2 najpogostejši smučarski poškodbi in kako se jima izogniti

Arhiv

2 min

Zakaj pride do smučarskih poškodb

V zadnjih letih zdravniki in fizioterapevti beležijo vse večje število poškodb, katerih vzrok nastanka je smučanje. Smuči s stranskim lokom dosegajo vse večje hitrosti in omogočajo bolj doživeto izkušnjo spusta po belih strminah, vendar pri tem hitreje pride tudi do nezgode.

Fizioterapevtka Ana Jeras pravi: »Velika večina ljudi se na smučarsko sezono pripravi tako, da si v prvi vrsti priskrbi čim boljše smuči. Za dober nadzor nad smučmi poleg znanja potrebujemo tudi dobro telesno pripravljenost. Tej običajno ne namenjamo veliko pozornosti, kar predstavlja tveganje za padce in poškodbe. Najpogosteje poškodovan sklep pri smučanju je koleno, sledi mu rama.

Koleno je med vsakim zavojem najbolj izpostavljen del telesa, saj nanj delujejo velike sile, zato nas ne čudi, da so poškodbe kolenskih vezi med smučarji zelo pogoste. Padci ali trki z drugimi smučarji so pogosto povezani s poškodbo ramenskega sklepa. Konzervativna oblika zdravljenja je prva in najpogostejša oblika zdravljenja poškodovanih mehko-tkivnih struktur kolena in ramena. Zgodnja diagnostika po poškodbi in usmerjena fizioterapija pomembno prispevata k hitrejšemu okrevanju in vrnitvi v vsakdan.«

Ogrevanje pred prvim spustom

Premrzle roke si lahko ogrejemo s čajem, za ogrevanje mišic pa poskrbimo z nekaj vadbe. Smuka bo bolj varna, če jo boste začeli z nekaj minutnim ogrevanjem. Sledi naj izbor nezahtevne smučarske proge, da se seznanite z občutki na snegu. Ne pozabite, da po vsakem daljšem premoru ponovno pripravite telo na smučanje z ogrevanjem.

Preden se prvič poženemo v dolino, naredimo nekaj vaj:

  • Dinamične vaje, na primer ozke in široke počepe, poskoke, izpadne korake nazaj in vstran.
  • Raztezne vaje, s katerimi pa raje ne pretiravajmo, saj lahko z njimi povečamo možnost za nastanek mehko-tkivnih poškodb.
  • 10 minut lahnega teka z vmesnim pospeševanjem.

Do specialista in fizioterapije brez čakalne dobe

Prednost ambulante Zdravje je, da pri nas deluje več zdravnikov specialistov, ki so specializirani za različna področja ortopedije, travmatologije in kirurgije ter več fizioterapevtov s specifičnimi znanji. Specialistični pregled vključuje tudi rentgen, če je ta potreben. Bolnik lahko tako na enem mestu opravi specialistični in diagnostični pregled.

Meni