Poznate razliko med manualno terapijo in ročno masažo?

Arhiv

2 min

Ko si zaželimo malce razvajanja in sproščanja napetih, »zategnjenih« mišic, ponavadi pomislimo na masažo, kadar imamo dlje časa trajajoče težave z bolečinami v križu nam je morda že bliže fizioterapevtska obravnava. Vse večkrat pa se nam med iskalne zadetke pri iskanju pravega izvajalca prikrade »manualna terapija«. Za kaj gre?

Sta manualna terapija in masaža pravzaprav eno in isto?

Manualna terapija in masaža imata veliko skupnega in hkrati se zelo razlikujeta. Masaža se izvaja z rokami ali v določenih primerih s pripomočki, manualna terapija pa izključno z rokami, saj je izraz manualna izpeljanka iz latinskega izraza za roko – manus. Razlika je tudi v učinkovitosti. Maser se osredotoča na mehkotkivne strukture, sprostitev katerih lahko vpliva tudi na gibanje sklepov. Ločimo različne vrste masaž, od tistih zelo nežnih do zelo močnih, bolečih.

Manualna terapija je zelo kompleksna saj se poleg mehkega tkiva, ukvarja tudi s sklepnimi težavami. Gre za holističen, celosten pristop, ki je usmerjen tudi preventivno. Uporabljajo se specialni prijemi za zmanjšanje bolečine, izboljšanje gibljivosti in fleksibilnosti z namenom izboljšanja kakovosti življenja posameznika. Manualna terapija je statistično dokazano bolj uspešna od masaže, kar pa je odvisno tudi od terapevta-maserja, ki to metodo izvaja. Lahko je popolnoma neboleča ali boleča do meje, ko se pacient še počuti udobno in sproščeno.

Obstaja med manualnim terapevtom in maserjem tudi formalna razlika?

Maser je poklic, ki je v Sloveniji urejen z nacionalno poklicno kvalifikacijo (NPK). Izpit za pridobitev se opravlja pred državno komisijo. Pogoji za opravljanje NPK so starost 18 let, opravljeni izpiti iz medicinskih vsebin (osnove anatomije in fiziologije, komunikacija, zdravstvena vzgoja, higiena) in znanje zahtevane masažne tehnike (npr. za klasično masažo se opravljajo 45 urni tečaji). Manualno terapijo pa opravlja diplomirani fizioterapevt, ki je uspešno zaključil visokošolski strokovni program prve stopnje Fizioterapija (3 leta) in opravil strokovni izpit.

Kdaj je manualna terapija prava odločitev?

Za manualno terapijo se odločamo, kadar imamo težave s mišično sklepnim sistemom, kot so na primer bolečine v hrbtenici, težave z glavoboli, težave po poškodbah kolen, gležnjev itn. Najpomembnejše je zmanjšati simptome in poiskati vzrok za nastanek simptomov.

Enkrat mesečno k frizerju in fizioterapevtu

Prvi poskrbi, da so dame in gospodje urejenega videza, drugi, da se tudi navznoter počutijo odlično. Fizioterapevti zato priporočajo, naj vam ne bo odveč mesečni strošek za obisk kakovostne manualne terapije, s katero boste poskrbeli za svoje zdravje, odpravili morebitne bolečine v mišično-skeletnem sistemu ali preprečili njihov nastanek.

Meni