S sodelovanjem fizioterapevtov, psihoterapevtov in drugih specialistov do izboljšave psiho-fizičnega počutja

Arhiv

2 min

Preberite, kako v ambulanti Zdravje rešujejo težave bolnikov, pri katerih vzrok bolečine ni samo fizične narave.

Posledice stresa se kažejo na fizičnem in psihičnem počutju

Postopek obravnave pri fiziatru ni vedno omejen le na poškodbe mišic, tetiv in sklepov. Fiziatri pri svojem delu opažajo, da so pacienti pogosto izčrpani, preutrujeni od napornega vsakdana, zaradi stresa in predolgih delavnikov pa se sčasoma pojavijo težave tudi na telesu in drži. S fizioterapevtskimi in masažnimi tehnikami in prijemi se lahko vpliva na fizično stanje posameznika, obenem pa dražljaji v telesu sprožijo tudi procese, ki na psihološkem nivoju omogočijo izboljšanje razpoloženja, višji nivo tolerance do bolečine, učinkovitejši počitek in mirnejši spanec. 

Fizioterapevtska obravnava je v večini primerov del sklenjenega kroga storitev, ki jih stranke potrebujejo tekom rehabilitacije. Po specialističnem pregledu pri zdravniku jih obravnavajo fizioterapevti, ki z delom nadaljujejo do ponovnega povratka v normalno gibanje. Kadar so težave omejene samo na mišično-skeletni sistem, v tem času nastopi še prilagojena vodena vadba, ki jo predstavijo kineziologi. Če ugotovimo, da so težave psihosomatske, se vključijo tudi psihoterapevti s psihosocialnim svetovanjem.

Celostna obravnava bolnika s fizičnimi in psihološkimi težavami

53-letna Jožica* je prišla na obravnavo v ambulanto Zdravje, ker je imela že več let težave zaradi bolečin in parestezij, ki so se ji selile po telesu, v pogovoru pa je psihoterapevtu zaupala, da se sooča tudi s težavami, kot so upad volje, zaskrbljenost v zvezi s svojo prihodnostjo, motnje spanja, labilno razpoloženje, napetost, utrujenost, nemir, nesamozavest, glavoboli, stiskanje v prsih, vrtoglavice, občasni izpuščaj, socialni umik, občutki krivde in sramu, zmanjšanje delazmožnosti idr. S sabo je prinesla izvide splošne zdravnice (predlog za invalidsko oceno) in številnih specialistov, ki so jo v preteklosti že pregledali ter podali svoje diagnoze in predloge za izboljšanje stanj.

Mag. Miran Možina, dr. med., psihiater in psihoterapevt, na primeru gospe Jožice ponazori potek obravnave bolnika, ki se v ambulanti Zdravje razlikuje od javno dostopnega zdravstvenega sistema: »Primer kaže na eno največjih hib sistemov zdravstvenega varstva v razvitih državah – fragmentirano obravnavo bolnika. Nihče od specialistov gospe Jožice ni obravnaval kot celote, temveč le en del nje; hrbtenico, sklepe, kožo, srce, možgane, psiho … Vsak od specialistov ji je skušal tudi pomagati s svojimi ozko usmerjenimi napotki, vendar je gospa Jožica ob tem postajala še bolj zmedena. V ambulanti Zdravje pa bolniku nudimo pomoč, ki vse te razdrobljene dele skuša povezati v celostno obravnavo. Človeka obravnavamo kot enkratno osebo in mu pomagamo okrepiti samozavest ter zaupanje vase. To dosežemo tudi preko interdisciplinarnih specialističnih timov, ki delujejo povezano in v korist pacienta, tako smo tudi pri gospe Jožici dosegli izboljšanje njenega počutja in bolj optimističen pogled na prihodnost.«

Kako vam lahko pomagamo

Se soočate s podobnimi težavami kot gospa Jožica? Pišite ali pokličite v ambulanto Zdravje AS in se naročite na obravnavo.

*Ime je zaradi varovanja osebnih podatkov spremenjeno. Primer temelji na resničnih dogodkih in je namenjen prikazu celostne obravnave bolnika v ambulanti Zdravje.

Meni