Kožne spremembe lahko odstranite z laserjem ali kirurško

Če ste na koži opazili spremembo, ki vas moti in bi jo želeli odstraniti, imate na voljo več možnosti odstranitve. Prvi korak pa je obisk strokovnjaka, ki bo preveril vrsto kožnega izrastka in katera je za vas najbolj primerna oblika odstranitve.

V Ambulanti Zdravje opravjata dermaskopijo zdravnici Ana Slana in Tanja Kmecl, specialistki dermatovenerologije.

Dermatoskopija pomaga pri oceni znamenj in zgodnjemu odkrivanju melanoma in drugih vrst kožnega raka

Dermatoskop je optična naprava, ki s posebnim sistemom osvetlitve leče kožno znamenje presvetli in sliko močno poveča, običajno od 10- do 15-krat. Omogoči natančno razločevanje struktur v vrhnjih plasteh kože. Preiskava kože z dermatoskopom je enostavna, popolnoma neboleča in hitra. Opraviti jo mora izkušen specialist dermatolog. V Ambulanti Zdravje opravlja dermatoskopijo zdravnica Ana Slana, specialistka dermatovenerologije.

Z dermatoskopom je mogoče veliko zanesljiveje ločiti benigne – nenevarne pigmentne spremembe na koži od nevarnega melanoma. Težava pri melanomu je, da ga je v začetni fazi s prostim očesom zelo težko ali celo nemogoče ločiti od nenevarnega znamenja. Če dermatolog med pregledom odkrije sumljivo spremembo, svetuje kirurško odstranitev in patohistološko preiskavo vzorca

Nenevarne kožne spremembe se lahko odstranijo kirurško ali nekirurško

Nenevarne spremembe, ki so za stranko moteče, se lahko odstranijo nekirurško: z zamrznitvijo tkiva, z laserjem, z elektrokoagulacijo ali s kirurškim izrezom. O tem se odloči specialist kirurg, in sicer glede na tip in velikost kožne spremembe.

Z laserjem lahko varno in brez brazgotin odstranimo pecljate in ploščate kožne izrastke, starostne keratoze (t.i. starostne bradavice), obloge okrog oči (ksantelazme) pege, nesumljiva znamenja, virusne bradavice, fibrome, lentigo, kurja očesa, bradavice, sebacealne adenome, nevrofibrome in kožne ciste.

S pomočjo laserja lahko odstranimo kožne izrastke kjer koli na telesu, obrazu in v lasišču, pri čemer se lasišče ne brije. Pri laserski odstranitvi sprememb ni potrebno izrezati v globino, odstranimo jih površinsko, zato šivanje ran ni potrebno.

Celjenje traja od nekaj dni do 2 tedna. Posege z laserjem opravljamo skozi celo leto, tudi poleti. Svetujemo pa, da nekaj dni po posegu niste neposredno izpostavljeni soncu in da uporabljate ustrezno zaščito, dokler se rožnata barva kože ne normalizira.

Spodnji posnetek prikazuje lasersko in kirurško odstranitev fibroma in pigmentnega znamenja.

Za kirurško odstranitev je potreben kirurški izrez in šiv rane

S kirurškim izrezom odstranjujemo pigmentna znamenja, zamašene lojnicie (aterome) in povečane količine maščobne tkiva v obliki t.i. lipomov.

Celjenje kože in tkiva po odstranitvi traja predvidoma 10 dni. Po posegu je koža na mestu izreza nekoliko svetleje ali rdeče obarvana, kar v nekaj mesecih izgine. Po posegu lahko opravljate vse aktivnosti. Kot pri vsakem posegu se lahko tudi pri celjenju ranic lahko pojavijo manjši zapleti, kot so krvavitev, vnetje, blaga bolečina ali pa rdečina na mestu posega, ki sčasoma izzveni.

Zaradi znanja in izkušenj naših kirurgov, je kirurška odstranitev opravljena strokovno in na način, da bo čim manj opazna

Kirurške izreze v Ambulanti Zdravje opravljajo specialisti kirurgi: Tamara Klarič, Ana Medved in Ernest Novak.

Pacientka pred ostranitvijo papilomatoznih nevusov

Pacientka pred odstranitvijo papilomatoznih nevusov

Pacientka 6 mesecev po ostranitvi papilomatoznih nevusov

Pacientka Ambulante Zdravje 6 mesecev po odstranitvi papilomatoznih nevusov

Meni