So kozmetični izdelki škodljivi ali koristni?

Raba kozmetičnih izdelkov je v današnji družbi nekaj vsakdanjega. Uporabljamo jih tako za nego in umivanje, kot tudi za lepoto in estetiko. Ana Slana, dr. med., spec. dermatovenerologije je z nami delila nekaj nasvetov, kako izbrati primerno kozmetiko za našo kožo ter kdaj zavreči tisto, ki nam škoduje.

Kako izbirati kozmetične izdelke?

Na splošno se izraz kozmetika uporablja za opis snovi, ki vzdržujejo ali izboljšajo videz in stanje naše kože. Posledično kozmetično nego potrebujemo vsi, dermatologi pa priporočajo predvsem medicinsko kozmetiko, ki jo lahko kupimo v lekarnah.

Tamara Levičnik nam je zaupala: »Ko se opečete, na koži ostane ranica, ki potrebuje nego; če si želite, da bi vaše oči izgledale večje, potrebujete ličila. Opisana stanja potrebujejo različne izdelke. Če imate po drugi strani težjo obliko vnetja kože, kjer se praskate ”do krvi’, potrebujete lokalno dermatološko terapijo. Sicer si pri ostalih blagih oblikah lahko pomagate z medicinsko kremo, ki jo bo svetoval farmacevt.«

Prav tako poudarja, da slabe kozmetike v bistvu ni, dokler nam ta pomaga pri vzdrževanju zdrave kože ali nam pomaga pri odpravljanju težav s kožo. Ta vključuje tudi naravno kozmetiko, ki je v zadnjih letih v porastu. Težave se pojavijo, ko uporabljamo napačno kozmetiko za svoj tip kože: »Večinoma je kozmetika namenjena zdravi koži, na trgu pa so tudi specializirane linije za nego suhe in občutljive kože, mastne kože, kože, nagnjene k rdečici, seboroičnemu dermatitisu ipd.,« razloži Levičnikova.

Kaj slabo vpliva na naše kozmetične izdelke?

Kozmetični izdelki večinoma slabo prenašajo visoke temperature in izpostavljenost močni svetlobi, saj se začnejo določene kemijske sestavine kozmetike na soncu in toploti razgrajati ali spreminjati. Takšni izdelki so pokvarjeni, saj se poleg uničene formulacije v njih nabirajo bakterije.

»Prav takšni izdelki lahko povzročijo okužbe. Kozmetika najdlje preživi na temperaturi od 0 do 23 stopinj Celzija, v temnem in suhem prostoru, priporočljivo je, da jo hranimo v kopalnici. Če se je v izdelku začela izločati določena komponenta, je začel dobivati čudne vonjave ali se je spremenila barva, je možno, da je pokvarjen,« pojasni Levičnikova.

Kako negujemo poškodovano kožo?

Poškodovana koža zahteva popolnoma drugačno oskrbo od zdrave kože. Ko je koža poškodovana, je lahko propustnost skoznjo povečana, kar pomeni, da lahko poleg preveč agresivnih kozmetičnih izdelkov hitreje vnašamo tudi bakterije, ki koži škodujejo.

Vsak pacient s težavno ali poškodovano kožo potrebuje posebno in skrbno načrtovano nego. Dermatolog nam lahko po opravljenem pogovoru in pregledu svetuje, katere izdelke naj uporabljamo, katere naj zavržemo in katerim situacijam naj se izogibamo. »Dobro počutje v lastni koži je osnovna skrb vsakega dermatologa,« zaključi Tamara Levičnik.

Meni