Preventiva in kurativa pri poškodbah kolena

Koleno sodi med velike sklepe in nosi največje obremenitve. Zaradi teh obremenitev je, poleg gležnja, najpogosteje poškodovan sklep v našem telesu. Preberite vse o zdravljenju težav s koleni v pogovoru s travmatologom mag. Iztokom Pilihom.

Kako je kolenski sklep sestavljen in kako deluje?

Travmatolog mag. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg pojasni: “Kosti kolenskega sklepa so obdane s sklepnim hrustancem, ki deluje kot gladka elastična obloga. V njem se nahajata dve hrustančno vezivni ploščici (meniskusa) in vezi, ki vzdržujejo pravilen položaj kosti. Pogačica pa omogoča gladko drsenje kite štiriglavne stegenske mišice po prednji površini končnega dela stegnenice.” Gibanje kolenskega sklepa je definirano kot zapleteno, saj ima ta sklep veliko število sestavnih delov in zajema tako drstno kot vrteče se gibanje.

Kakšne so lahko poškodbe kolena?

Kolenski sklep lahko poškodujemo takrat, ko nanj deluje enkratna velika sila ali večkratna manjša sila. V prvi skupini so najpogostejše poškodbe meniskusov, sklepnega hrustanca in vezi, pa tudi zlomi. Ko gre za večkratne manjše sile, pa so najpogostejše okvare sklepnega hrustanca, katerih napredovana stanja imenujemo obraba ali artroza. Takšna obolenja kolena so lahko tudi prirojena.

Znaki poškodbe ali okvare so najpogosteje vnetni. Pacienti čutijo rahlo ali močno bolečino, koleno je vidno oteklo, včasih rdeče ali toplejše od ostalih delov telesa. Zaradi poškodbe ali okvare je običajno gibanje kolenskega sklepa omejeno ali moteno.

Kako zdravimo kolenske poškodbe?

V primeru težav s kolenskimi sklepi, je potreben specialistični pregled pri specialistu ortopedije. Pregled poteka tako, da ortoped na podlagi izvidov in pogovora določi anamnezo, s kliničnim pregledom pa ugotovi, katere specifične težave nas pestijo. Po potrebi lahko opravimo tudi dodatne preiskave, kot so različni tipi slikovne diagnostike (rentgen, magnetna resonanca ali računalniška tomografija – CT), ultrazvočni pregled in laboratorijske preiskave.

Glede na stopnjo in obseg kolenske poškodbe nam specialisti ortopedi lahko predpišejo različne možnosti zdravljenja. “Večino poškodb, ki so blažje oblike ali v začetni fazi, lahko zdravimo brez operacije. Specialisti ortopedi običajno predpišemo fizioterapijo, lahko pa tudi različne injekcije. Pri slednjih se najpogosteje uporablja plazma, bogata s trombociti, in hialuronska kislina, redkeje pa tudi matične celice,” pove Pilih.

Pri večjih in bolj obsežnih kolenskih poškodbah pa se ortopedi odločijo za operativno zdravljenje, najpogosteje so posegi artroskopski. Slednji imajo to prednost, da jih ortopedi izvajajo skozi majhne reze v tkivo, pri katerih uporabljajo majhne instrumente in videokamere. Na tak način zmanjšajo invazivnost posega in občutno skrajšajo rehabilitacijsko dobo po operaciji. “Pri različnih oblikah obrabe ali artroze kolenskega sklepa je pogosto potrebna namestitev delnih ali popolnih kolenskih protez. Te so sestavljene iz kovinskih prevlek in plastičnih vložkov, ki nadomeščajo meniskuse,” zaključi Pilih.

Meni