Sodobno zdravljenje bolečin v sklepih s trombocitno plazmo

Ortopedija

2 min

Bolečine v sklepih in tetivah so pogost pojav med odraslo populacijo. Kadar bolečine vztrajajo, je potreben obisk osebnega zdravnika, ki bolnika lahko napoti k specialistu. Na podlagi pregleda, RTG slikanja in dodatnih diagnostičnih preiskav (MR, CT), se lahko ugotovi vzrok težav. Obraba sklepnega hrustanca je eden najpogostejših vzrokov za bolečino v sklepih v odrasli dobi. Če jo pravočasno diagnosticiramo, je možno proces obrabe upočasniti.

Sodobno zdravljenje obrabe sklepnega hrustanca

Obraba sklepnega hrustanca napreduje počasi. V zgodnejši fazi je možno zdravljenje, ki ni usmerjeno le v zmanjšanje simptomov (bolečine) z zdravili, temveč je zdravljenje usmerjeno v regenerativne procese in zmanjševanja vnetnih mehanizmov, ki so prisotni pri obrabi. Sodobne oblike zdravljenja vplivajo tudi na potek bolezni, proces obrabe upočasnijo, v nekaterih primerih tudi preprečijo končno stopnjo obrabe sklepa, ki zahteva vstavitev umetnega sklepa.

Zdravljenje obrabljenih sklepov s trombocitno plazmo

Sodobna oblika zdravljenja, ki jo v ambulanti Zdravje opravljata specialista mag. travmat. Iztok Pilih, dr. med., specialist kirurgije in dr. Bogdan Ambrožič, dr. med., specialist ortoped, je zdravljenje s plazmo, bogato s trombociti (PRP). Injiciranje plazme bogate s trombociti se izvaja predvsem pri:

  • začetnih obrabah sklepov (kolena, gleženj, rama),
  • tendinitisu rotatorne manšete,
  • tendinopatiji Ahilove tetive, tetive kvadricepsa ali patelarnega ligamenta (bolečine ali poškodbe obojega),
  • epikondilitisu komolca (t.i. teniški ali golfistični komolec),
  • plantarnem fascitisu (okvari podplatne vezivne plošče) in
  • drugih poškodbah ali okvarah mišic in ligamentov.

Kako poteka zdravljenje s trombocitno plazmo?

Bolniku se odvzame epruveta venozne krvi, ki se nato v posebni aparaturi centrifugira. S tem se koncentrirana krvna plazma s trombociti (krvne ploščice) loči od ostalih celic. Patentiran separacijski gel švicarskega proizvajalca RegenLab omogoča hitro pripravo trombocitne plazme z optimalno koncentracijo nepoškodovanih trombocitov. Tako pridobljeni pripravek zdravnik specialist vbrizga v sklep ali pa pod ultrazvočno kontrolo vbrizga v predel mehkih tkiv, ki se zdravi. Trombociti v tkivu sproščajo številne rastne faktorje, ki zmanjšajo bolečino in sprožijo in pospešijo obnovitvene in protivnetne procese. Vbrizganje trombocitne plazme se opravlja ambulantno, anestezija ni potrebna. Večinoma se opravijo tri terapije v razmaku štirinajstih dni. Po terapijah lahko bolnik izvaja normalne dnevne in športne aktivnosti, med zdravljenjem pa ne sme jemati nesteroidnih antirevmatikov ali kortikosteroidov.

Sorodne vsebine

Meni