Sodobno zdravljenje bolečin v sklepih s PRP (trombocitno plazmo)

Bolečine v sklepih in tetivah so pogost pojav med odraslo populacijo. Kadar bolečine vztrajajo, je potreben obisk osebnega zdravnika, ki bolnika lahko napoti k specialistu. Na podlagi pregleda, RTG slikanja in dodatnih diagnostičnih preiskav (MR, CT), se lahko ugotovi vzrok težav. Obraba sklepnega hrustanca je eden najpogostejših vzrokov za bolečino v sklepih v odrasli dobi. Če jo pravočasno diagnosticiramo, je možno proces obrabe upočasniti.

Sodobno zdravljenje obrabe sklepnega hrustanca

Obraba sklepnega hrustanca napreduje počasi. V zgodnejši fazi je možno zdravljenje, ki ni usmerjeno le v zmanjšanje simptomov (bolečine) z zdravili, temveč je zdravljenje usmerjeno v regenerativne procese in zmanjševanja vnetnih mehanizmov, ki so prisotni pri obrabi. Sodobne oblike zdravljenja vplivajo tudi na potek bolezni, proces obrabe upočasnijo, v nekaterih primerih tudi preprečijo končno stopnjo obrabe sklepa, ki zahteva vstavitev umetnega sklepa.

Zdravljenje obrabljenih sklepov s PRP (trombocitno plazmo)

Sodobna oblika zdravljenja, ki jo v ambulanti Zdravje opravljajo specialisti dr. Mateja Sirše, dr. med. specialistka ortopedske kirurgije, mag. travmat. Iztok Pilih, dr. med., specialist kirurgije in dr. Bogdan Ambrožič, dr. med., specialist ortoped, je zdravljenje s plazmo, bogato s trombociti (PRP). Injiciranje plazme bogate s trombociti se izvaja predvsem pri:

  • Začetnih degenerativnih obrabah sklepov (koleno, gleženj, rama),
  • degenerativnih poškodbah meniskusa,
  • poškodbah hrustanca,
  • začetnih obrabah sklepov, kjer še ne želite ali niste primeren kandidat za operacijo,
  • poškodovanih, natrganih ali vnetih tetivah na različnih delih telesa (tendinitisu Ahilove tetive, rotatorne manšete, tetive kvadricepsa ali patelarnega ligamenta)
  • epikondilitisu komolca (t.i. teniški ali golfistični komolec),
  • plantarnem fascitisu (okvari podplatne vezivne plošče) in
  • stanjih, ki ne odreagirajo na fizioterapijo.

PRP (angl. Platelet Rich Plasma) je terapija s plazmo, bogato s trombociti. Pri tem PRP (angl. Platelet Rich Plasma) je terapija s plazmo, bogato s trombociti. Pri tem se odvzame majhen vzorec bolnikove krvi, kjer se nato v centrifugi loči trombocite od rdečih in belih krvnih celic. Trombociti so sicer najbolj znani po svoji funkciji strjevanja krvi, to je nastanku krvnega strdka, ki preprečuje krvavitev. Vendar pa so trombociti veliko pomembnejši kot to, saj so ključni dejavnik pri zdravljenju poškodb. Trombociti namreč izločajo rastne in druge faktorje za regeneracijo poškodovanega tkiva. Prvi naravni odziv telesa na poškodbo tkiva je dostava trombocitov na to področje. Trombociti sprožijo popravilo in pritegnejo matične celice na poškodovano mesto. Injiciranje koncentriranih trombocitov v poškodovane vezi, tetive in sklepe spodbuja naravni proces popravila oz. regeneracije teh tkiv.

Da bi optimizirali proces zdravljenja, morajo biti trombociti koncentrirani in ločeni od rdečih krvnih celic. Cilj PRP terapije je povečati število trombocitov in minimizirati število rdečih krvnih celic v raztopini (krvni plazmi), ki se injicira na poškodovano ali boleče območje.

Ker je v naši krvi le 1% trombocitov, je le te potrebno najprej »koncentrirati«, kar napravimo s pomočjo posebnih epruvet in centrifuge. Ta odvzeto kri loči na plazmo, bogati s trombociti, in del z drugimi celicami (rdeče in bele krvne celice), ki ga zavržemo. Različni sistemi na tržišču različno učinkovito skoncentrirajo trombocite. Pomembno je, da je koncentracija trombocitov čim višja, saj se s tem sprošča tudi več rastnih faktorjev, s čimer dosežemo boljši učinek zdravljenja. se odvzame

Meni