokalni pretok krvi. To lahko prinese več hranil in kisika v tkiva, kar spodbuja proces celjenja.

Pri vnetju katerih tetiv se uporablja PRP terapija?

Terapija s trombocitno plazmo (PRP) se lahko uporablja pri različnih vrstah vnetij tetiv, vključno s tendinitisi.  Najpogosteje se uporablja pri športnih poškodbah, kot so poškodbe Ahilove tetive, teniški komolec, epikondilitis in druge poškodbe tetiv.

Kako ugotovim ali je PRP terapija primerna zame?

Če razmišljate o terapiji s PRP, se posvetujte z zdravnikom. On vam bo lahko svetoval glede vašega specifičnega stanja, in skupaj boste lahko odločili, ali je to ustrezna možnost zdravljenja za vas. Pri bolečini v kolenu je na primer ključno razumeti, da obstaja več različnih vzrokov. Pomembno je razlikovati med različnimi vzroki bolečine, najsi bodo to obrabne spremembe kolena, poškodba, preobremenitveni sindromi, protin ali revmatološka obolenja. Vsaka od teh bolezni ima svoje značilnosti in različne načine zdravljenja. Postavitev pravilne diagnoze pa je ključnega pomena za učinkovito zdravljenje in obvladovanje bolečine.

Meni