Vnetje Ahilove tetive pri rekreativnemu tekaču

Tek postaja vse bolj priljubljena oblika rekreacije, tako med mladimi kot med starejšimi, kar se v Sloveniji opazi v porastu raznoraznih tekaških prireditev in skupin, ki vadbo prijetno povežejo z druženjem. Vaditi v družbi prijateljev ali znancev marsikomu olajša napor in nudi potrebno spodbudo. V kakršnikoli obliki pa je tek odličen način, da si prevetrite misli in se znebite stresa.

Vsaka oblika športa ali rekreacije je povezana z določenim tveganjem poškodb in tek seveda ni izjema. Z vadbo je priporočeno začeti postopoma in brez pretiravanja, predvsem v spomladanskem času, če ste bili pozimi manj aktivni. Poslušati je treba svoje telo, ki nas samo opozori na prekomerno aktivnost. Zmernost je vedno pravi recept, če se želite izogniti preobremenitvam, ravno te namreč vodijo do poškodb.

Pogoste tekaške poškodbe

Tek je bistveno drugačen način gibanja od hoje in obremenitev vaših sklepov in okončin je pri teku približno trikrat večja kot pri hoji. Zaradi specifične mehanike in ponavljajočih gibov se pri teku pojavlja nekaj tipičnih poškodb, ki variirajo od bolj do manj resnih in imajo različno dolgo dobo rehabilitacije. Najbolj pogosta poškodba je tekaško koleno, redna so vnetja pokostnice, poškodbe nohtov, žulji, zvini in stresne frakture kosti. Zelo pogosta in nadležna poškodba pri teku je tudi vnetje Ahilove tetive, s katerim se je soočil tudi rekreativni tekač Andrej.

Andrej, 43 let, rekreativen tekač

Andrej je prišel na pregled zaradi trimesečnih bolečin v področju desne petnice. Gospod je bil rekreativen tekač in je v zadnjih mesecih stopnjeval frekvenco tekov. Razložil je, da je pri skoku močneje dostopil na peto, ki ga je nekaj časa bolela, nato pa so se pojavile bolečine v tetivi. Bolečino je čutil približno tri centimetre nad narastiščem tetive, intenzivnejša je bila zjutraj, ko je opažal, da pri prvih korakih šepa. Sama bolečina ni bila vezana na obremenitve. Počep mu je izzval napetost v področju tetive, sicer brez bolečin, dvig na prste obeh nog in ene noge je izvedel z bolečino, zmogel pa je izvesti več dvigov.

Ultrazvočni pregled Ahilove tetive je pokazal, da gre za vnetne spremembe na peritendineumu – vlaknatem tkivu, ki prekriva površje kite, ter tudi tudi strukturne tendinozne spremembe Ahilove tetive z vretenasto zadebelitvijo tetive. 

Ortoped po opravljenem pregledu svetuje konzervativno zdravljenje s fizioterapijo

Bogdan Ambrožič, ortoped v ambulanti Zdravje in MOJ SPECIALIST 2019: »Ahilova tetiva je pomembna struktura spodnje okončine. Povezuje dvoglavo mišico in pod njo ležečo globoko mečno mišico na zadnji strani goleni in se pahljačasto pripenja na petnico. Ahilova tetiva preko krčenja mišice povzroča premikanje gležnja in stopala ter blaži sile, ki se proizvajajo pri krčenju stopala proti uporu. Do vnetja prihaja zaradi različnih razlogov, kot na primer zakrčene mišice, prehitrega povečanja količine in intenzivnosti treninga, zvračanja stopala navznoter itd. Vnetje prepoznamo po ostri, zbadajoči bolečini, ki je najmočnejša zjutraj, ko vstanemo. Po nekaj korakih, ko se tetiva ogreje, pa se bolečina zmanjša.«

Potrebno je vedeti, da zaradi slabše prekrvavitve celjenje kit traja dlje časa kot celjenje mišic. Dolg počitek zato ni najboljši način za rehabilitacijo Ahilove tetive, temveč je potrebna tudi nadzorovana aktivnost za boljšo prekrvavitev in krepitev trdnosti. Fizioterapevti priporočajo ekscentrične vaje, kar pomeni izvajanje giba v smeri raztezanja mišice.

Poleg kliničnega pregleda in ultrazvočne preiskave v določenih primerih opravimo tudi preiskavo z magnetno resonanco (MR), ki natančneje pokaže strukturne spremembe tetive in tudi kostne petnice.

Kako varno preteči sezono

Na stanje Ahilove tetive seveda pomembno vpliva tudi sama tehnika teka kot tudi primerna obutev ter redno izvajanje razteznih vaj za Ahilovo tetivo in stegenske mišice. Pravilna tehnika in ustrezni tekaški čevlji zmanjšajo zvračanje stopala, kar pomeni manj neposredne obremenitve na Ahilovo tetivo. Dobra obutev je pomembna tudi za plantarno fascijo – tetivo stopalnega loka, ki se razteza od pete vse do prstov in zagotavlja obliko stopala. Težave s plantarno fascijo zmanjšajo prožnost stopala, kar pri aktivnosti pomeni večjo obremenitev na Ahilovo tetivo.

Možnost zdravljenja s trombocitno plazmo

V Andrejevem primeru, bi lahko prišlo v poštev tudi zdravljenje z aktivirano trombocitno plazmo (PRP). Zdravljenje poteka tako, da bolniku odvzamemo epruveto venozne krvi, ki se nato v posebni aparaturi centrifugira. Na tak način se loči koncentrirana krvna plazma s trombociti (krvne ploščice) od ostalih celic. Trombocitno plazmo nato specialist ortoped vbrizga v predel, ki ga želimo zdraviti. Vbrizganje se opravi tudi pod kontrolo ultrazvočne (UZ) sonde. Trombociti se v tkivu aktivirajo in sproščajo številne rastne faktorje, ki sprožijo in pospešijo regenerativne in reparativne procese. Poseg se opravi ambulantno in ni boleč. Pri infiltraciji lokalna anestezija običajno ni potrebna. Običajno so potrebne tri aplikacije PRP v razmiku 2 do 4 tedne med infiltracijami. Po aplikacijah lahko pacient izvaja normalne dnevne aktivnosti in zmerne športne aktivnosti, med zdravljenjem pa ne sme prejemati nesteroidnih antirevmatikov ali kortikosteroidov. Običajno je učinek zdravljenja viden po treh mesecih od zadnje infiltracije, prav tako je vrnitev k športnim aktivnostim odvisna od stopnje poškodbe Ahilove tetive, ki jo je pacient imel. 

 

Primer je resničen, podrobnosti so zaradi varovanja osebnih podatkov spremenjene.

Meni