Krčne žile in moški

Žilna kirurgija

5 min

Mit pravi, da je kronično obolenje ven ali krčne žile zaradi genetske pogojenosti, nosečnosti in drugih dejavnikov pogostejše pri ženskah. Posledično bo številne mogoče presenetil podatek, da se klinični znaki krčnih žil pojavijo pri 10–20 % odraslih moških, kar je skoraj toliko kot pri odraslih ženskah (10–33 %). Mit, da so krčne žile pretežno bolezen žensk, je torej neresničen.

Kaj storiti? Kako ugotoviti, ali so krčne žile prisotne, kako preprečiti njihov razvoj in kako pravilno ukrepati? Spodnji prispevek smo pripravili v sodelovanju z našimi žilnimi kirurgi, ki so z nami delili nasvete za preventivo, kako zagotoviti dobre diagnostične rezultate in kdaj preventiva ni več dovolj.

Kaj so krčne žile?

“Krčne žile so preveč razširjene površinske vene, ki so pogosto vidne skozi kožo kot zadebeljene izbočene vijuge. Po površinskih venah odteka proti srcu 10 % krvi, po globokih venah, ki potekajo globoko med mišicami, pa kar 90 % vse krvi. Z ultrazvočnim pregledom ven pregledamo tako površinske kot globoke vene in dobimo oceno stanja celotnega venskega ožilja nog,” nam je zaupal Primož Praček, dr. med., specialist splošne kirurgije.

Primož Praček, dr. med., spec. splošne kirurgije

“Obolele vene so razširjene in zaklopke v njih ne tesnijo več dobro. Posledica tega je, da se kri ne vrača več nepretrgoma k srcu, ampak zastaja v nogah. Zaradi tega postajajo stene ven vedno bolj prepustne in tekočina ter sestavine krvi prehajajo v okoliško tkivo. Nastane oteklina oziroma edem gležnjev, ki se v prvi fazi pojavlja samo zvečer, z napredovanjem bolezni pa je prisoten ves dan. Temu stanju pravimo kronično vensko popuščanje.”

Zgodnji znaki bolezni

Moški zaradi intenzivnejše poraščenosti nog krčne žile pogosto spregledajo. Prav tako lahko slog življenja in dela, ki se včasih razlikujeta od tistega, ki ga imajo ženske, prikrije pravi razlog za bolečine in težave v nogah. Poleg tega so moški običajno manj nagnjeni k izražanju svojih zdravstvenih težav. Velikokrat moški tudi povedo, da se jim krčne žile zdijo bolj estetski kot zdravstveni problem, in jih zato ne zdravijo.

Prvi znaki krčnih žil so pri obeh spolih:

  • težke in utrujene noge
  • otekanje in občutki srbenja
  • krči, napetost in občutek toplote

Težave se običajno najprej pojavljajo čez dan, ko smo aktivni ali dlje časa v sedečem oziroma stoječem položaju. Pozneje se bolečine lahko pojavljajo tudi ponoči in ne pojenjajo. 

Še posebej so izrazite, ko nastopijo toplejši meseci, saj so žilne stene zaradi toplote bolj razširjene, posledično pa tudi bolj obremenjene.

“V pomladnih in poletnih mesecih prejmemo več povpraševanja za preglede, saj takrat pacienti bolj občutijo težave kot pozimi.”

 Poleg navedenega postanejo poleti bolj vidne tudi mrežaste, popokane, modre kapilare, ki pa so zaradi poraščenosti pri moških manj opazne.

Napredna faza obolenja

V napredovali fazi obolenja opažamo predvsem zadebeljene žile, ki se kot kače pojavijo po celotni dolžini goleni. V primeru takšne zadebeljenosti svetujemo čimprejšnji obisk specialista in izvedbo ultrazvočne diagnostike, saj lahko tako ugotovimo, kakšna je razširjenost bolezni in kako ukrepati.

V napredovali fazi obolenja so občasno prisotne tudi razjede, ki nastanejo zaradi slabšega pretoka krvi iz nog v zgornji del telesa. Ker žilne stene ne delujejo pravilno, se začne kri nabirati v spodnjih okončinah. Goleni in stopala zato začnejo otekati, pojavijo se zadebelitve, ki so tople na otip. Pred nastankom razjede običajno zasledimo pordečitev.

Vsi ti znaki so močni kazalniki napredovanja bolezni ven nog, za nas pa skrb vzbujajoči, saj lahko zaradi otekanja, zadebelitve in nepretočnost krvi nastanejo krvni strdki. Ti so za človeka zelo nevarni, saj lahko povzročijo vensko trombozo.

NAROČITE SE

Kompresijske nogavice, prehranska dopolnila, kreme

V boju proti napredovanju bolezni krčnih žil lahko na trgu izbiramo med kar nekaj možnostmi.

Najučinkovitejše pri preprečevanju napredovanja krčnih žil so kompresijske nogavice.

“Z nošenjem medicinskih kompresijskih nogavic izvajamo pritisk na veno – jo stisnemo. S tem se poveča pretok krvi, izboljša delovanje zaklopk in zmanjša tok krvi nazaj. Posledica je, da kri ne zastaja, noge ne otekajo in bolečina se zmanjša,” pove Tamara Klarić, dr. med., specialistka splošne kirurgije.

Včasih je nošenje kompresijskih nogavic osnovno zdravljenje in zadostuje, lahko pa se uporablja v kombinaciji z drugimi metodami (sklerozacija, zdravila, operacija). Nogavice predpiše zdravnik in so na voljo v različnih modelih:

  • dokolenke
  • do dimelj
  • za eno nogo s pasom

“Pravilno velikost stranki po opravljenih meritvah določi osebje v specializirani trgovini, ki jo hkrati nauči pravilnega obuvanja in sezuvanja ter vzdrževanja nogavic. Kompresijske nogavice se obujejo takoj zjutraj, preden vstanemo, in se nosijo ves dan, sezujemo jih pred spanjem. Zlasti priporočljivo je nošenje kompresijskih nogavic poleti, ko so vene zaradi vročine še bolj obremenjene, pri pretežno sedečem ali stoječem delu ali na daljših potovanjih.”

V Ambulanti ZDRAVJE priporočamo nogavice izdelovalca Sigvaris, ki jih stranke lahko kupijo v specializiranih trgovinah Diafit ali Sanolabor.

Poleg kompresijskih nogavic imamo na trgu kar nekaj krem ter prehranskih dopolnil in zdravil, ki naj bi v različnih obsegih pomagale lajšati bolečine.

Za zdravljenje obolelih ven v začetnih fazah in takrat, ko je nošenje kompresijskih nogavic težje izvedljivo, priporočamo jemanje vensko aktivnih zdravil, ki vsebujejo flavonoide. Zdravila izboljšujejo tonus ven, pospešujejo vensko in limfno drenažo, zmanjšujejo otekline ter delujejo protivnetno. Zdravila so v obliki tablet. Priporoča se redno jemanje vsaj tri mesece, odsvetuje se jemanje med nosečnostjo in dojenjem. Taki zdravili, ki ju lahko kupimo v lekarni, sta denimo Detralex in Flebaven.

Kaj pa razne čudežne kreme, ki obljubljajo rešitev težave v nekaj dneh?

Poleg zdravil lahko stranke blažijo simptome krčnih žil še z zdravili naravnega izvora in kozmetičnimi izdelki, ki jih lahko kupijo v lekarnah in specializiranih trgovinah. Primeri takih izdelkov so Venaforce, Venagel, Venitanforce.

V Ambulanti ZDRAVJE paciente opozarjamo, da naj čisto vsaki promociji ne verjamejo. Na trgu je namreč veliko izdelkov, ki obljubljajo čudeže: krčne žile bodo popolnoma izginile, bolečin ne boste več čutili, na operacijo vam ne bo treba in podobno. 

“Dejstvo je, da se žilne stene, ko so enkrat izgubile svojo prožnost, nepovratno poškodovane. V nasprotju z drugimi tkivi se namreč vene ne morejo več vrniti v svoje prvotno stanje. To pomeni, da lahko trenutno stanje vzdržujemo, kolikor je mogoče, ne moremo se pa v celoti izogniti njegovemu poslabšanju. Izdelki, ki obljubljajo popolno odpravo krčnih žil v tem smislu, obljubljajo preveč.”

Kdaj na pregled?

Tamara Klarić svetuje:

“Strankam, ki imajo težke, utrujene in otekle noge, svetujemo obisk pri zdravniku specialistu za težave z ožiljem nog. Z ultrazvokom bo zdravnik preveril, kako prizadeto je ožilje, in podal nasvete za samopomoč in zdravljenje, če je potrebno. Poleg tega bo zdravnik stranko seznanil z dejavniki tveganja, ki se jim stranka lahko izogne in tako prepreči nastanek ali napredovanje bolezni.”

NAROČITE SE

Tamara Klarić, dr. med., spec. splošne kirurgije

Od prvega klica do storitve že v 10 dneh.

Oglejte si naše čakalne dobe za samoplačniške storitve
Meni