Pomoč športnikom pri načrtovanju učinkovitejšega treninga, pri preobremenitvah in po poškodbi

Arhiv

3 min

TMG meritve so priročen in merljiv način za pridobivanje informacij o tem, ali športnik trenira v pravi smeri. V kombinaciji s fizioterapevtskim pregledom lahko preventivno in kurativno pomaga pri bolečinah v sklepih ali mišicah, še posebej pri preobremenitvah ali po poškodbi. Način testiranja je varen in se lahko uporablja takoj po operaciji ali poškodbi.

Človeško mišičje je sestavljeno iz več posameznih mišičnih skupin. Za doseganje optimalne fizične pripravljenosti in želenih rezultatov je pomembno, da so mišice hitre in simetrično razvite. V nasprotnem primeru si lahko pomagamo z vajami za okrepitev mišic, vendar moramo pred tem ugotoviti, katerim mišicam se bomo morali dodatno posvetiti. To lahko ugotovimo z opravljanjem TMG meritev.

Metoda TMG

Metoda tenziomiografije (TMG) je diagnostično orodje za ugotavljanje kontraktilnih lastnosti mišic in njihovo spreminjanje skozi čas ter simetrije oz. asimetrije med mišicami in sklepi. Iz pridobljenih podatkov se nato oceni posameznikova mišično stanje. Natančne meritve lastnosti mišic, ki jih pridobimo s TMG meritvami, športnikom priskrbijo podlago za oblikovanje treningov, ki so osredotočeni predvsem na počasnejše, slabše ali nesimetrično razvite mišice.

Metoda je primerna za vse, ki se ukvarjajo s športom

Izvajanje TMG meritev je primerno tako za profesionalne kot rekreativne športnike. TMG diagnostika je koristna:

  • za optimizacijo treninga,
  • preprečitev poškodbe in
  • rehabilitacijo poškodbe.

Profesionalnim športnikom nudi informacije o trenutnem mišičnem stanju in možnostih izboljšave. Merjenje pa je priporočljivo tudi za rekreativce, ki si želijo boljših športnih rezultatov ali bolj nadzorovan proces treninga.

Preprosta in neboleča preiskava

Trener Grega Ivanšek, ki meritve izvaja v Središču Vitalis, je predstavil poseg: »Senzor za premik postavimo na kožo nad mišico, ki je umetno spodbujena z elektrodami. Senzor izmeri premik in pridobi časovno omejene značilnosti posamezne mišice. Dinamični odziv senzorja se meri v milisekundah, kar omogoča, da razlikujemo med hitrimi in počasnimi mišičnimi vlakni.«

Rezultati senzorjev so prikazani na monitorju v realnem času v obliki krivulj. Vse pridobljene podatke strankam na razumljiv razloži strokovnjak, ki opravlja meritve.

Primer TMG meritev, opravljenih v Središču Vitalis

Mama 15-letne plavalke Veronike: »Veronika je v ambulanti Zdravje opravila ciklus fizioterapevtskih obravnav zaradi bolečine v ledvenem delu hrbtenice in v kolenih. Med obravnavo se je izkazalo, da ima zakrčene mišice zgornjega dela hrbta in prešibke mišice spodnjega dela hrbta. Poleg tega je fizioterapevtski pregled pokazal očitno nesimetrijo v mišicah leve in desne polovice hrbta. Da bi bilo njeno treniranje čim bolj učinkovito, so ji v ambulanti predlagali, da opravi TMG meritve v Središču Vitalis. S storitvijo in osebjem sem bila zelo zadovoljna. Informacije, ki smo jih dobili, so bile uporabne in podane razumljivo. Hčerka je nato tudi v Središču Vitalis opravila nekaj treningov pod nadzorom profesorja športne vzgoje. Pokazal ji je vaje za okrepitev mišic spodnjega dela hrbta, ki jih lahko sedaj izvaja med suhimi treningi v svojem plavalnem klubu. Čez nekaj mesecev bomo TMG meritev ponovili, da bo Veronika dobila informacijo ali trenira v pravi smeri in brez ustvarjanja dodatnih neravnovesij.«

Borut Vrhovnik, dipl. fizioterapevt v ambulanti Zdravje: »TMG meritve ocenjujem kot priročen in merljiv način za pridobivanje informacij o tem ali športnik trenira v pravi smeri, da ni ravnovesij. V kombinaciji s fizioterapevtskim pregledom lahko preventivno in kurativno pomaga pri bolečinah v sklepih ali mišicah, sploh pri preobremenitvah ali po poškodbi, saj se vzrok lahko bolj natančno odkrije oz. se merljivo spremlja uspešnost rehabilitacije. Način testiranja je varen in se lahko uporablja takoj po operaciji ali poškodbi. Alternativne metode npr. testiranje moči na izokinetičnem dinamometru, se v takih primerih lahko uporablja le s časovnim zamikom. Pacient mora za njih namreč najprej razviti določeno mišično moč, dokler je ne, pa je tako testiranje lahko nevarno in se zato raje ne izvaja. Ker se TMG meritve izvajajo v ležečem položaju in je testiranec statičen svetujem, da se meritve kombinirajo s funkcionalnim pregledom pri fizioterapevtu ali drugemu ustrezno usposobljenemu strokovnjaku za gibanje. S takšnim komplementarnim pristopom dosežemo bolj celosten vpogled v uspešnost treninga ali rehabilitacije. Zato svetujem, da meritve TMG kombinirate s pregledom v specialistični ambulanti, sploh če ga opravljate zaradi bolečin ali po poškodbi.«

Kako do optimalnih TMG meritev?

Meritve TMG lahko opravite v Središču Vitalis v Ljubljani, kjer se lahko nemudoma dogovorite tudi za svetovanje pri vajah in treningih. Pokličite na 01 200 95 50, 031 620 107 ali 031 737 136 ali pišite na info@sredisce-vitalis.si.

Sorodne vsebine

Varno na sonce

Koža je naš največji organ. Je ovoj, ki obdaja celo naše telo in ima zelo pomembno zaščitno vlogo. Ima sposobnost,…
2 min
PREBERITE VEČ
Meni