Sodobno zdravljenje bolečin v sklepih s trombocitno plazmo

Bolečine v sklepih in tetivah so pogost pojav med odraslo populacijo. Kadar bolečine vztrajajo, je potreben obisk osebnega zdravnika, ki bolnika lahko napoti k specialistu. Na podlagi pregleda, RTG slikanja in dodatnih diagnostičnih preiskav (MR, CT), se lahko ugotovi vzrok težav. Obraba sklepnega hrustanca je eden najpogostejših vzrokov za bolečino v sklepih v odrasli dobi. Če jo pravočasno diagnosticiramo, je možno proces obrabe upočasniti.

Sodobno zdravljenje obrabe sklepnega hrustanca

Obraba sklepnega hrustanca napreduje počasi. V zgodnejši fazi je možno zdravljenje, ki ni usmerjeno le v zmanjšanje simptomov (bolečine) z zdravili, temveč je zdravljenje usmerjeno v regenerativne procese in zmanjševanja vnetnih mehanizmov, ki so prisotni pri obrabi. Sodobne oblike zdravljenja vplivajo tudi na potek bolezni, proces obrabe upočasnijo, v nekaterih primerih tudi preprečijo končno stopnjo obrabe sklepa, ki zahteva vstavitev umetnega sklepa.

Zdravljenje obrabljenih sklepov s trombocitno plazmo

Sodobna oblika zdravljenja, ki jo v ambulanti Zdravje opravljata specialista mag. travmat. Iztok Pilih, dr. med., specialist kirurgije in dr. Bogdan Ambrožič, dr. med., specialist ortoped, je zdravljenje s plazmo, bogato s trombociti (PRP). Injiciranje plazme bogate s trombociti se izvaja predvsem pri:

  • začetnih obrabah sklepov (kolena, gleženj, rama),
  • tendinitisu rotatorne manšete,
  • tendinopatiji Ahilove tetive, tetive kvadricepsa ali patelarnega ligamenta (bolečine ali poškodbe obojega),
  • epikondilitisu komolca (t.i. teniški ali golfistični komolec),
  • plantarnem fascitisu (okvari podplatne vezivne plošče) in
  • drugih poškodbah ali okvarah mišic in ligamentov.

Trombocitna plazma je plazma bogata s trombociti (Platelet Rich Plasma oz PRP).PRP je pripravek iz krvi pacienta, pri katerem se s posebnim postopkom centrifugiranja odstranijo bela in rdeča krvna telesca. Tako se dobi raztopino najmanjših krvnih telesc – krvnih ploščič ali trombocitov. Trombociti vsebujejo številne dejavnike (faktorje), ki imajo regenerativno in protivnetno delovanje. Regenerativno delovanje pomeni, da stimulirajo procese popravljanja in obnove tkiv. Protivnetno delovanje pomeni, da zmanjšujejo vnetje in s tem tudi vnetne znake: bolečino, oteklino, rdečino, toploto in moteno funkcijo.

 

Kako poteka zdravljenje s trombocitno plazmo?

Bolniku se odvzame epruveta venozne krvi, ki se nato v posebni aparaturi centrifugira. S tem se koncentrirana krvna plazma s trombociti (krvne ploščice) loči od ostalih celic. Patentiran separacijski gel švicarskega proizvajalca RegenLab omogoča hitro pripravo trombocitne plazme z optimalno koncentracijo nepoškodovanih trombocitov. Tako pridobljeni pripravek zdravnik specialist vbrizga v sklep ali pa pod ultrazvočno kontrolo vbrizga v predel mehkih tkiv, ki se zdravi. Trombociti v tkivu sproščajo številne rastne faktorje, ki zmanjšajo bolečino in sprožijo in pospešijo obnovitvene in protivnetne procese. Vbrizganje trombocitne plazme se opravlja ambulantno, anestezija ni potrebna. Postopek traja 30 minut. Večinoma se opravijo tri terapije v razmaku štirinajstih dni. Po terapijah lahko bolnik izvaja normalne dnevne in športne aktivnosti, med zdravljenjem pa ne sme jemati nesteroidnih antirevmatikov ali kortikosteroidov. Pri zdravljenju obrabe sklepov obstaja tudi možnost kombinacije preparata s hialuronsko kislino.

100 EUR popusta za člane Generali Programa prednosti ZAME

Člani Generali Programa prednosti ZAME lahko koristite posebno ugodnost. V naši ambulanti vam nudimo 100 EUR popusta na storitev zdravljenja s trombocitno plazmo PRP. Članstvo v programu je brezplačno, več o prijavi in akciji pa si lahko preberete na povezavi https://www.generali-zame.si/ugodnosti/-/ugodnost/549.

Sorodne vsebine

Mitja Benedičič

Mitja Benedičič

>>Dober dan v ambulanti pomeni občutek, da s svojim znanjem pripomoreš k izboljšanju zdravstvene obravnave bolnika.
< 1 min
PREBERITE VEČ

Preventivni ortopedski pregled

je ambulantni pregled mišično skeletnega sistema in vezivnega tkiva, ki ga izvaja zdravnik, specializiran za področje fizikalne in rehabilitacijske medicine,…
< 1 min
PREBERITE VEČ
Meni